UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-07-27 13:41

Világ Kupával készülnek

Val d’Isere ebben az évben különös jelentőséggel bír: a hegyikerékpárosok utolsó idei VK-futama és downhillversenye is erőfelmérő. Kinek az olimpiára, kinek a sportági világbajnokságra, de olyan is akad a mieink között, akinek mindkettőre.

eFBé A franciaországi Val d’Iserében zárja az idei Világ Kupa-szezont az olimpiai krossz mezőnye július 28-án és 29-én. Több szempontból is kapcsolódik az olimpiához a pálya: egyrészt az 1992-es téli játékokon itt rendezték a sífutószámokat, másrészt most, 20 évvel később ez a viadal a London előtti utolsó erőpróba. A két magyar ötkarikás résztvevő, az U23-as Benkó Barbara, valamint az elit mezőnyben versenyző Parti András verseny tekintetében itt zárja a felkészülést.
„András és Barbi is jó erőben van, az olimpiai felkészülésük utolsó állomásához érkeztek. A viadal amellett, hogy erőpróba, újabb világranglistapontok szerzésére is ad lehetőséget. A versenyzés mellett természetesen már mindketten szem előtt tartják az óvatosságot, kerülni fogják a veszélyes helyzeteket. Versenyzőink vasárnap visszaindulnak Magyarországra, majd jövő héten szombaton, augusztus 4-én utaznak Londonba, ahol először fog a magyarok részéről egy férfi és egy női hegyikerékpáros rajthoz állni” – foglalta össze az elvárásokat Valter Tibor szövetségi kapitány. Benkó Barbara a tavalyi szezonban második volt korosztályában a VK-összesítésben, az idei év azonban számos nem várt „meglepetést”, bukást és technikai problémát hozott futamról futamra. Barbi jelenleg a nyolcadik helyen áll, ha az első hatban végez az 55 induló között, több helyet léphet előre ­– igaz, ahogy a szövetségi kapitány is megerősítette Barbi korábbi szavait, most a biztonság az elsődleges. A pontversenyben az ukrán Jana Belomojna vezet, előnye matematikailag még behozható.
Juhász Zsolt – aki Benkóhoz hasonlóan július 22-én megvédte országos bajnoki címét – a 28. helyet foglalja el összesítésben. Az idén az első futamon kiugró helyezést ért el, Dél-Afrikában a 10. volt – ehhez hasonló eredmény nagyot dobna összetettbeli teljesítményén. Azt a pontversenyt a holland Michael van der Heijden, a svájci Lünzum és az osztrák Alexander Gehbauer utalja, hármójuk közül bármelyik megnyerheti a sorozatot. A futamban 95-en állnak rajthoz. Világbajnokság 2012-ben. Olimpiai krossz: szeptember 6-9., Saalfelden, Ausztria. Downhill: augusztus 31-szeptember 2., Leogang, Ausztria. Világ Kupa után IXS Európa Kupa-futamot tartanak Olaszországban: így készül a downhill-világbajnokságra a soproni Ettingshausen Máté. A 16 éves bringás a 2GP LiMiT Team versenyzőjeként a LiMiT Racing Teammel van kint Val d’Iserében és már túl van az első körein. Az idei utolsó előtti DH-állomáson sincs külön korosztályos futam, így Ettingshausen Máté az elit mezőnnyel versenyez. A 19 éves Liszi Attilának és a húszéves Lukács Rajmundnak egyébként is abban a korosztályban kéne indulnia.
A szerdai gyalogos pályabejárást követően csütörtökön mára nyeregben ülve tapasztalhatták meg a fiúk, milyen a száguldás a viszonylag rövid, jórészt kavicsos, köves pályán. A VK-helyszínek közül az egyik legmagasabban fekvő pálya a maga 1800 m-en lévő rajtjával. „A pálya nagyon defektveszélyes, rengetegen jönnek le felnin, többször magyarjaink is áldozatul estek. Liszi Attila például az első két körét dobhatta is el, hiszen először hátsó, majd egy első defektet gyűjtött be. Ettingshausen Máténál láncvezető gondok akadtak több lépcsőben, azonban sikerült orvosolni, így nem akadályozta meg őt abban, hogy elegendő kört fusson” – számolt be a csapatot vezető Gács Péter a bikemag.hu-nak. A pénteki időmérőről 80 versenyző kvalifikálta magát a döntőbe, sajnos a mieink nem: Liszi Attila a 154., Lukéács Rajmund a 163., Ettingshausen Máté a 205. helyen végzett. Tizenöt versenyző nem ért le a pályán. Máténál mindössze hárman fiatalabbak a mezőnyben, de egyikük sem jutott a döntőbe. Legközelebb a 95-ös születésűek között a svéd Jakob Thunell járt ehhez, ő a 92. helyen 2 másodpercre volt a kvalifikációtól. A juniorok közül tizenketten jutottak a döntőbe, a francia Loic Bruni (Team LaPierre) volt köztük a leggyorsabb, négy és fél másodperccel követte az időmérő győztesét, az új-zélandi Cameron Cole-t. Az időmérő részletes eredménye ITT.