UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-08-07 12:06

Varga Bence: Eb-bronz

Brandenburgra figyeltek a biliárdot kedvelő fiatalok a július 26-tól augusztus 4-ig: a németországi városban rendezték az idei ifjúsági Európa-bajnokságot. Öt magyar fiú vett részt a viadalon, Varga Bence a 8-as játéknemben bronzérmet nyert, míg az ifik csapata az 5. helyen zárt.

KÜLSŐ TUDÓSÍTÁS – Gyarmati Ádám, Érd Az ifjúsági korosztály brandenburgi Európa-bajnokságán 28 ország 133 játékosa küzdött meg egymással három kategóriában: a lányok egy kategóriában, a fiúk két különbözőben. A diákkorcsoportba az 1996-ban vagy később született játékosok kerültek, az idősebb juniorok pedig a 94-95-ös születésű korosztály tagjaiból kerültek ki. A lányoknál nem volt magyar induló, a fiúknál a diákok között indult Szolnoki Olivér, a junioroknál négy magyarért is szoríthattunk: Varga Bencéért, Deák Bencéért, Papp Gergelyért és Horváth Ottóért. Ők négy különböző játéknemben (14/1, 8, 9, 10) is megmutathatták tudásukat. A magyar különítmény Habó Alex szövetségi kapitánnyal és számos magyar bíróval volt teljes. A versenyen ötvennyolc érmet osztottak ki.
Az első és második versenynapon a 14/1-es játéknem küzdelmei zajlottak. A versenyre jó formában érkezett a 97-es születésű Szolnoki Olivér, aki az idén, 15 évesen, országos bajnok lett. Az  első mérkőzését ennek ellenére elvesztette, így a vigaszágra került, ahol sikerült 2 meccset nyernie, ám a legjobb nyolcba már nem jutott be, így a kilencedik helyen zárt. A junioroknál a két Bencének egy győzelem is elég volt a legjobb 32-be jutáshoz, Gergelynek ehhez egy vesztes mérkőzés is elegendőnek bizonyult, a jó sorsolásának köszönhetően. Ottó számára viszont hamar véget ért ez a játéknem, két vereséggel a 33. helyet szerezte meg. A másik 3 junior versenyzőnk sem jutott sokkal tovább, hiszen mindhármuknak az egyenes kieséses szakasz első köré jelentette a végállomást, 17.-ként zártak. A fiúk számára következő játéknem a 10-es volt. Olivér itt is a 9. helyet kaparintotta meg. Az első meccsén vereséget szenvedett, a vigaszágon kellett folytatnia, ahol mind a három találkozóját minimális különbséggel – 6-5-re – nyerte. A legjobb 8 már nem jött össze, nagy csatában kikapott a későbbi 3. ukrán ellenfelétől. Az idősebb korosztály 10-es versenyében csak a két Bence és Gergely indult el. Mindhárman egyenes ágról kerültek a legjobb 32-be. Ebben a körben Deák Bence elvérzett, de a másik két versenyzőnk tovább tudott menni. A 16 között Varga Bence összekerült az egyik legjobb játékossal, a lengyel fiú jobbnak bizonyult nála. Kellemes meglepetést okozva Gergely továbbment, ám a 8 között nem volt esélye a németek későbbi ezüstérmese ellen – szégyenkeznie nem kell, hiszen az 5. helyen zárt.
A legismertebb, 8-as játéknemben Olivér nem indult, a juniorok mind a négyen képviselték hazánkat. Remekül kezdtek, hiszen mind a négyen egyből a második körbe jutottak, ám onnan csak Deák Bencének és Gergelynek sikerült egyből az egyenes kieséses szakaszba jutnia. Varga Bence is bejutott a visszamérkőzések után, Ottónak sajnos megint nem jött ki a lépés. A 16 közé csak Varga Bence tudta kvalifikálni magát, Deák Bence és Papp Gergely 7-6-os vereséget szenvedett, ezzel a 17. helyen zárt. Varga Bence menetelése tovább folytatódott, két fantasztikus győzelem után elődöntőt vívhatott egy észak-ciprusi ellen, akinek ez jobban ment, így ő jutott a döntőbe. Varga Bence ennek ellenére 3. lett, ez volt a 6. érme ifjúsági Európa-bajnokságokról. Ő nyerte a magyar csapat idei egyetlen érmét. A 9-es játékban remélhettük előzetesen a legtöbbet Szolnoki Olivértől, aki győzelemmel kezdett, de sajnos ezt két vereség követte. Olivér még jövőre is ebben a kategóriában versenyezhet, tehát van még egy éve arra, hogy a diákok között még szebb eredményeket érjen el. A juniorok első körében összejött egy magyar meccs is: Varga Bence legyőzte Horváth Ottót, a másik két fiú is győzni tudott. A folytatásban a vigaszágra került az Ottót legyőző Bence is, számukra egyben ez jelentette a végállomást a versenyen. Deák Bence és Papp Gergely bejutott a legjobb 32-be, a sorsolásnak köszönhetően egymással kellett megküzdeniük, a csatát a fiatalabbik magyar fiú, Papp nyerte. Ezzel újra bejutott a legjobb 16 közé, sajnos innen tovább már nem – a későbbi Európa-bajnok spanyol legyőzte őt. A csapatversenyben a tavalyi ezüst után idén sajnos nem sikerült érmet szerezni, két szép győzelem után a bombaerős lengyel csapat megállította a fiúkat, akik az 5. helyen fejezték be a küzdelmeket. Összességében a magyar küldöttség érme és több szép helyezése az itthoni viszonyokat tekintve megsüvegelendő teljesítmény.