UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-15 17:08

Kékesi szuper volt a szuper-kombinációban

Alpesi síelőink közül Kékesi Márton a 24. helyen végzett szuper-kombinációban a második versenynapon, a kétfutamos viadalon kiváló szlalom-futásának köszönhetően komolyan előrelépett a Super-G után. Úry Zsuzsanna az első futamban kiesett, így már nem szlalomozhatott le a patscherkofeli hegyről. Biatlonban Panyik Dávid teljesítette a 7,5 km-es sprintversenyt.

Fogl Balázs Szuper-kombinációban versenyeztek január 15-én Innsbruckban alpesi síelőink. A szám egy szuper-óriásműlesikló és egy műlesikló futamból áll. Az I. Téli Ifjúsági Olimpián Kékesi Márton kiváló eredményt ért el azzal, hogy 24. lett az 51 fős mezőnyben. Super G-ben a tegnapi idején 2 másodpercet javított, a mezőny többi tagja is hasonlóan remekelt. Négyen kiestek az első futamban, de így is sokan vághattak neki a szlalomnak, ahol Kékesi 23. lett. (Miután az alpesi síben a magyarokat gyakorlatilag nem jegyzik, fiatal versenyzőnk teljesítménye igen értékes.) Itt már komolyan megfogyatkozott a mezőny, tizenhatan estek ki. Végül 33 síző ért célba a két futam után. A hazaiak nagy örömére Marco Schwarz győzött, a 17 éves osztrák versenyző majd egy másodpercet vert a szlovén Hrobatra.
A lányok között Úry Zsuzsanna, sajnos, már az első futamban kiesett, noha a tegnapi napon kiválóan sikerült számára a Super-G. A versenynek negyvenketten vágtak neki, két futam alatt a mezőny negyede esett ki. A tegnapi szuper-óriásműlesiklásban győztes francia Alphand ezt a számot ismét nyerte, szlalomban azonban, és így összesítésben is, bő egy másodperccel megelőzte őt, és lett aranyérmes a svéd Magdalena Fjälström. A mieinknek néhány nap szünet következik: Zsuzsi legközelebb 18-án, Marci pedig 19-én versenyez, méghozzá óriás-műlesiklásban. Panyik Dávid, aki a magyar csapat zászlóvivője volt a megnyitón, ezúttal a puskáját vitte a hátán: a biatlonosok 7,5 km-es sprintszámában állt rajthoz Seefeldben.  A lövőhibákat tekintve közel volt saját előzetes elvárásához, négy helyett öt hiba hozzájárul a 48. helyhez. A holnapi 10 km-es futamon lesz lehetőség arra, hogy előrébb verekedje magát. Január 16-án Panyik mellett a két jégkorongozónak, Gasparics Fanninak és Kovács Attilának szurkolhatunk. Mindketten esélyesek arra, hogy az ügyességi verseny (Skills Challenge) elődöntőiből bekerüljenek a 8 fős döntőbe.

Kitekintő A snowboardosok küzdelmeiben a félcső versenyszámban avattak ma bajnokot. A női mezőny győztese japán Ohe Hikaru lett, aki 96,25 pontjával még a férfi bajnokot, az amerikai Ben Fergusont is megelőzte volna. Utóbbi egyébként egészen szokatlan módját választotta a ráhangolódásnak: a rajt előtt a pálya melletti kiserdőben jógázott. „A legjobb módja ez annak, hogy igazán higgadtan és tiszta fejjel kezdhessek neki a versenynek” – nyilatkozta győzelme után Ferguson. „Lenyűgöző az a hangulat, ami itt fogad bennünket. Meglepett, hogy ilyen sokan kijöttek a versenyre, a folyamatos éljenzés, a tapsvihar engem nagyon feldobott!” Ugyanígy érzett a finn férfi jégkorong-válogatott valamennyi tagja, miután 4-3 arányban legyőzték az oroszokat. Kétgólos hátrányból álltak fel a finnek, legjobbjuk, Kasperi Kapanen kétszer is beköszönt Makszim Tretyaknak, aki egyébként az egykori világhírű hálóőr, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Vlagyiszlav Tretyak unokája.

A nap osztrák hősének Paul Gertsgräsert várták Innsbruckban, aki a város szülötteként duplán hazai pályán versenyzett az északi összetettben. A síugrás után a tizenkettedik helyen állt, s noha legendásan jó sífutó hírében áll, csak négy helyet tudott javítani pozícióján, így nyolcadikként fejezte be a viadalt. A győztes végül a cseh Tomas Portyk lett, aki komoly futásának köszönhette sikerét. A síugrás után a német Tom Lubitz indult neki a tíz kilométeres távnak az első helyen és rajt-cél győzelemre készül, Portyk azonban fél távnál befogta és onnan már nem volt megállás a cseh sífutónak.
Ausztria így sem maradt aranyérem nélkül vasárnap, a házigazdák csapatának első innsbrucki aranyérmét Elisabeth Gram szállította. Az olimpiák történetében most bemutatkozó női szabadstílusú síelés félcső versenyzámát nyerte meg. Győzelmét elhunyt édesanyja emlékének ajánlotta: „A síelés az, ami segít abban, hogy elfelejtsem, de legalább könnyebben feldolgozzam azt a tragédiát, ami tizenegy éves koromban ért.” Néhány napja az olimpia egyik lehetséges sztárjaként harangozták be a különböző médiumok az eritreai alpesi síelőt, Shannon Abedát, aki titkon éremért, de minimum olimpiai pontszerző helyért érkezett Innsbruckba. Nos, két nap után még a célvonalat sem látta meg a pályán: előbb szuper-óriásműlesiklásban, majd szuper-kombinációban esett ki a versenyből.