UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2011-11-07 17:17

Egy jó meccs is siker

Térlátás, erőnlét, reflexek. A 2010-ben a Magyar Frizbi Szövetség által az év felfedezettjének megválasztott Erdélyi Kristóf szerint ezek a legfontosabb képességek. A 21 éves joghallgató sportoló a LOL és a válogatott tagja. Másfél év eredménye.

P.L. – Az első kérdés adja magát: hogyan kötöttél ki pont a frizbinél? –A barátaimmal már évek óta kijártunk a Margitszigetre játszani, de nem csak dobáltunk. Táskákból felállítottuk a pályát, és rendesen meccseltünk. Aztán tavaly jött a lehetőség, hogy indulhassunk amatőr versenyeken. Én kihasználtam az alkalmat, így kerültem a hazai frizbi-életbe. Azóta már több barátom követett. – Röviden le tudnád írni, miként zajlik egy meccs? – Egy focipályát hosszában elfelezünk, és megkapjuk a frizbipályát. A két végén felállítunk négy-négy bóját, az a célterület. A lényeg, hogy a csapatoknak, vagyis hét-hét játékosnak az ellenfél célterületén belül kell elkapni a korongot, az ér egy pontot. Ha a passzt vagy a leesett korongot az ellenfél szerzi meg, felcserélődnek a szerepek és ők támadhatnak. Fontos, hogy frizbivel a kézben nem szabad mozogni. Érdekesség, hogy nincs bíró, a játék a fair play szellemében folyik. Ha szabálytalanságot észlel az egyik csapat, akkor megállunk és megbeszéljük. – Hány edzés van egy héten és milyen az? – Most heti három edzésünk van, nyáron csak kettő volt. Van itt minden: futás, játék, erősítés. Télen majd az állóképesség fejlesztése lesz fókuszban. – Gondolom, télen nem a szabadban tréningeztek. – Természetesen nem. Télen a Körcsarnokban tartjuk az edzést. Itt a kisebb pálya miatt csak öt játszik öt ellen. Ez igaz minden, teremben tartott frizbimeccsre. – A jó játékost milyen képességek jellemzik leginkább? – Természetesen nagyon fontos a futás és az állóképesség, mivel rengeteget kell mozogni egy mérkőzés alatt. De a legfontosabb a térlátás. Jól át kell látni a pályát, kinek mikor lehet passzolni. Továbbá a reflexet is megemlítem, az az elkapásokban segíthet sokat. – Mit tartasz a legnagyobb sikerednek? – Nem szeretnék kiemelni semmit. Én sikernek fogok fel egy jó meccset; ha olyan érzéssel jövök le a pályáról, hogy milyen jó kis játék volt. – Olvastam a neten, hogy van kutyás frizbi is. Milyen egyéb formája létezik még? – Négyfélét különböztetünk meg: ultimate, kutyás, disc-golf és freestyle. Az ultimate az, amit én játszom. A kutyásban lényegében az állat ügyességétől függ a szerzett pontok mennyisége. A disc-golfot kosárra játsszák, speciális játékszerrel. A freestyle pedig a trükközésről szól.
– Komolyabb események a közelmúltban és jövőben? – Augusztusban volt az Európa-bajnokság Mariborban, ahol kilencedik lett a magyar csapat (lásd kiemelt képünk - A szerk.). Körülbelül erre az eredményre számítottunk. Jövő januárban pedig Budapesten rendezzük meg a BubblePest elnevezésű viadalt, ahová szintén a kontinens legjobbjai látogatnak el. A versenyt sátorral fedett pályán tartjuk. Szerencsére, olyan hatalmas a sátor, hogy nem zavarja a játékot. – Én is csak pár éve tudtam meg, hogy a frizbi létezik ilyen komoly szinten. Amúgy mennyire ismert és elterjedt nálunk? – Azoknak a száma, akik versenyszerűen játsszák, olyan háromszázra tehető. Komolyabb csapatból hét-nyolc van az országban. Sajnos, valóban kevesen tudják, hogy a frizbi nem csak strandsport, így igyekszünk minél szélesebb körrel megismertetni a játékot. – És világszerte? – A Egyesült Államokból indult, így ott már nagy hagyománya van. Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália is kiemelkedő, de elmondhatjuk: a világ minden részén jelen van. Frizbiző amerikai cserediákok néha eljönnek hozzánk játszani, és hát… Maradjunk annyiban: látszik, hol a frizbi őshazája.