UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-01-27 20:07

Super Bikeexpress + VIDEÓ

A Budapest Cross-futammal ért véget a III. Super Cross cyclocross-sorozat. A hetedik etap után az összetett verseny eredményét is kihirdették: csapatban a Bikeexpress SE diadalmaskodott. A garnitúra pontjait utánpótláskorú versenyzők szerezték. Dian Ábel (U15), Karl Bianka (WU17) és Zathureczky Márk (U17) is megnyerte a korosztályos vetélkedőt.

eFBé A hó elmaradt ám a fagyott talaj nem, így sokan az utolsó pillanatban, a helyszínen döntötték el, hogy a mountainbike-, vagy a cyclocross-gépüket választják a Budapest Crosson. Az október 21-én kezdődött, hétfutamos cyclocross-idény, a III. SuperCross-sorozat január 27-án Budapesten, a XI. kerületi Kánai úti lakópark mellett fejeződött be, hamisítatlan cyclo-pályán.
„Nehéz megmondani, hogy mi a jobb: a saras, vagy a fagyott talaj” – mondták többen is a futam előtt arra utalva, hogy a hét során a pályabejárások alkalmával úgy tűnt, ha nincs fagy, „dagonyázós” futamot tartanak. Ez kis részben valósult csak meg, egyes szakaszokon olvadt fel a legfelső talajréteg, biztosítva ezzel azt, hogy kellő mennyiségű sár rakódjon a bringákra.  A gépeket azonban príma körülmények között lehetett megtisztítani, a lakóparkban található autómosóban. A hideg ellenére sem kellett fagyoskodni, mert az MLSZ-székház mellett található SportHáz szaunáját és uszodáját használhatták a versenyzők, bár szinte valamennyien úgy döntöttek, hogy saját futamuk előtt, vagy után (szigorúan mihelyt levezettek), a többiekét is megnézik. Izgalom akadt bőven, hiszen egy kategórián, a fiú U17-en kívül valamennyiben ezen a futamon dőlt el az összetett verseny sorsa is. Az idény korábbi versenyein, azokon, amelyeket a szlovák határhoz közeli helyszínen tartották, északi szomszédunktól is érkeztek bringások. Ezúttal újabb ország „debütált” a sorozatban, lévén Ausztria egy Sankt Pölten-i klubbal képviseltette magát. Néhányan jöttek csak, ráadásul nem élversenyzőkről volt szó. Ám a csapatszállító mikrobusz, a görgők, a bringák, a mezek így is megmutatták, hogy nyugati szomszédunk lehetőségei ebben a sportágban (is) fényévnyire vannak a mieinktől. Eredmények tekintetében azonban ez nem mutatkozott meg: osztrák versenyző egyik futamban sem állhatott dobogóra. A legkisebbeknél, U15-ben nem volt osztrák induló, bár ha lett volna sem róla, hanem a Dian Ábel, Karl Ádám (Bikeexpress SE) duóról szólt a három kör. Az összetett első hely volt a tét, Ábel mindössze ötpontos előnnyel érkezett a mindent eldöntő futamra. A rajt után sokáig együtt haladtak, előttük a PCCC-s Fetter Erik, a döntés az utolsó körre maradt. Erik nyert, Ábel ért be mögötte, de így is összetett győzelmet aratott. „Mutasd meg, hogy kell ilyenkor örülni” – szólt a szpíker, Ábel pedig ököllel a levegőbe csapott és átgurult a célvonalon.
Ugyanebben a rajtban sorakoztak a 17 éven aluli lányok, valamint az U17-es fiúk is, közülük kerülhetett ki az abszolút futamgyőztes. Az elsőként szólított Zathureczky Márk rögtön a rajt után az élre állt, ám a cyclocross-bringával versenyző szekszárdi Fábián Ábel végig a nyomában haladt, majd az első adandó alkalomnál előzött. Bár a különbség ezután nem volt számottevő kettejük között, az egyenesekben gyorsabb volt Ábel a cyclo-gépével. Márké lett a második hely, a harmadik pedig Dina Danié (PCCC). Mindhárman kihajtották magukat, de maradt erő ünnepelni, sőt Márknak még arra is, hogy amint a célba érkezéskor elhangzott a neve, a kanyarban javítsa a szpíkert: Zaureczkyről Zathureczkyre. Párszor még megtehette a nap folyamán, egészen pontosan háromszor, hiszen a futambeli 2. hely mellett az idei összetett első, és a csapatversenybeli első helyéért is a dobogóra szólították az eredményhirdetésen. Fotók a versenyről ITT. „Nem bánom, hogy úgy döntöttem ma, hogy mountival megyek, mert a terepszakaszokon ez volt a biztosabb. A hátránya persze kijött az egyenesekben az aszfalton, ahol Ábel gyorsabb volt, mint én. Az egész idényt tekintve elégedett vagyok, hiszen összetettben megvédtem az elsőséget. Kemény téli alapozáson vagyunk túl, az edzések azonban ugyanilyen intenzíven folytatódnak még az első, márciusi verseny előtt” – értékelt a futam után a Bikeexpress másodéves serdülője.
A következő rajtban indult az U19-es korosztály, a ő versenyük tűnt előzetesen a legizgalmasabbnak. Az idény elején összeállt négyes, Pelikán János (Cube-Balaton), Dina Márton (PCCC), Rózsa Balázs (KSI-Schwinn Csepel SE) és Meggyesi Bercel (PCCC) erre a futamra trió lett, Bercel nem indult. Így Rózsa Balázs összetettbeli harmadik helyét nem fenyegette veszély, és azt sem, hogy Balázs az egyébként ezúttal nagyon agilis Karl Dávid (Bikeexpress SE) előtt a futam harmadik helyén érjen célba. Az élen a Pelikán, Dina kettős felváltva haladt, előbbi cyclo-bringával gyorsabb volt aszfalton és a „bringa a vállon-futásban”, az utóbbi a technikás kanyarokat vette be jobban.
Végül itt is a két kerékpártípus közti különbség döntött, méghozzá az országúti bajnok Pelikán János javára. „Mindkét bringám itt volt ma velem, és gyakorlatilag az utolsó pillanatban döntöttem el, hogy melyikkel állok rajthoz” – mondta a boldog győztes. „Dina Marcival szokás szerint nagy versenyt vívtunk, örülök, hogy végül a cyclo-gép mellett döntöttem és így előnybe kerültem. Ez nagyon kellett a mai győzelemhez, aminek azért örülök igazán, mert a legfőbb cél, az összetettbeli elsőség is megvan!”
„A lányok angyalok” – szól az operettsláger, s talán a Vitalitás SE indulója is valami hasonló dalszöveggel íródhat eztán. A balassagyarmati csapatban a két fiatal, Jamrik Panna és Nagy Vanessza mellett a felnőtt női összetettgyőztes Dósa Eszter gyűjtögette a pontokat. Csak egy férfi tagja volt a kvartettnek Reitinger Gábor személyében. Négyük, sőt az összetettben valamennyi csapat tagjai közül kiemelkedik Nagy Vanessza, aki 11 évesen messze a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként ismét nagy küzdelemre kényszerítette futamukban Karl Biankát. Az összetettelsőség végül utóbbi javára dőlt el pozitívan (Karl nyerte a futamot, Oettl Netta és Nagy előtt), ám Vanessza még sok-sok SuperCross-diadal előtt áll. Teljes eredménylista ITT.

