UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-02-11 20:57

Önmenedzselők

Meggyesi Bercel már komolyan készül a szezonra: hosszú edzőtábor, duplájára nőtt itthoni edzésmunka várja amellett, hogy a kisérettségire tanul. A hazai kerékpársport tehetségeit bemutató sorozatunkban ezúttal PCCC-ROSE 18 éves ifije, Meggyesi Bercel mesélt honlapunknak ezeken túl arról is, hogyan szerez támogatót magának és testvérének.

eFBé A cyclocross országos bajnokságon az U19-esek mezőnye az utolsó körre fordult, de azt a versenyzőknek elfelejtették jelezni. Így például a végül 4., KSI-s Rózsa Balázs és a 3., PCCC-s Meggyesi Bercel hiába építette fel a véghajrára a versenyét, nem tudhatta, hogy az mikor van. Berci szerint az ilyen eset – bár nem esik jól sem a közvetlenül, sem a közvetve érintett versenyzőknek – nem szegheti a sportoló kedvét.
– Az országos bajnokság után volt a SuperCross-sorozat utolsó futama, de ezt nem a Békéscsabán történtek miatt hagytam ki, hanem azért, mert eleve nem terveztük be. Az ob-t, miután kiderült, hogy januárra került, szintén nem vettem a tervbe, de végül ott voltam, mert nem sikerült Világkupa-futamra eljutni. – A szervezők elnézést kértek a malőr miatt? – Senki, legalábbis tőlünk, versenyzőktől biztosan nem. Mi egymás között tisztáztuk a félreértéseket, és lezártuk az ügyet. – Hogy tetszik a „nyári verzió”, vagyis az új, városi-krossz, az eliminátor? Azt mondják, nagy előnye, hogy jól közvetíthető, ezért a szakágat népszerűsítheti. Szerinted is így van? – A városi futam sok nézőt vonz, a mesterséges akadályok miatt látványosak a versenyek. A kerékpározást talán népszerűsítheti, de magát a hegyikerékpározást biztosan nem, mert nem az igazi mountain-bike-ról szól. Tavaly volt először ilyen sorozat Magyarországon, az első futamra elmentem. Eltörött a csuklóm, ezért szeptember elejéig egyáltalán nem tudtam versenyezni. A nem túl szerencsés „megismerkedés” ellenére erre a szezonra beterveztünk egy-két ilyen versenyt a bátyámmal, Gergővel. – A teljes szezonra kész a terv? – Részben. A hazai versenyek időpontjait egyáltalán nem ismerjük, a Világ Kupa-futamok közül reálisan hármat, a németországit, a cseh versenyt és az olaszországit célozhatjuk meg. Valamint természetesen a június végi Európa-bajnokság is része a tervnek. Az edzőtábor biztos, február 13-tól bő két hétre megyünk el, aztán két nap Bringa Expo következik. A sulival is egyeztetnem kell a versenyeket, sajnos a kisérettségi biztosan egy időben lesz a Nové Mesto-i Világ Kupa-versennyel, de az előbbit hagyom ki. Ezt már jeleztem a tanároknak, remélem, hogy így nem lesz belőle probléma. A Friedrich Schiller Gimnáziumban megszokhatták a mountisokat az elmúlt években, például Benkó Barbara, vagy a bátyám, Gergő is itt végzett korábban. – Tavaly indultál három VK-futamon is csapattársaddal, Bányai Dominikkal együtt. Mit hoztatok haza? – Felemás élményeket, legalábbis a saját eredményeimre nem lehetek büszke. A nemzetközi mezőnyt jó volt feltérképezni, látni azt: miben és hogyan kell fejlődni. Komoly ismeretségeket, barátságokat nem kötöttünk; fura volt, hogy a korosztályos versenyzők szinte egyáltalán nem beszéltek másik országból érkezőkkel, csak a saját nemzetbeliekkel. A felnőttekre ez már nem jellemző, ők akkor is „beszélgetnek” veled, ha egy szót sem szólsz. Így aztán mi is magunkra maradtunk Dominikkal, akivel egyébként félórányira lakunk egymástól, és hat-hét éve készülünk és versenyzünk együtt. – Naponta mennyit edzetek? – Csak a heti edzésmennyiség egy része a közös, a többi önálló. Nekem erre az idényre a duplájára nőtt az óraszám, ez heti tizenöt-húsz órát jelent. Tavaly a téli időszakban szombat-vasárnap nem volt edzésem, most a két nap alatt van hat is. Heti négy-öt kondi, plusz a futás és természetesen a görgőzés.

