UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-16 21:32

Éremért lépnek pályára a magyar jégkorongozók

Gasparics Fanni és Kovács Attila egyaránt a harmadik legjobb pontszámmal jutott be a fináléba az innsbrucki olimpia jégkorongos ügyességi számában. Csütörtökön mindkét versenyzőre nehéz ellenfél vár már az első párban. Seefeldben a biatlonosok a 10 km-es távot teljesítették, Panyik Dávidnak a lövéspontosságon kell javítania.

Fogl Balázs Mindkét magyar jégkorongozó jól kezdte az ügyességi versenyt, az első számban Gasparics Fanni volt a leggyorsabb a lányoknál, Kovács Attila a 4. legjobb a fiúknál. Magabiztosan teljesítettek, még az is belefért, hogy mindketten egy-egy számban nullázzanak, azaz ne érjenek el pontot. Fanni a lövéspontosság-feladatot, Attila a „korcsolyázó tudás helyváltoztatással” állomást tudta le „pontatlanul”. Ettől függetlenül január 19-én két magyar hokis száll harcba azért, hogy téli olimpián érmes legyen. Fanni az olasz Agnese Tartaglione ellen kezd, aki hetedikként lett finalista. Attilának nem annyira kedvezett a szerencse, rá a szlovén Primoz Cuvan vár a csütörtök esti döntőben, az első párban. A fináléban valamennyi ügyességi számban kieséses alapon versenyeznek a felek, lesz tehát egy negyed- és egy elődöntő, majd egy döntő.

Ifjúsági téli olimpia, Innsbruck. Jégkorong ügyességi (skills challenge), a döntőbe jutottak. Lányok: 1. Julie Zwardhoed (holland) 35 pont, 2. Katherine Gale (brit) 31, 3. GASPARICS FANNI 24, 4. Akane Degucsi (japán) 20, 5. Sharnita Crompton (ausztrál) 17, 6. Morgane Rihet (francia) 17, 7. Agnese Tartaglione (olasz) 15, 8. Libby-Jean Hay (új-zélandi) 15. Fiúk: 1. Vladisz Vaszilonok (lett) 35 pont, 2. Seiya Furukawa (japán) 30, 3. KOVÁCS ATTILA 26, 4. Callum Burns (új-zélandi) 21, 5. Primoz Cuvan (szlovén) 14, 6. Simon Guues (holland) 14, 7. Liu Kwing (kínai) 12, 8. Matija Milicic (horvát) 11.

Seefeld a mai napon a fiúk 10 km-es biatlonversenyének adott otthont. Panyik Dávid húsz lövésből sajnos tízet elhibázott, emiatt nem tudott sokkal előrébb lépni a 7,5 km-es versenyben elért 48. helyezésénél, ezúttal a 46. helyen ért célba. A viadal egyébként drámai körülmények között ért véget. Elsőként a kanadai Stuart Harden haladt át a célvonalon és csapattársaival együtt örült a győzelemnek. Edzője néhány perccel később tudta meg, hogy versenyzője egy büntetőkört elfelejtett megtenni, amiért kétperces büntetés jár. A magába zuhant Harden tenyerébe temetve arcát, percekig zokogott a hóban.
„Amint meglátott, azonnal tudta, hogy baj van és egyből kapcsolt, hogy kihagyta a kört” – mondta Harden edzője, Chris Lindsay. „Stuart csodálatosan teljesített ma, nem hibáztatom, sajnos egyelőre ő magát igen. De túlteszi magát rajta és a váltóban kiválóan fog teljesíteni” – zárta értékelő szavait a tréner. A futamot a német Niklas Homberg nyerte, aki ugyan négy lövő hibát vétett, az utolsó sorozatban azonban álló helyzetből pontosan célzott és jó futásának köszönhetően beért Harden mögött másodikként. Aztán, mint kiderült, ez a második hely aranyat ért. Harden hetedikként zárt. Január 17-én, kedden ugyanezen a pályán lesz magyar induló: Bodnár Zéna a sífutók 10 km-es szabad stílusú futamában áll rajthoz. Kitekintő Korcsolyában Ázsia aratja le a babérokat, legyen az mű- vagy gyorskorcsolya. A jégcsarnokban a fiúk egyéni versenye mellett páros műkorcsolyában is kínai győzelem született. A rövid program után a kűrt is első helyen fejezte be Han Jan, illetve a Jang Dzsin, Csiao Ju duó. Utóbbinak még úgy is sikerült a győzelem, hogy Ju a rövidprogram után megsérült. A második helyez végzett orosz páros fiú tagja Makszim Miroskin így nyilatkozott az ellenfélről: „A kínai páros olyannyira erős és profi, hogy értelme sem volt annak, hogy úgy vágjunk neki a kűrnek, hogy az ázsiai duót akarjuk legyőzni. Azt mondtam páromnak, Lina Fedorovának, hogy érezzük jól magunkat a jégen, az biztosan elég lesz valamire.” Ausztriának a mai napon sem csak egy siker jutott. A legkomolyabb alighanem a hokipályán: a női csapat legyőzte a világbajnoki A csoportos németeket 5-2-re, ami azt jelenti, hogy holnap a svédek ellen a sokkal könnyebb, szlovákok elleni elődöntőért meccselnek. Az osztrák fiúknak már nem volt ilyen jó napjuk, az orosz válogatottól 11-1-re kaptak ki. Míg a női mezőny viszonylag kiegyenlített a tornán, addig a fiúknál egy válogatott komolyan kiló: ez a házigazdák bánatára épp az osztrák.
Hogy jól végződjön a vendéglátók napja, arról a szánkópályán gondoskodott Miriam-Stefanie Kastlunger: kétszer egymás után tudott ugyanolyan pályát menni, míg a nagy esélyes német Langer a második futamban bő három tizeddel teljesített gyengébben, mint az elsőben. Kastlunger mellett Nina Prock is felférhetett volna a dobogóra, a másik osztrák azonban Langerhez hasonlóan rontott, lassabb rajtja miatt meg kellett elégednie a 4. hellyel.