UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2012-02-26 17:34

Short track: kiváló váltó!

Negyedik helyen végzett a junior férfiváltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán az ausztráliai Melbourne-ben. A Béres Bence, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex összetételű kvartett a legjobb európai négyes lett!

eFBé Óriási eredmény, hogy a junior rövidpályás-világbajnokságon a fiú váltók versenyében Dél-Korea, Kína és az Egyesült Államok után Magyarország következik. Béres Bence, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor és Varnyú Alex kvartettje Melbourne-ben a negyedik helyen végzett, miután előfutamát az orosz négyes előtt megnyerte, az elődöntőben pedig a Kína, Hollandia, Magyarország, Oroszország futamból került az ázsiaiak mögött a fináléba. A fiúk mezőnyében összesítésben (500m, 1000m, 1500m) Burján a 12. helyet szerezte meg a 62 fős mezőnyben úgy, hogy csak egy európai, a holland Christiaan Bokkerink előzte meg, és ő is mindössze egy hellyel. A magyar fiúk valamennyi távon szinte a legnehezebb futamokba kaptak besorolást, miáltal egyik távon sem korcsolyázhattak az elődöntőben. Ellenben az időeredményeiket tekintve több olyan versenyzőt megelőztek, akik a futamokban elért helyezéseik alapján előrébb végeztek.
Hasonló volt a helyzet a lányok esetében, ahol a legjobb magyar versenyző Dénes Veronika lett, aki összesítésben a három táv alapján a 17. helyen végzett. A mieink a rövidebb távokon voltak sikeresebbek, a legjobb eredményt Kónya Zsófia 500m-en érte el, miután 45 másodpercen belül teljesítette a távot. Több ázsiai versenyzőt megelőzve a 4. legjobb időeredmény az övé, helyezés tekintetében „csak” elődöntőig jutott. A legjobb nyolcban a második futamba került, ahol az első két kör alatt összeszedett hátrányát már nem tudta ledolgozni. A négyes erősségét jellemezi, hogy ebből a futamból került ki a későbbi világbajnok és az ezüstérmes is. Kónya összesítésben sokkal jobban szerepelhetett volna, de 1000, majd 1500 méteren is az utolsó körében előzéskor szabálytalankodott, ezért kizárták. Az ifjúsági olimpián kiemelkedően szerepelt a lányoknál Hi Suk Sim, aki Innsbruck után Melbourne-ben is megnyerte az 500, majd az 1000 métert. Az olimpián nem volt 1500 m-es verseny, így ott nem triplázhatott – ezt Ausztráliában pótolta. A Medibank elnevezésű jégcsarnokban közel negyven országból több mint száz versenyző vett részt a 20 év alattiak világbajnokságán. A „kenguruk földjén” először rendeztek világversenyt ebben a sportágban. Részletes eredménylista ITT.

A magyar versenyzők eredményei: Fiúk, 500m: 12. Béres Bence, 18. Burján Csaba, 23. Liu Shaolin Sándor.; 1000m: 9. Burján Csaba, 18. Béres Bence, 24. Liu Shaoulin Sándor; 1500m: 23. Burján Csaba, 27. Béres Bence, 28. Liu Shaolin Sándor; 3000m váltó: 4. Magyarország (Béres, Burján, Liu Shaolin, Varnyú). Lányok, 500m: 8. Kónya Zsófia, 24. Dénes Veronika, 38. Tóth Patrícia; 1000m: 13. Dénes Veronika, 22. Tóth Patrícia, Kónya Zsófiát kizárták; 1500m: 18. Dénes Veronika, Kónyát és Tóthot kizárták.