UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-04-24 13:02

Kenyeres Ábel VK-pontja

Húsz csapat, a világranglista első 17 helyezettje mellett a szerb, a rendező horvát, valamint a magyar ifjúsági különítmény versenyzett a Tour of Istrián – ez volt az ötvenkettedik viadal. Az idény második Világ Kupa-futamán a három etap után összetettben 20. Kenyeres Ábel szerzett pontot Magyarországnak.

eFBé Húsz országból százhúsz országúti kerékpáros vágott neki az 52. alkalommal megrendezett Tour of Istria ifjúsági viadalnak. Április 20-án, pénteken Rovinj és Buzet között 97 km, 21-én Umag és Labinj között 90 km, majd a záró napon, április 22-én Vrsar és Pula között 115 kilométer várt a versenyzőkre. A távolságok leküzdése mellett kemény hegyi szakaszokkal, az utolsó napon pedig szakadó esővel kellett megbirkózniuk a versenyzőknek.
A hatfős magyar csapatból öten (Emhő Ferenc, Kenyeres Ábel, Rózsa Balázs, Varró Bálint, Varró Gergely) a KSI versenyzői, a 2011-es országúti magyar bajnok Nagyernyei Bence a Szekszárdi SZKE sportolója. A már említett 120-ból végül 86-an fejezték be a versenyt, az utolsó szakasz és az eső az addig százon belül tekerő Emhő, Nagyernyei, Rózsa triónak sajnos a verseny végét jelentette. Összesítésben a legjobb magyar teljesítmény Kenyeres Ábelé: a 18 éves KSI-s alig több mint egyperces hátrányt szedett össze a dán Mads Pedersen mögött. Ábel ezzel Vk-pontot is szerzett a szakágnak. Pedersent honfitársa, Sören Andersen követte, az utolsó 15 kilométeren mindketten megelőzték a sárga trikót viselő, olasz Federico Zurlót. Pedersen esetében érdekesség, hogy a viadalt a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként nyerte, hét és fél órán belüli összidővel. A pulai célba, amelyet a horvát tengerparti város központjában a Colosseum mellett alakítottak ki, további két magyar kerekes tekert be: Varró Bálint a 41., öccse, Varró Gergely az 52. helyen. A csapatversenyben 14. lett a magyar válogatott. Miután a következő három Világ Kupa-futam magyar induló nélkül zajlik (erre a versenyre a horvát rendezők a hosszú évek óta tartó baráti kapcsolat miatt hívtak meg minket), Vk-pontokat az ifjúsági Európa-, majd a világbajnokságon szerezhetnek Kenyeresék. S hogy miért is fontos a további pontszerzés? A világranglista 1-25. helyen végző versenyző országát a következő szezonban minden versenyre meg kell hívniuk az aktuális rendezőknek, ami a magyar szövetség költségvetésének komoly segítség. Ráadásul 2013-ban indul a 2. ifjúsági olimpia kvalifikációja is, így azt, hogy 2014-ben a kínai Nanking városában lehessen országúti kerékpáros, a mostani ifjúsági válogatottnak kell kiharcolnia. A futam végeredménye ITT.