UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2012-05-27 17:09

Léptek a csapatok

Május utolsó hétvégéjén az ország valamennyi részéről Szombathelyre utaztak az ifjú sakkozók, hogy részt vegyenek az országos diákolimpia csapatversenyeiben.

Szabó András A lányokat 54 csapat közel kétszáz sakkozó képviselte, a két fiatalabb korosztályban 21-21, a középiskolásoknál pedig pontosan egy tucat együttes vágott neki a megméretésnek. Az alsós lányoknál taroltak a budapesti együttesek, az első hat helyen három fővárosi iskola tanulói végeztek. Az utolsó forduló után dőlt csak el, hogy a Losonczi téri iskola és a Vörösmarty Általános Iskola kettős győzelmet arat a vidéki együttesek előtt, mivel a pestszentlőrinciek másfél pontot szereztek a szintén budapesti Áldás utcai Általános Iskola ellen, megtartva a különbséget a végül harmadik helyen záró nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola előtt. Utóbbi ugyanis szintén másfél pontot tudott szerezni a nyolcadik helyen végző tatai Kőkúti Általános Iskola ellen. Így a Cseke Viktória, Le Thi Quynh, Vincze Noémi, Shan Zheng Wen összetételű Losonczi tériek vehették át az első helyért járó díjat 18 ponttal, megelőzve a 16,5 egységgel végző pestszentlőrinci együttest (Bolgár Janka, Bolgár Katica, Terjék Ágota). A dobogó alsó fokán pedig a zalai csapat végzett 14,5 ponttal (Balogh Eszter, Honfi Viktória, Mátyus Vivien, Zsámár Lili), minimális különbséggel, csak több győzelmének köszönhetően a debreceni Huszár Gál Általános Iskola előtt. Egy kategóriával feljebb, a felsős lányoknál híre-hamva sem volt a fővárosi dominanciának, a hibátlan 8-0-ás teljesítménnyel első szegedi Tisza-parti Általános Iskolát senki nem közelíthette meg. Itt a hét győzelemmel és mindössze egy döntetlennel végző Vályi Blankát kell kiemelni, de csapattársai, Molnár Rebeka és Vályi Adél is remekül teljesítettek, egyaránt 6,5 ponttal zártak, összesen tehát 20,5 egységet szerezve iskolájuk számára. Vetélytársaikat messze maguk mögé utasították, a Kunmadarasi Általános Iskola és dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola egyaránt 15 ponttal végzett a dobogón. Előbbi csapat elsősorban a nagyszerűen teljesítő Terbe testvéreknek, Juliannának és Zsuzsannának köszönhetően szerezte meg a második helyet, ugyanis hét-hét győzelemmel, összesítésben több partisikerrel utasították maguk mögé a Katona Enikő, Németh Noémi, Radics Nóra összetételű dunaújvárosiakat. Az ezüstérmes csapat tagja volt még Ambrus Anasztázia, Erdei Enikő és Nagy Ibolya is.
A középiskolás lányoknál hasonlóan volt ,,szoros" az első helyért zajló küzdelem. Az előzetesen is nagy esélyes Kecskeméti Református Gimnázium (Juhász Barbara, Szente Varga Fruzsina, Zsigrai Eszter) csaknem hibátlan teljesítménnyel, mindössze két remivel és egyetlen partit elvesztve győzött, magabiztos, 22 pontos teljesítménnyel. Ők hét ponttal előzték meg a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolát (Barnóth Anita, Csicsák Angéla, Soltész Hajnalka) és további eggyel a budapesti Városmajori Gimnáziumot (Lipka Boglárka, Pásztor Flóra Katinka, Soós Anna). Eredmények itt.