UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-02-21 09:29

A csokifondue varázsereje

Egy éve alakult meg Garamszegi László vezetésével a Bikeexpress SE Budapesten. Az egyesület a múlt évben bajnoki címet is szerzett, az új idényt pedig remekül, több cyclocross-elsőséggel és dobogós hellyel kezdte. Nem véletlen, hogy 2013-nak vérmes reményekkel vág neki a főként korosztályos versenyzőkből álló csapat. Az idény előtti feltérképező-sorozatunk Szekszárd és Szeged után Budapestre érkezett.

eFBé Horvátországba vagy Montenegróba megy szinte minden hazai kerékpáros csapat, hogy a felkészülést a tenger melletti edzőtáborral zárja. A Bikeexpress SE itthon marad, „Ottóék” (Garamszegi László vezetőedző beceneve – a Szerk.) a tatai edzőtáborban zárják a felkészülést március közepén, az országúti idénynyitó előtt. A családias hangulatban működő egyesület egy hétvégét töltött az egyik csapattag, Molnár Gábor édesapjának meghívására Molnáréknál. A hatalmas nappaliban zúgtak a görgők, Garamszegi-mesterből pedig séf lett: az edzői kvalitásai mellett szakácstudományát is bemutatta. – Csokifondue? Ehhez mit szólna a kerékpáros-dietetikus? – Valószínűleg nem örülne. Ám az edző szemet hunyt fölötte, főként, mert gyümölcsöket mártogattak a srácok. A banánpépes-mézes gofrira mint frissítőre, biztosan rábólint, a sült hús pedig talán neki is ízlett volna. Az egyik versenyzőm el is kérte a receptet. – Tehát az edző már motivált, de mi a helyzet a versenyzőkkel? – Ők is. Nagyon jó hangulatú, igazi csapatépítő téli felkészülésen vagyunk túl, a tornatermi feladatoknak, a hosszú országúti etapoknak és az erdei edzéseknek köszönhetően. Hóban sem voltunk restek felmenni a Normafához, azon a terepen ilyenkor sokat ügyesednek a srácok. De ugyanez igaz a technikai edzésekre, vagy a hóban rendezett játékos bringafogóra. Sokat játszunk bent is, kint is – partizánozunk vagy focizunk. – A lányok is futballoznak? – Hogyne. Nem a magyar futballutánpótlást kell kinevelnünk, az a lényeg, hogy minél többet fussanak, harcoljanak a labdáért. A csapatszellemet segíti a foci, és edzőként a kerékpáros-habitust is le tudom mérni: aki a „lesipuskás”, az a versenyeken inkább sprinter, aki sokat robotol, az a nyeregben is a „melós” csapatember lesz.

Az új idény előtt így áll a Szekszárdi Szabadidős KE, a Szekszárdi Kerékpáros Egyesület, valamint a Szegedi Kerékpáros SC. A hazai kerékpáros tehetségeket bemutató sorozatunkban eddig a 2013-as idényről beszélt: Radonics Máté (Utensilnord-Ora24.eu), Móricz Dániel (KSI-Schwinn Csepel SE) és Meggyesi Bercel (PCCC-ROSE).

– Sikeres szezonkezdet után nagy elvárásokkal indul neki a csapat a második évének? – Természetesen, de a cyclocross-eredményekből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Sokkal inkább az edzésmunkából: látom, hogy ennek mind inkább van eredménye. Karl Dávid van velem legrégebben, két éve kezdtük a Kőbányai TC-ben a közös munkát. Róla azt mondom, hogy mostanra érett be. – Rajta kívül kiktől vár jó eredményeket? – Nagyon jó érzés, hogy hosszú a névsor: Dávid mellett Ferencz Soma ifiben, Zathureczky Márk a serdülők között, Karl Ádám, Dian Ábel és Molnár Gábor pedig a haladóban lehet képes a jó teljesítményre. Ők, úgy gondolom, országúton erős, összetartó hármast alkotnak majd. A mi csapatunkban szerencsére sok, összesen nyolc lány van.  Epres Kornéliától várok jó eredményeket, ő U23-as lenne, de a nőknél nincs ilyen korosztály. Oetl Netta és Karl Bianka is jó lehet az idén. – Mindenki a csapattal készül? – Az U23-as Kurilla Bence nem tud mindig velünk lenni – gyógyszerésznek tanul, sokszor a könyv fölött görgőzik. De amikor csak lehet, lejön közénk. Nem vagyok híve annak, hogy valaki folyamatosan előre megírt edzéstervvel, önállóan dolgozzon, ráadásul ahhoz kell egyfajta előképzettség, hogy a versenyző Excel-táblázatból tréningezzen. A csapat együtt van, s én is tekerek a srácokkal, remélem már nem sokáig: az azt jelentené, hogy jó munkát végeztem, mert nem tudom tartani velük a tempót. – Az országút vagy a hegyikerékpár az elsődleges? – Az országúti versenyekre helyezzük a hangsúlyt, ha a sikeres szereplést veszem alapul, akkor a hegyikerékpár-versenyek, például az új Mountainbike Liga olimpiaikrossz-sorozat még nem nekünk való. A hegyikerékpáros egyesületek bringásaival egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt, sem felkészültségben, sem az edzéslehetőségek terén. Mindettől függetlenül biztosan lesz Bikeexpress-induló az új XCO-sorozatban.

A Bikeexpress SE versenyzői 2013-ban. U13: Fűri Márton; U15: Dian Ábel, Karl Ádám, Molnár Gábor; WU15: Fehérkuti Franciska, Karl Bianka, Oetl Dana; U17: Czéh Balázs, Németh Ákos, Zathureczky Márk; WU17: Oetl Netta; U19: Ferencz Soma, Karl Dávid; WU19: Marike Tache; U23: Kurilla Bence; WU23: Epres Kornélia.