UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-04-30 19:15

Kettő kettős Moldovában

Április 28-án Moldovában rendezték az ifjúsági korosztály standard Európa-bajnokságát. Magyarországot két páros képviselte Kisinyovban: a hazai bajnok Hegyes Bertalan, Kis Violetta és az ezüstérmes Jéri Tamás, Szepesi Lilla kettős.

Sajó Annamária A Hegyes Bertalan, Kis Violetta duó az április 20. és 22. közt rendezett U21-es világbajnokságon a Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna kettőssel együtt hordta a válogatott melegítőt, ez inkább versenyszellemüket fűtötte, nem izmaikat. – Ellenfélként tekintettünk rájuk, akiket le kell győzni – mondta Hegyes hazatérésük után. Motivációban Jériéknek sem volt hiány, hiszen az Európai Uniós standard bajnokságon elért tizenkettedik helyükkel megtapasztalták a döntő hangulatát. Moldáviába így a magyar standard mezőny két legjobb párosa utazott, nemzetközi eredménnyel a talpában.
A kisinyovi parkettet negyvenhárom táncos vette birtokba. A sportban olykor előforduló helyzet, miszerint az Európa-bajnokság erősebb mezőnyt vonultat fel, mint a világverseny, itt is előállt: az orosz tánciskolán nevelődött szláv és balti államok sportolói fordultak a zsűri el, Oroszország, Lengyelország, Litvánia, Lettország és a házigazda képviseletében. Az erős mezőnyben a pontozók nem is tudták eldönteni, kit juttassanak tovább, így redance-t tartottak, amely nem minden versenyzőnek előnyös. Ahogyan Kis Violetta fogalmazott az U21-es világbajnokság után: - A helyezés attól is függ, hogy milyen körbe kerül a páros. Mi a harmadikban tudjuk megmutatni a legjobb formánkat, a koreográfiánk újratáncolásával viszont eltolódott az időzítés. Nos, párosaink az ellenfeleket és az újratáncot is kikapták Moldáviában, Jériék pedig meg is torpantak tőle. Tamás és Lilla nem jutott tovább, a dán kettőssel együtt holtversenyben a huszonnyolcadik-huszonkilencedik helyen zárt. Bertalan és Violetta bekerült a legjobb huszonötbe.
A duó így utolsó ifjúsági nemzetközi versenyén jutott elődöntőbe, esélyeikről pedig úgy vélekedtek elutazásuk előtt: - Az Európa-bajnokságon nagyobb eséllyel indulunk. A hétvégi U21-es viadal azért is volt hasznos, mert a felnőtt mezőny alsó rétegével találkoztunk, ezek a versenyzők tapasztaltabbak, idősebbek, így a velük való vetélkedés értékes tapasztalatokat adott az ifjúsági Európa-bajnoksághoz. A redance azonban úgy tűnik, nem csak a parketten hagyott nyomot: az elődöntőre időzített forma elcsúszott, így a Hegyes, Kiss duó a huszonkettedik helyet szerezte meg. Ami a dobogót illeti, Oroszország nem hagyott kétséget arról, hogy tánhatalom: az aranyérmet a Jevgenyij Nyikityin, Dana Spicsina kettős szerezte meg, a litván Dominikasz Granszkasz, Kotrina Petroszjute és a moldáv Alexandru Birka, Karina Neginszka duó előtt.