UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-06-17 07:55

Pályacsúcs, hőség, macska: Vasló + VIDEO

Szalontay Sándor 200 méteren megjavította a Millenáris Velodrom pályarekordját. A 10,64 másodperces időeredmény új országos rekord: Szalontay tavalyi csúcsát adta át a múltnak – akkor szintén a Vasló Kupán remekelt.

eFBé „Mi még tartjuk magunkat” – kezdi nagy sóhajjal Somogyi Miklós, a KSI szakosztályvezetője a versenyösszegzést. „A Vasló Kupa évek óta nemzetközi verseny, s bár az idei év sem kivétel, jóval kevesebb a külföldi versenyző. Ausztriából például senki nem jött, úgy tűnik, lassan de biztosan megszűnik a pályakerékpár a sógoroknál.
A szlovák kerékpáros egyedüliként indult volna hazája országos bajnokságán – az a verseny épp ezért elmaradt, a srác most itt van. Nálunk szerencsére nem ilyen rossz a helyzet. Sőt: Szalontay Sanyi ma is megmutatta, hogy van utánpótlásunk. A fiatalok is ügyesek, belőlük kéne további élversenyzőket kiemelni és Szalontay mellé felépíteni egy csapatot” – rögzíti Somogyi Miklós, aki húsz éve ezen a pályán megnyerte a 4000 méteres versenyt, az idén pedig már a 14. alkalommal szervezi, rendezi KSI-s szakosztályvezetőként a Vasló kupát. Még a helyszín is kitart: a Millenáris (nem a budai bevásárlóközpont melletti, hanem az igazi) – ahogyan a neve is jelzi – a millenniumi rendezvénysorozatra épült 1896-ban. Ott tekernek a 21. század ifjú titánjai, ahol egykor Ferenc József császár is sétált, majd később világklasszis atléták, bokszolók, tornászok tették tiszteletüket.
Vagy épp az első magyar labdarúgók: 1897-ben ugyanis itt rendezték az első honi nemzetközi futballmeccset a BTC és a Vienna Criquet futballcsapati között. Szóval, nemcsak pályakerékpár-versenyeknek ad otthont a „betonteknő”, bár kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedekben leginkább ilyen viadalokat láthatnak az ide látogatók. Vagy a véletlenül erre tévedők, mint például a cica, aki a sprint negyeddöntők alatt szaladt a betonfalra. „Eresszük rá a kutyákat” – hangzik a tanács. Az ötlet ebben az esetben eredeti: a két „szurkoló” eb ugyanis fajtájából és méretéből kifolyólag együtt épp kitesz egy megtermettebb kanmacskányit. A XIV. Vasló Kupán sincs szünet: egymást követik a (korosztálytól függetlenül) látványos és izgalmas futamok. Az U13-tól az U17-ig az omniumverseny három összetevőből áll: tempó-, selejtező-, majd pontverseny. A serdülőknek ráadás a 48 körös tekerés a nagyobbakkal. A majd húsz kilométeres távon Lovassy Krisztiáné az első hely: hazánk egyetlen idei olimpiai kerékpárosa többszörös körelőnnyel utasítja maga mögé a teljes mezőnyt.
A szurkolók ekkor a leghangosabbak: három nagy táborra oszlik a lelátó. A legtöbben természetesen a KSI-sek vannak, de ekkor a legnagyobb hanggal talán a BikeExpressz csapatát buzdítók. Harmadikként a BVSC-Zugló Orient 21 Team. Pataki Ibolya szakosztályvezető egész délután buzdítja az övéit, a rajtok előtti utolsó tanácsokat a futamok közben is újabb instrukciók követik. Ibolya hangja a túlsó kanyarig elér – ha ő szólítaná ki a versenyzőket a kieséses futamokban, biztosan mindenki meghallaná és nem maradna olykor-olykor versenyben annak dacára is, hogy kiszólították. Ezek után nem is lehet meglepő, hogy az örökmozgó és csupaszív szakosztály-igazgató pattan a keirinversenyben a motorra. A lelátó adta árnyékban a klubokon túl néhány további külföldi versenyző is feltűnik. A már említett szlovák kerékpáros mellett ott van a svájci David Jensen, aki az U23-as és elit futamokban végig nagy csatában van Szalontay Sanyival. A repülőversenyben hirtelen vált a svájci és az első kanyarban bevág Szalontay elé. A KSI huszonkét éves kiválósága a lelátóról nézve behozhatatlan hátrányba kerül, de jön az utolsó egyenes ahol repül Szalontay – végül célfotóra sincs szükség, a svájci a második.
Az U17-esek versenyében győztes Móricz Dániel és a második Gyöngyösi Kevin is meglepődve néz, amikor meghallja, ki állhat fel a dobogó harmadik fokára. A bronzérmes Anita Yvonne Stenberg Norvégiából. A Drammen Cyckleklubb versenyzője végig kiválóan tekert a két fiú mögött és megérdemelten végez az omniumverseny harmadik helyén. A dobogón Móricz Dani ismerős arc: a másodéves U17-es megvédte tavalyi bajnoki címét. Gyöngyösi Kevin a Mol Tehetségkutató Program támogatottjaként versenyez, két hete a Nagy Sportágválasztón vehette át oklevelét. Egy éve még U15-ben lett bajnok, idén pedig megpróbálta megszorongatni Móriczot – több-kevesebb sikerrel. Móricz Dani nem unatkozik: a pályaversenyek után néhány órával már a Balaton Bike Fest országúti versenyén teker 60 kilométert, felkészülésként a június 21-i és 24-i országos bajnokságra.