A hazai kerékpáros tehetségeket bemutató sorozatunkban eddig a 2013-as idényről beszélt: Radonics Máté (Utensilnord-Ora24.eu); Móricz Dániel (KSI-Schwinn Csepel SE).

– A Világ Kupában saját költségen indultatok, ez idén másképp lesz? – Nem úgy tűnik. A szüleink lassan tíz éve folyamatosan komolyan segítenek minket, de muszáj nekünk is beszállni, és támogatókat keresni. A bátyámmal megosztjuk a feladatokat. Gergő azokat a bringákat és alkatrészeket, amelyek már nem kellenek, megpróbálja eladni. Én a levelezéssel foglalkozom, felveszem a kapcsolatot mindenkivel, aki szóba jöhet. Így találtam rá a Rose magyarországi képviselőire, Melts Andrásra és Grósz Bélára. Az ő segítségükkel és Rose-támogatottként már tovább lehet lépni. Jó lenne külföldi támogatót is szerezni, de arra csak akkor van reális esély, hogyha legyőzzük az ő országuk versenyzőit. Nagyon sokat köszönhetünk a szüleinknek, akik sosem mondták – legfeljebb tréfáltak velünk –, hogy válasszunk költségkímélőbb sportágat. Édesapám triatlonozott korábban, tehát a kerékpárral kapcsolatos kiadásokról tudja, mit jelentenek. Van még sportoló a családban, ha bringázna, épp az én korosztályom lenne az unokatestvérem, Janza Richárd, aki világbajnoki ezüstérmes a maratoni vébéről és AYOF-győztes. – Cserélnél vele? – Biztosan nem. Örülök az eredményeinek, egyáltalán nincs bennem féltékenység – talán akkor lenne, ha ő is biciklizne és abban lenne jobb nálam. A két sportágat semmilyen szinten nem lehet összehasonlítani, a kajakosok teljesen más feltételek és körülmények között sportolnak. – Egy dolog azért közös: mindkét sportágban a csúcs az olimpiai bajnoki cím elérése. – Amire neki sokkal nagyobb esélye van, legalábbis reálisan számolhat vele, hogy egyszer eljut az olimpiára. Én egyáltalán nem a sportból szeretnék a későbbiekben megélni, a kerékpársportból itthon amúgy sem lehetne. Szeretnék egyetemre menni, a kereskedelem és a marketing vonz. –  Erre is keményen készülsz, nagyot változott az edzésterv is – mire marad még időd a bringa és a suli mellett? – A péntek kivételével minden nap reggel hatkor megyek el otthonról, és este nyolcra érek haza, utána jön a tanulás, szóval szinte csak a hétvégék szabadok. A barátnőmmel két és fél éve vagyunk együtt, ha szabadidőm van, azt szeretem vele tölteni.

MEGGYESI BERCEL Klubja: PCCC-ROSE Eredményei: kétszeres diákolimpiai bajnok, ötszörös ob-bronzérmes, cyclocross bajnoki 3. Tavaly megnyerte a McDonald’s Magyar Nagydíjat Veszprémben (UCI, C2- kategóriás verseny), valamint a Nagykovácsi kupát. Hat éve a korosztályos  válogatott-keretek tagja, részt vett Európa-bajnokságon is. Dél-Afrikában, a Cascades XCO-n a 9. helyen végzett.