UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-02-05 18:44

Szövetségi mentőakció

Máig pályázhattak az egyesületek az egyenként háromszázezer forintos utánpótlás műhelytámogatásra. Rájuk fér a segítség, mert a sportágban alig van korosztályos játékos. Kétmilliós keret áll a szövetség rendelkezésére, tizenöt klub szeretne pénzhez jutni.

Sajó Annamária A január 12-i utánpótlás rangsorolón alig harminc induló volt. A hétvégi korosztályos országos bajnokságon már hatvanöten léptek pályára, de így is maradt foghíjas korcsoport: az U17-es leányok mezőnyében ketten indultak volna, ám az egyik benevezett inkább elment síelni. Versenyző híján bajnokot sem hírdettek persze. Huszonkilenc egyesület működik az országban, utánpótlás ennek ellenére alig van.
Képes Gábor, a szövetség főtitkára nagyot sóhajt, mielőt elkezdi az okok felsorolását: „Oh, mennyi ideje van? Ádámtól és Évától kell indulnunk.” Aztán azt fejtegette, hogy minden squashklub magántulajdonban van, s a saját népszerűsítése érdekében hozott létre sportegyesületet. Reklámként ezek a klubok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ráadásul jött a gazdasági válság, az egyesületek így teljesen magukra maradtak. „Be vannak jegyezve, van adószámuk és vannak igazolt játékosaik, de nincsenek utánpótlás-nevelési programjaik, bejelentett, főállású edzőik.” A főtitkár szerint ezért van kevés induló a korosztályos versenyeken. Hogy a sanyarú helyzeten segítsen, a szövetség először a versenynaptárát alakította át: a területi igényekhez igazította a korosztályos viadalokat. „Az utazási költség nagyon tetemes, így a szülőknek nem éri meg a rangsorolókra vinni a gyerekeiket. Az országos bajnokság nagyobb élmény és nagyobb a rangja is, ezért indulnak ott többen.” A szövetség háromszázezer forintos pályázatot írt ki a korosztályos műhelyek támogatására. „Szövetségünk a versenyrendszert tartotta fent, az irodát működtette, a maradék pénzből pedig nemzetközi eseményekre utaztatott. Ez egyben azt is jelenti, hogy szakmai programra nem maradt pénz. Ha ezt hosszú távon folytatjuk, nem csak az utánpótlás hal el, hanem az egész sportág”. Most a sportág népszerűsítésére és a junior válogatott keret bővítésére fordítják a pénzt. „Összesen kétmillió forintot tudunk szétosztani; a sikeresen pályázó egyesületek egyenként háromszázezer forintos támogatásban részesülhetnek. A pénzt csak pályabérletre és felszerelésre költhetik” - mondja a főtitkár. A szövetséghez máig lehetett eljuttatni a pályázatokat. Tizenöten szeretnének élni az életbenmaradásuk szempontjábó oly fontos lehetőséggel, de Képes Gábor szerint nem mindenki dolgozott ki részletes programot arról, mire költené az elnyert támogatást. Ezért várhatóan két körben bírálják majd el az anyagokat: az elsőben értékelnek és hiánypótlást kérnek, a másodikban pénzt osztanak.