UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-09-07 09:36

Csapatról csapatra: Steelers

Kőkemény sorsolást kapott a Miskolc Steelers a VI. Magyar Junior Kupában, de az idén újjáalakult csapat nem fél a kihívásoktól.

A. Á. Miskolcon hatéves múltja van az amerikaifutballnak, tavaly mégis úgy tűnt, nem lesz több „acélos” meccs a kelet-magyarországi nagyvárosban. Az idén januárban azonban sikerült rendezni a sorokat és újjáalakítani a csapatot, amely egyelőre még csak juniorkorú fiatalokból áll. A miskolciak ugyanis a nulláról szerették volna felépíteni a következő sikeres gárdát, amelynek alapját egy kezdetektől fogva együtt játszó generáció alkotná. Ez a keret fogja magát megmérettetni most a VI. Magyar Junior Kupában is. A miskolciak tehát az idei bajnokságokba még nem nevezett felnőtt csapatuk jövőjét is a fiatalokban látják, így nem csoda, hogy Szegedi Máté vezetőedző nem elégedett azzal, hogy csak kilenc junior csapat indul az idei kiírásban. „A 22 magyar csapathoz képest szerintem visszafogott ez a létszám, sokkal több egyesületnek kellene törődnie az utánpótlással. Hosszú távon csak a juniorok biztosítják a sport és az egyesületek túlélését, ezért ez az egyik legfontosabb feladat egy-egy klub számára. Az viszont örömteli, hogy a mezőny évről évre erősebb lesz, jó látni, hogy mennyire komolyan veszik minden csapatnál ezt a versenysorozatot” – nyilatkozta oldalunknak a tréner. A szakvezető egyébként szimpatizál a kiírással is: Szegedi Máté szerint a négy alapszakasz meccs már elég játéklehetőséget biztosít a fiataloknak, ugyanakkor a kluboknak sem annyira megterhelő az utaztatás. Mindez azért is meglepő kijelentés, mert be kell látni, hogy a sorsolás idén nagyon elbánt a Steelers-szel, hiszen a Wolves, a Hurricanes és a Wolverines lesz az Acélosok ellenfele. „Azt kell, hogy mondjam, nem volt szerencsénk, mivel a bajnokság szerintem legerősebb négy csapatából hárommal találkozunk. El tudtam volna képzelni sokkal könnyebb sorsolást is, de ugyanakkor mindegy is, kivel kell játszanunk, mi játszani fogunk és magunkból a lehető legtöbbet kihozva mindig a győzelemre törünk” – próbálta megragadni az örömöt az ürömben a miskolci mester.
Nagyon nehéz dolga lesz tehát a fiatal csapatnak ebben az évben, de ugyanakkor olyan értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyek a játékosok fejlődését nagyban szolgálhatják. Mindez azért is fontos, mert Szegedi Máté elmondása szerint a 36 fős keret annyira fiatal, hogy nagyobb része még jövőre is a juniorok között játszik majd, akkor pedig jól jön majd az idei „tanulóév”. Főleg azért, mert a miskolciak ezen a nyáron egyetlen edzőmeccsen sem tudtak pályára lépni: „Csak felnőtt csapatok ellen tudtunk volna játszani és azok ellen nem akartunk, mert teljesen más képet ad. Mi kemény edzőtáborral és sok gyakorlással készültünk.” – árulta el a tréner. A Steelers juniorjai így csak egyszer találkoztak valódi ellenféllel, még július végén, amikor a Budapest Wolvesszal edzettek közösen egy scrimmage-meccs formájában. A csapat a nem túl biztató előjelek ellenére nagy célokkal fut neki az idei kiírásnak, ugyanis szeretne, bejutni a négycsapatos rájátszásba. Szegedi Máté elmondása szerint ehhez erőn felül kellene teljesítenie a gárdának, ugyanakkor a két alapszakasz-győzelmet teljesíthető elvárásnak tartja. A sikerért egyébként nem csak az említett 36 fős keret dolgozhat majd meg idén, hanem tulajdonképpen bárki, akinek kedve támad csatlakozni a Steelers csapatához, ugyanis a miskolciak szeptemberben tagtoborzó körútra indulnak a helyi középiskolákban, az MAFL kiírása pedig lehetővé teszi, hogy az újoncok akár már ebben a szezonban pályára lépjenek!