UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-06-03 21:31

Túl a tűzkeresztségen

Több elsőség is volt a magyar csapat háza táján Val di Sole-ban. A soproni Ettingshausen Máté élete első downhill Világ Kupa-futamán tekert, míg a húszéves, de már a felnőtt mezőnyben versenyző Liszi Attiláé minden idők legjobb magyar VK-helyezése.

eFBé A downhill mezőny június első hétvégéjén Olaszországban gyűlt össze a szakági Világ Kupa 2. futamára. A magyarok egy hete Európa Kupán mutathatták meg tudásukat Ausztriában, Leogangban, ahol szintén számos világsztár vett részt – a mezőny fele a tengeren túlról. A „mini” Világ Kupa-verseny után tehát következett a valódi. Egy hét leogangi felkészülés után a magyar versenyzők kiváló formában várták a viadalt, kiváltképp Ettingshausen Máté, aki tizenhat évesen élete első VK-futamára készült.
Az olaszországi pálya ugyan megújult erre az idényre, de nehézségi szintje nem változott, sőt, a „Nap völgye” továbbra is a sorozat legkeményebb futamát ígérte a ridereknek (például a nyolcméteres ugratóval). A korábbi sziklás szakaszokon már a megkopott nyomvonalak miatt életveszélyes lett volna versenyt tartani, ezért volt szükség új szakaszokra – amelyeknek a nyomvonalait aztán az első edzésnapon a több mint 300 hegyikerékpáros szépen kikoptatta. Az időmérőt – egyben kvalifikációt – június 2-án, szombaton délután rendezték a Val di Sole-i versenypályán. A tavalyi ifjúsági országos bajnok Ettingshausen Máté számára a célba érkezés lehetett a legfőbb elvárás, míg a csapattárs, a más szakágban még szintén utánpótláskorúnak számító, 20 éves Liszi Attila már a döntő közeli helyezést célozhatta meg.
Volt realitása annak, hogy odaérjen a legjobb 80 közelébe – végül szűk 2 másodpercre a döntőt érő időtől a 99. helyen ért le a hegyről, ezzel, hogy top 100-ban van, a magyar downhill szakág legjobb VK-helyezését érte el. A vasárnapi döntőt egyébként az amerikai Aaron Gwin nyerte a dél-afrikai Greg Minaar előtt. A vasárnapi futam végeredménye ITT. Máté saját elmondása szerint a biztonságra törekedett, inkább lassabb kört ment, nehogy hibázzon, és ne érjen célba. A korosztályából mindössze ketten fértek be a legjobb nyolcvanba. A fiatal soproni versenyző számára ez a futam nem volt pontszerző viadal a világbajnoki kvalifikációban, két hét múlva azonban újra ilyen verseny következik. Augusztus végén Leogangban, Ausztriában rendezik a juniorok számára is a világbajnokságot – utoljára tíz éve volt ilyen közel Magyarországhoz a vébé (Kaprun, Ausztria), és jövőre ismét messzire kell utazni (Dél-Afrikai Köztársaság). Máté öt futamból az eddigi kettőn a legjobb volt korosztályában (2011-es ob, 2012 iXS EK-futam, Leogang), így biztosan vezet a 2. helyen álló Falu András előtt, aki ezzel a pozícióval szintén vb-résztvevő lehet a magyar válogatott tagjaként. A kvalifikáció további állomásai: Tihany Downhill (június 13-15.), országos bajnokság, Eplény (július 7-8.), osztrák ob (Schladming, július 14-15.). A Világ Kupában egy hét múlva Fort William következik Skóciában, a magyar csapat azonban a július végi, franciaországi futamon (Val d’Isére) szerepel legközelebb – ott még nagyobb létszámmal, hiszen a downhill mellett olimpiai krossz futamokra is sor kerül.