UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-02-26 20:26

Letették névjegyüket

Remekül szerepelnek a magyar fiatalok a kanadai Quebecben zajló junior alpesisí-világbajnokságon. A 17 esztendős Kékesi Márton kétszer is dobogóra állhatott az ifjúsági I. kategóriában, de a 20 esztendős Hellner Donáta teljesítménye is figyelemre méltó: a női műlesikló-versenyben — a szélsőséges körülmények ellenére — a már nemzetközileg is jegyzett 27. helyen ért célba.

K. A. A schladmingi felnőtt-világbajnokságot követően az ifjúság Amerikába utazott, hogy saját korosztályában mérethesse meg magát. A mezőny legfiatalabbjai közé tartozó, 17 esztendős Kékesi Márton igencsak kitett magáért. A junior férfiak óriás-műlesikló versenyszámában a 49. helyen ért be, amely a második helyet éri az ifjúsági I. korcsoportban. Márton hasonlóan teljesített szuper-óriásműlesiklásában is, ahol az 59. lett, ezzel a 3. helyen végzett a kategóriájában.
Az óriás-műlesiklás nem indult zökkenőmentesen, többször is megszakították kedvezőtlen időjárási körülmények. Ezenkívül a nehéz és hosszú pályán erős kanyarokat tűztek, melyek sok fiatalnak alaposan feladták a leckét, de Kékesi bátor sízéssel teljesítette a távot, így a második helyet szerezte meg az U18-as kategóriában. Az erőpróba után a magyar fiú elmondta, hogy a végére nagyon elfáradt a lába, a rázósan jeges pálya a technikai és fizikai képességeket egyaránt próbára tette. A női mezőnyben a 20 éves Hellner Donáta az első, műlesikló-versenyén rögtön letette névjegyét: 81 indulóból, a 76. helyről rajtolva az előkelő 27. pozíciót szerezte meg. Némi aggodalomra adott okot a havazás, és hogy a mezőny kétharmada nem tudta befejezni a versenyt, ám a magyar síző sikeresen teljesítette mindkét futamot, így az első harmincban végzett. Hellner az óriás-műlesiklásban is szépen helytállt: az 50. helyre ért be. – Meredek és jeges pályán versenyeztünk, ami alapjában véve nem gond, de a jég annyira bordázott volt, hogy össze-vissza dobálta a léceimet. Ennek ellenére nagyon élveztem, tetszett a pályatűzés. Örülök, hogy mindkét futamot tudtam teljesíteni, hiszen nekem nincs lehetőségem ilyen körülmények között edzeni – mondta a viadalról Donáta. Kovács Barna szövetségi kapitány elismerő szavakkal illette a fiatalokat: – Donáta elért helyezései rendkívül értékesek. Hatalmas erőbedobással küzdötte le a pályát, ami dicséretes, viszont az időeredményei őszintén szólva nem világra szólóak. Ahogyan Marci a pályákat teljesítette, és amennyire közel tudott kerülni három-négy évvel idősebb társaihoz, az kivételes. Különleges dolog, ha valakinek sikerül a legjobbját hoznia világversenyen, márpedig Márton ezt elérte, méghozzá úgy, hogy a szuper-G-ben annyi volt a felkészülése, hogy január elején elindult két viadalon. A szövetségi kapitány összegezve az elmúlt időszak eseményeit, így a 14-18 éveseknek szóló EYOF-ot, a felnőtt-világbajnokságot Miklós Edittel, illetve a mostani junior vb-t, azt látja, most már minden korosztályban van olyan versenyzőnk, aki legalább a nemzetközi középmezőnnyel képes harcba szállni. Donáta számára véget ért a vb, Márton legközelebb szlalomban lép pályára. Ebben a legerősebb, de nagyon kell vigyáznia, hiszen ott a sebesség és a technika viszonya tele van buktatóval.