Eredmények. U13: 1. László Tamara, 2. Hájos Dániel, 3. Kardos Gergő (valamennyien KSI-Schwinn Csepel). U15: 1. Hajdú Máté Olivér (BVSC-Zugló Orient 21), 2. Beregszászi Bence, 3. Borissza Johanna Kitti (mindketten KSI-Schwinn Csepel) . U17: 1. Móricz Dániel, 2. Gyöngyösi Kevin (mindketten KSI-Schwinn Csepel), 3. Anita Yvonne Stenberg (DEN, Drammen Cyckleklubb). U19: 1. Ágoston Imre, 2. Imre Zsolt (mindketten KSI-Schwinn Csepel).

Képgaléria ITT. Eredmények ITT.

Örömszavak

Móricz Dániel (KSI SE, az U17-s korosztály omniumverseny összetettjének 1. helyezettje): Nagyon meleg volt a pályán, de ez annyira nem zavart. Elégedett vagyok magammal, a tempó-, majd a selejtezőversenyt megnyertem, a pontversenyben a 4. helyen tekertem be. A negyvennyolc körös versenynek azzal az edzői utasítással indultam, hogy nem kell komolyan megnyomnom, azért ha úgy adódik, persze haladjak. Ez megvolt, három pontot szereztem, nyolcadik lettem. A június 24-i mezőnybajnokságot – utolsó éves serdülőként – szeretném megnyerni. Gyöngyösi Kevin (KSI SE, az U17-s korosztály omniumverseny összetettjének 2. helyezettje): Az első futam, a tempóverseny most sem sikerült jól – valahogy az omniumversenyek első számára soha nem sikerül kellően koncentrálni. Az „utolsó kiesős” selejtezőversenyben negyedik lettem, és azért nem álltam ki, amikor szólítottak, mert éppen akkor támadt fel a szél és nem hallottam, hogy nekem kell lehúzódni. A pontversenyen még magam is meglepődtem: teljesen hirtelen döntés volt, hogy megszököm és ezzel körelőnyt szerzek. Sikerült, nagyon örülök és feldobottan készülök az ob-re: az időfutamban várok jobb eredményt, de a mezőnyversenyben is cél a dobogó.