UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-04-30 16:54

Vízre szállnak a sárkányok

Május 12-én rajtol az idei sárkányhajós versenyszezon. A hét fordulóból álló sorozat vetélkedőinek az ország hét városa ad otthont.

Sajó Annamária A sárkányhajósok május 12-én a győri Aranyparton vágnak neki idei megméretésüknek. A Rába-parti viadalon több kategóriában szállnak vízre a sportolók, így iskolás korosztályban is. A kajak-kenusok kiegészítő versenyének számító eseményen az ifjú titánok világ-és olimpiai bajnokokkal megerősített mezőnyben mozgathatják lapátjukat, egészen szeptember 9-ig.
A legnépesebb vízi különítmények Győrben és Nagykanizsán ülnek hajóba. A versenysorozaton két új város mutatkozik be szervezőként: Tiszaújváros és Kecskemét. A déliek a legrangosabb viadalt rendezhetik meg, hiszen itt dől el, ki vehet részt az augusztus végi, milánói világbajnokságon, ahova a magyar csapat címvédőként utazik. A különleges debütálásból azonban a Tisza-partiak sem maradnak ki: a városi tavon száz méteres futamokban mérik össze csapásszámukat a sárkányhajósok, a Triatlon Nagyhét keretén belül. Ami pedig az ifjúsági korosztály esélyeit illeti, télen, amikor a befagyott folyók miatt medencébe kényszerült a sárkány, a fiatal kenusok világ- és olimpiai bajnokokat vertek meg a sztárfutam alkalmából. A medencés sárkányhajó jellegzetességéből adódóan akkor szó szerint egymással szemben eveztek, bár külön csapatban. Sikerüket nézve azonban helyet kaphatnak a felnőttek hajójában is, amelyben legfeljebb árral szemben kell lapátolniuk. A fordulók. Május 12.: Győr. Június 2.: Nagykanizsa. Június 23.: Balatonfüred. Június 30.: Baja. Július 7.: Tiszaújváros. Július 28.: Kecskemét. Szeptember 8-9.: Budapest.