UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2011-05-29 21:15

Hat veretlen bajnok a diákolimpián

Május 27. és 29. között a debreceni Kossuth Lajos Gimnáziumban rendezték az idei országos egyéni diák sakkolimpiai bajnokságot. A nyolcfordulós, svájci rendszerű, 314 játékost felvonultató versenyen a fiúk és a lányok között is hat-hat korcsoportban (U8, U10, U12, U14, U16, U18) hirdettek győztest. Közülük minden második bajnok veretlenül szolgált rá az aranyéremre.

dzsoni Az U8-as korcsoportban a fiúknál a Pest megyei Matos Bálint mindössze egy remi mellett, 7,5 ponttal, veretlenül szerezte meg a bajnoki címet az egyaránt hatpontos Vanczák Tamás és az idei U8-as bajnok, Krstulovic Alex előtt. A lányoknál a hét fordulót követően még százszázalékos, szintén Pest megyei Lengyel Andrea is biztosan végzett az élen. Még az is belefért, hogy az utolsó partiban a 2011-es korcsoportos bajnok, ám itt végül csak ötödik Gömböcz Zsófiával szemben alulmaradjon. Fél-fél pont hátránnyal Kovács Judit lett a második, Vida Nikolett pedig a harmadik. Az U10-es fiúknál már szorosabb volt a küzdelem. Itt a 6,5 pontot gyűjtő, vasi Czupor Attila nyerte meg a bajnoki címet három hatpontos versenyző, Marosi Levente, Görcsi Gábor és Csetneki Márk előtt. A lányoknál rendkívül izgalmasan alakult a végjáték. A hatodik forduló után, körbeveréssel, hármas holtverseny alakult ki az élen, Egyed Judit, a kétszeres Európa-bajnok, debreceni Simon Lili, valamint Kurcsics Erika között. Vasárnap reggeli, hetedik partiját mindhárom lány megnyerte, a záró körben aztán Judit és Erika ismét győzött, Lili viszont hat ponton ragadt, így a harmadik helyen végzett. Jobb Buholczának köszönhetően a Szolnok megyei Egyed Judit lett az aranyérmes. Az U12-es fiúk mezőnyében a 7. fordulóban Kaczur Flórián állította meg Kántor Gergely addigi veretlen menetelését. A Bács megyei versenyző ezzel átvette a vezetést, és 6,5 pontjával meg is szerezte a bajnoki címet, fél ponttal megelőzve két legnagyobb riválisát, a végül harmadik Gergelyt és a másodikként záró Korpa Bencét. A lányoknál a borsodi Kassay Lilla veretlenül, 7,5 ponttal lett a legjobb, megelőzve az egyetlen vereségét éppen tőle elszenvedő, rapid Európa-bajnok, debreceni Gál Hanna Krisztinát. A mindkettejükkel remiző Árvai Eszter további egypontos hátránnyal úgy lett bronzérmes, hogy nem talált legyőzőre. Azért nem végezhetett előrébb, mert három sikere mellett túl soknak bizonyult az öt pontosztozkodás.
Az U14-es fiú korcsoportból kiemelkedő, bács-kiskuni Eltigani Omár szintén csak fél pontot engedett ki a kezéből, azt is már bajnokként, az utolsó partiban. Mögötte négyen is kétegységnyi lemaradással, 5,5 ponttal végeztek, közülük Ongai Erik állhatott fel a dobogó második, Albrecht Gábor pedig a harmadik fokára. A lányok versenyében egy duó vert két pontot az üldözőkre. A fővárosi Horváth Ilona Klára annak ellenére szorult a Bács megyei Szente Varga Fruzsina mögé, hogy legyőzte őt. Csakhogy Fruzsina a másik hét partijában hibátlan maradt, míg Klárának becsúszott két döntetlen, és a Buholcz-számítás nem a veretlen lánynak kedvezett. Az öt ötpontos játékos közül Tigyi Fanni érdemelte ki a bronzérmet. A diákolimpián az U16-os fiú korcsoportban alakult ki a legszorosabb küzdelem. A dobogós helyezéseken három hatpontos játékos osztozott. Az összevetés alapján a Komárom megyei Bagi Mátét avatták bajnokká, Straubinger Dániel és Barócsi Ádám Attila előtt. A 16 éves lányok között volt a legegyenletesebb az élmezőny megoszlása, az első hét helyen fél-fél pont különbséggel végeztek a legjobbak. Az aranyérmet hat győzelme mellett két remivel, veretlenül a Bács megyei Juhász Barbara érdemelte ki, megelőzve Havanecz Biankát és Doma Brigittát. Az U18-as fiúk vetélkedése a papírformának megfelelően a budapesti Mihók Olivér sikerét hozta, aki 7 pontjával, veretlenül, biztosan nyerte a versenyt, a hatpontos Papp Ábel és az 5,5 pontot gyűjtő Veszprémi András előtt. A lányoknál a Somogy megyei Für Katinka szintén csak két remi beiktatásával, 7 ponttal szerezte meg a bajnoki címet, megelőzve az őt egypontnyi lemaradással követő Tanács Annát és az 5,5 pontos Simon Zsófiát. A bajnokságról szóló korábbi írásunk: Diákolimpia Debrecenben Részletes eredmények a Sakk/Eredmények/Hazai menüpontban. Galéria