UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-09-11 21:50

Ellopott versenybringák

A kritérium és a páros időfutam-bajnokságot szeptember 8-9-én rendezte a Zinkpower Moson SE Mosonmagyaróváron, illetve a Dunakiliti-Rajka országúti szakaszon. A korábbi években több felnőtt és korosztályos bringaverseny, vagy diákolimpia volt már ezen a szakaszon, de bringatolvajok eddig még soha nem jártak ott, ahol általában megszállnak a versenyzők.

eFBé A második szeptemberi hétvége a Szegedi Kerékpáros SC-nek sikerült a korosztályos versenyeken a legjobban: a kritérium és a páros ob-n együttesen 3 első, 2 második és 2 harmadik helyet szereztek a klub fiataljai. Az U15-s Fekete András ahol elindult, ott nyert, de Jucha Csanád és Illich Márk is 1-1 első és második hellyel büszélkedhet.
Ráadásul Csanád úgy nyerte meg a kritérium pontversenyét, hogy az első sprintben majdnem bukott – a versenybíróság utólag kizárta az őt akadályozó versenyzőt, így Csanád a két sprintet a maximálisan megszerezhető 10 ponttal zárva nyerte az U13-s korcsoportot. Márk, aki időfutamokon rendre jól teljesít, ha az első két hajrában előnyösebb pozícióban van, megelőzhette volna csapattársát, Fekete Andrást, de csak a 3-5. sprintben szerzett pontokat úgy, hogy az utolsó kettőt nyerte. A két fiú kiváló szombati formáját vasárnapra átmentve gond nélkül nyerte a páros időfutamot a korosztályban. Ezen a viadalon az U17-esek között két párost rossz helyen, már az U15-s fordítónál visszaküldték a rajt felé. Ők vagy elfogadták, hogy a mezőny végére sorolták őket, vagy 2 órával később újra letekerték a távot… A Ferencz Soma, Karl Dávid duó nem fordult hamarabb, de nemcsak emiatt nyert: a Bikeexpress SE párosa jól tekert, és a fiúk a márciusban alakult csapat első magyar bajnoki győzelmét szerezték.
„Nagy öröm a győzelem: így kell befejezni egy idényt, és persze így kell majd kezdeni a következőt” – mondta honlapunknak Garamszegi László szakosztály-vezető. „A kritériumon csak Ferencz Soma versenyzett, a csapat szombaton Mátra-körön tekert, a vasárnapi futamra csatlakoztunk. U17-ben minket is érintett a rossz visszafordítás: Zathureczky Márk és a Bianchiban versenyző Gulyás Márk jött vissza hamarabb. Dönthettek, hogy újra tekernek-e, végül elfogadták az 5. helyet. A csepeli Böröcz Bence és a szegedi Gellén Tamás duója újra ment, javítottak is, felkerültek a KSI-sek elé a 2. helyre. A szeptember végi pálya-ob-ról szeretnénk szép helyezést, helyezéseket elhozni a Millenárisról” – zárta értékelését Garamszegi László. A versenyhétvége a sikeres szereplés mellett bosszantó emlékek miatt is megmarad. Három KSI-s versenyző kerékpárját lopták el a 8-áról 9-ére virradó éjszakán, Borissza Johannáét, Rózsa Balázsét és Tolnai Zsanettét, utóbbit egy bokor tetején találták meg. Rózsa Balázs mesélt honlapunknak a történtekről:
„Az én bicóm a szoba teraszáról tűnt el, a tízfős szobában nyolcan voltunk, bringát oda már nem tudtunk bevinni. A lányokét a szobájukból lopták ki éjszaka, miközben ők aludtak. Annyit tudunk, hogy bár valakik megzavarták őket, sőt kocsival utánuk is mentek, de a tolvajok sajnos meglógtak. Csapattársamnak, Móricz Daninak, édesapjának és testvérének köszönöm a segítséget, tőlük kaptam bringát, amivel el tudtam indulni a versenyen. Emhő Ferivel mentünk a páros időfutamon, úgy kellett odaállnom a rajthoz, hogy nem volt időm melegíteni, mert mire a bringa odaért, már mennünk kellett áttétel-ellenőrzésre. Viszonylag jól szerepeltünk, Feri volt az erősebb, szoros versenyben az időnk hét tizeddel volt gyengébb a győztesénél… Hogy a bringámmal mi lesz? Aznap édesapámmal körbejártuk a falut, hátha valaki látott, hallott valamit, de semmi. Tettünk rendőrségi feljelentést, várjuk, hogy mire jutnak az ügyben…”

A fenti fotón látható ellopott kerékpárt keresik, keressük – ha bárki tud róla, az [email protected] jelezze szerkesztőségünknek.

Azzal, hogy minden szomorúság és nehézség ellenére rajthoz álltak, megmutatták, hogy igazi sportemberek. Még az előző nap Borissza Johanna a kritériumversenyen az 1. helyen végzett, KSI-s csapattársát, Tolnai Zsanettet előzte meg. A lopást követően rajthoz álltak a páros időfutamban és megnyerték azt. Rózsa Balázs 3. volt a kritériumban, míg az ott győztes Emhő Ferenccel párosuk a 2. helyen zárta az időfutamot. Gyöngyösi Kevin szinte keretbe foglalta az első serdülő idényét, már Móricz Dani legyőzését tekintve. Még a tavasz elején a KSI-kupán előzte meg csapattársát és jó barátját, Móricz Dánielt, most a kritériumversenyen volt jobb a Mol tehetségkutató programjának támogatottja, Gyöngyösi Kevin – párosban együtt szerezték meg a 3. helyet. Az idényben kettejük külön versenyében a másodéves serdülő Dani volt a jobb. Ő jövőre már ifjúsági versenyzőként indul, Kevin pedig másodéves serdülőként – utóbbi így foglalta össze honlapunknak a kétnapos versenyt:
„A kritérium ob-n a Bianchiban versenyző Gulyás Márk kivételével mindenki ott volt, aki számít. Húsz kör megtétele várt ránk a valamivel több mint egy kilométeres pályán, öt részhajrával. Az elsőt megnyertem, az azt követő kettőn nem tudtam pontot szerezni. Mindkettőt Böröcz Bence (Csepel SC) nyerte meg a hosszú hajráival. Az egyik „lósz” után megszakadt a sor és elmentünk négyen: Nagy Olivér, Fábián Ábel (Szekszárdi Szabadidős KE), Dani és én. A negyedik hajrá előtt sikerült Dani előtt „betolnom” a bringám. Sajnos, az utolsó részhajrá előtt viszont visszaért ránk a triatlonos Bence, újból hosszút indított. Rosszul helyezkedtem, és megszakadt előttem a sor, a tizenöt méternyi hátrányt éppen annyira tudtam ledolgozni az egyenesben, hogy betoljam magam fél kerékkel Dani előtt, de Bence mögött a második helyre.” A két verseny végeredménye ITT és ITT.