Összetett-örömszavak Garamszegi László, a Bikeexpress SE szakosztályvezetője értékelte a SuperCross összetettjét megnyerő csapat teljesítményét. „Egy éve kezdte ez a csapat a közös munkát, ennyi kellett ahhoz, hogy beérjen. Számomra alapfeltétel, hogy az országúti és a mountain-bike szakágat is ki kell próbálniuk a gyerekeknek, így a cyclocross nekünk a lehető legjobb. Ezért voltunk ott az idényben valamennyi versenyen és ennek köszönhetően az országos bajnokság mellett a SuperCross-ban is nagyon szép eredményeket értünk el. Csapat vagy család-e a Bikeexpress? Úgy gondolom, hogy mostanra mindkettő.”

Aranyat ért a rikító zöld? Nem, Panyi Jánosnak nem a mezszín hozta meg a sikert, hanem a Belgiumban szerzett sok-sok tapasztalat. A SuperCrossból az első futamot kivéve az összes téli állomáshelyet kihagyta a 20 éves versenyző, aki a belga Melbotech csapatában tekeri végig ezt a cyclocrossz-szezont. A pechesre sikerült országos bajnokság után ezúttal biztosan nyerte a korosztályt, ráadásul több körön át szépen haladt a Buruczki, Fejes, Búr trió fémjelezte élmezőnnyel.
A korosztályban az összetett-elsőséget tulajdonképpen csak komoly hibával veszíthette volna el Fenyvesi Péter (Cube-Csömör), aki ettől függetlenül nem a biztonságra ment. Hatalmasat harcolt  Szalontay Bencével (Merida Maraton Team CST), az utóbbié lett a második hely. A futamban is, összetettben is, amelyet Fenyvesi nyert. Panyi itt nem szólhatott bele a dobogós helyezésekbe a kihagyott futamok miatt, így Kurilla Bencéé lett a dobogó harmadik foka. Igaz, az eredményhirdetésen a „dobogó” csak a magasított emelvény jelentéssel bírt, a klasszikus verzió helyett ugyanis egy szint volt. Ezen vehette át minden helyezett az érmét, valamint az összetett-bajnokok a míves tálakat, valamint U17-től fölfelé a sportszemüvegeket.

A III. SuperCross-sorozat összetett dobogósai, hét futam után, a hat legjobb eredmény figyelembevételével. U15: 1. Dian Ábel, 2. Karl Ádám (mindketten Bikeexpres SE), 3. Horváth Zsolt (Fillari Team Budaörs); WU17: 1. Karl Bianka (Bikeexpress SE), 2. Nagy Vanessza, 3. Jamrik Panna (mindketten Vitalitás SE); U17: 1. Zathureczky Márk (Bikeexpress SE), 2. Jamrik Egon (Vitalitás SE), 3. Német Ákos (Bikeexpress SE); U19: 1. Pelikán János (Cube-Balaton TCST), 2. Dina Márton (PCCC), 3. Rózsa Balázs (KSI-Schwinn Csepel SE); U23: 1. Fenyvesi Péter (Cube-Csömör), 2. Szalontay Bence (Merida Marton TCST), 3. Kurilla Bence (Bikeexpress SE).