UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-02-22 22:02

Fél méter hiányzott

A 17 esztendős Szilágyi Ákos teljesítette célját: a Val di Fiemme-i síugró-világbajnokság selejtezőjében 70 méter körüli ugrást ígért, s 69,5 méterre repült a HS 106 méteres sáncon.

K. A. Péntek este zajlott a férfi síugrók selejtezője az olaszországi Val di Fiemmében. A kvalifikációs szakaszban 24 ország 55 síugrója vetélkedett a továbbjutást jelentő első 50 pozícióért. Szilágyi Ákos egyetlen magyarként képviselte hazánkat a mezőnyben. Szerény elvárásokkal vágott neki a nagy erőpróbának:
– Ha az ugrás hosszát nézzük, azt mondom, hogy elégedettek lennénk a hetven méterrel – nyilatkozta honlapuknak elutazásuk előtt a tinédzser fiúról édesapja, Szilágyi János. A tavalyi innsbrucki ifjúsági olimpia 20. helyezettje teljesítette a tervet: tizennyolcadikként rugaszkodhatott el a sáncasztaltól, s 69,5 méteres ugrást mutatott be, amely az utolsó előtti, 53. helyre volt elég. (Egy ugrót kizártak nem megfelelő öltözéke miatt.) Ám így is óriási dolog volt Ákos bemutatkozása. Legutóbb 26 éve szerepelt magyar a vb-n: akkor Fischer László versenyzett Oberstdorfban. A szombati indulók között ott van az összetett Világ Kupa éllovasa, az osztrák Gregor Schlierenzauer, az olimpiai bajnok Simon Ammann, de az a Thomas Morgenstern is, akivel a magyar fiú együtt edzett Planicán. A férfiak selejtezője előtt nagy izgalmak közepette zajlott a női vetélkedő,  amelynek az utolsó ugrásai hoztak idegőrlő pillanatokat. A 16 esztendős junior világbajnok japán Takanasi Szárá elsőre 104,5 métert, másodjára 103 métert produkált, így ő és az amerikai Sarah Hendrickson között dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Hendrickson elsőre 106 méterre repült, s másodjára neki is 103 méter sikerült. Minderre 253,7 pontot kapott, így rettentő kis különbséggel, 2.7 ponttal nyerte meg a világbajnoki címet Takanasi előtt. A harmadik a 22 esztendős osztrák, Jacqueline Seifriedsberger lett, jócskán lemaradva a  kettőstől (237.2 pont).