UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-02-06 12:01

Porondon az ifjúság

Magyarország kiveszi a részét az idei világversenyek rendezéséből: a májusi felnőtt és serdülő vb lesz a csúcs, de Zalaegerszeg már e hét végén is otthont ad felnőtt és U23-as Világkupa-versenynek is. Fehér László szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a fiatalokról.

K. A.
– Mindig örülök, ha az ifjúságiaknak lehetőségük nyílik világversenyen megméretni magukat. Leginkább azért, mert így nemcsak ők szereznek rengeteg tapasztalatot, hanem nekem is egyre többet árulnak el magukról. Például, hogy mennyire számíthatok rájuk a későbbiekben, a felnőttek között. Ez a viadal is sokat nyom a latban a felnőtt válogatottság kivívását illetően – árulta el honlapunknak a szövetségi kapitány. Az ifjúsági játékosok közül négy magyarnak adatott meg a lehetőség, hogy harcba szálljon. A felnőtt világbajnok Sajermann Nórának, a serdülő világbajnok Tóth Dorottyának, valamint az ifjúsági világbajnok Vörös Milán és Ritter Tamás párosnak kétségkívül esélye van, hogy az élen végezzen. A szerb, illetve a horvát delegáció érkezik a legerősebb játékosokkal, ők nagy riválisok. Vörös Milán persze már tudja is, ki az, akit jobb lenne elkerülni. – Nem ért váratlanul a meghívás, a szövetségi kapitány már az elmúlt év végén jelezte, hogy ott lehetek a Világkupa-indulók között. Azóta erre készülök. Mivel egy nap többször is pályára kell lépni, délelőtt és délután is tartottam edzéseket, hogy ne érjen felkészületlenül a nagyobb terhelés. Jó formában vagyok, a legjobb négybe várom magam, de természetesen a szerencse és a napi forma befolyásolhatja az eredményemet. A 22 éves versenyző az ellenfelek listáját böngészve az örök rivális Ernyesi Róbert nevét is felfedezte. A szerb színekben induló, 18 éves fiúval két éve a tallinni Világkupán is összecsapott, akkor kiejtette a második körben. A kettős legutóbb a WTC befejező állomásán küzdött meg egymással, s Milánnak sikerült visszavágnia. Most a sorsoláson és természetesen rajtuk, a helytállásukon is múlik, hogy találkoznak-e és ha igen, akkor hogyan változik kettejük egymás elleni mérlege.
Sajermann Nóra az észtországi VK-n második lett. A felnőtt világbajnoki cím birtokosa ezúttal is hasonló eredményre törekszik, az újabb éremszerzést sem tartja kizártnak. Habár ismerjük, mennyi pluszt és segítséget képes nyújtani a hazai pálya, némileg tart a zalaegerszegi versenytől: – A tallinni pályáról semmit nem tudtunk annak idején, ott helyben szembesültünk először a körülményekkel. Ebből a szempontból valóban előny, hogy a zalaegerszegit jól ismerjük. Legutóbb az őszi időszakban jártam ott. Jól ment a játék, de csúszott a deszka és elestem, amit sárga lappal "díjaztak". Elég nehéz rajta játszani. Nóra, mióta az októberi felnőtt egyéni vb-n érmet szerzett, csiszolgatja stílusát, s leheletnyi változtatásokat próbálgat. Olyan aprókat, amelyek csak avatott szemeknek feltűnőek. – Változtatom az első lépést a deszkán, hogy ne húzzon balra, a golyó súlypontját a markomban… Ezeket az alig észrevehető dolgokat mind-mind muszáj összerendezni ahhoz, hogy a maximumot tudjuk nyújtani. Remélem, a hét végén is segítségemre lesznek. A verseny egyenes kieséses rendszerben zajlik, s pénteken kezdődik a selejtezővel, illetve a negyeddöntővel, vasárnap folytatódik az elődöntővel és döntővel. Így aki győzelemre hajt, annak négy pályára lépés során kell bizonyítania jó formáját.