UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2011-09-12 21:15

Több mint ezren tizenkét aranyért

A bulgáriai Albenában szeptember 11-én kezdődött és szeptember 20-ig tart a korcsoportos sakk Európa-bajnokság, melyen hat kategóriában, a 8, a 10, a 12, a 14, a 16 és a 18 éven aluliak versenyében hirdetnek győztest, külön-külön a fiúk és a lányok között.

dzsoni Ezen a vetélkedőn jellemzően az egyes országok korcsoportonkénti ezüstérmesei indulnak, hiszen a bajnokok többnyire a világbajnoki részvételt választják. Az idén azonban a távoli Brazília ad otthont a vb-nek, ezért financiális okokból a legjobbak közül is sokan inkább a kontinensviadalon szerepelnek. Mindezek következtében a mezőny nemcsak népes lesz, hanem meglehetősen erősnek is ígérkezik. Magyarország csupán az U8-as lányok között nem képviselteti magát, miután a hazai ezüstérmes, nem mellesleg rapid bajnok Hajdó Hanna szponzor hiányában távolmaradni kényszerül. Ellenben a tíz és a tizenkét éves lányok, illetve a tizenkét és a tizenhat éves fiúk versenyében két-két játékosnak, így összesen tizenöt honfitársunknak is szurkolhatunk. A 618 fiú és 433 lány, azaz összesen 1051 játékos kilencfordulós, svájci rendszerben mérkőzik meg egymással a tizenkét kategóriában. Az 5. forduló után, szeptember 16-án szünnapot tartanak. A tízezer eurós összdíjazású viadalon minden kategória első öt helyezettje kap pénzjutalmat. A magyarok felemásan, de összességében pozitív mérleggel zárták az első két fordulót: a harminc partiban 17,5 pontot gyűjtöttek. A tízéves Kozák Ádám és Marjanovics Annamária, valamint a tizenhat esztendős Bagi Máté mindkét játszmáját megnyerte. Rajtuk kívül további három játékos javította az átlagot a maga eddigi 1,5 pontjával: az U12-es Péczely Sebastian Zsombor, az U16-os Juhász Barbara és az U18-as Varga Klára.

A MAGYAR RÉSZVEVŐK ÉS EDDIGI PONTSZÁMUK U8: Krstulovic Alex (bajnok, rapid bajnok, diákolimpiai 3, MTK) 1 pont. U10: Kozák Ádám (bajnok, rapid bajnok, Sárkány DSE) 2, Marjanovics Annamária (rapid bajnok, Maróczy Géza SE) 2, Kurucz Blanka (bajnoki 3., Szentendrei SE) 1. U12: Péczely Sebastian Zsombor (bajnoki 3., EU-bajnok, Maróczy Géza SE) 1,5, Szilassi Ábel (bajnoki 2., Maróczy Géza SE) 1, Kurcsics Erika (bajnoki 2. rapid 4., diákolimpiai 2., Lövői SE) 1, Wingard Viviana (diákolimpiai 16., Bp. VIII. Losonci téri Ált. Isk.) 0. U14: Csonka Balázs (országos és diákolimpiai bajnok, Makói SVSE) 1, Gombos Bettina (bajnoki 2., diákolimpiai 5.,Sárvári SC) 1. U16: Tesik Csaba (bajnok, Maróczy Géza SE) 0, Bagi Máté (bajnoki 4., rapid 2., diákolimpiai bajnok,Tatai HAC) 2, Juhász Barbara (országos és diákolimpiai bajnok, rapid 3.,GÉNIUSZ Tata SE) 1,5. U18: Makk Róbert (bajnoki 3., rapid 2., Haladás VSE) 1, Varga Klára (bajnok, Tóth László SE) 1,5.

Részletes eredmények a Sakk/Eredmények/Nemzetközi menüpontban.