UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-01-30 19:34

Nincs eredménykényszer

Sztárcsapatok mellett a magyar U16-os fiú kosárlabda-válogatott is részt vesz a fehérvári Szent István-kupán. Horváth Imre edző honlapunknak elmondta: nem az eredmény számít, hanem az, hogy megismerje a játékosokat a rájuk váró „éles” helyzetekben.

K. D. Rendkívül színvonalasnak ígérkező nemzetközi fiú kosárlabdatornát rendeznek Székesfehérvárott, U16-os csapatoknak. A Vodafone Sportcentrumban és a Videoton Oktatási Központban sorra kerülő eseményen a Dávid Kornél Kosársuli, az Alicante, a Bayern München, a Cibona Zagreb, a korosztályos magyar válogatott, a Zielona Góra, a Real Madrid és a KK Sombor együttese szerepel. A Szent István-kupa csoportmeccseit csütörtöktől szombatig rendezik, míg a helyosztókat vasárnap játsszák. A torna szervezésében nagy segítséget jelentett a társasági adókedvezmény által megteremtett, biztos anyagi háttér.
 
 
– Hogy illeszkedik a válogatott programjába a torna?
– Örülünk a meghívásnak, mert plusz lehetőséget biztosít, hogy megismerjük a játékosokat versenyhelyzetben is – mondta érdeklődésünkre az U16-os válogatott szövetségi edzője, Horváth Imre. – A korosztállyal korábban Imreh Ajtony foglalkozott kiválasztó-képző táborban, míg az új stáb ősszel találkozott először a fiatalokkal. Olyan húsz-huszonöt fős keret alakult ki, amelyik nem zárt közösség. Aki jól teljesít később, bekerülhet a legjobbak közé. Decemberben Kecskeméten játszottunk három meccset, majd a két ünnep között az Olimpiai Reménységek Versenyén vettünk részt Csehországban, mindkét eseményen új játékosokat is kipróbáltunk. A következő összetartás csak márciusban lesz, ezért a fehérvári torna kapóra jön.
 
 
– Hol tartanak a felkészülésben?
– Ismerkedünk a játékosokkal, valamint ők is a követelményekkel. Apró célokat fogalmazunk meg, decemberben a védekezés már meccsről meccsre javult. Sajnos, kevés a lehetőség a közös edzésre, a torna előtt is csak egyszer tudunk gyakorolni. Az augusztusi Eb előtt viszont lesz öt hetünk a megnyugtató felkészülésre. – Mit vár a külföldi riválisok ellen? – Lényegtelen, hogy milyen eredményt érünk el. Az a fontos, hogy versenyhelyzetben próbálhatjuk ki a játékosokat, visszajelzést kapjunk arról, hogy kik állják meg a helyüket nemzetközi szinten is, illetve közelről láthatjuk, mennyire felkészültek az ellenfelek, hol tartanak, milyen elvek alapján készülnek. – Melyik csapat lehet a torna legjobbja? – Feltételezem, hogy az A divíziós országok klubjai, vagyis a szerb, a horvát és a spanyol csapatok lesznek a legerősebbek. Összeszokottak a heti öt-hat edzésüknek köszönhetően, míg mi még nem vagyunk egy hullámhosszon.