UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-03-02 12:06

Álmaimban Amerika, utószóval

Kiss Szofi hivatalosan is lemondta a válogatottságot. Londoni páros társa, Czékus Eszter a múlt héten már egyéniben indult. Az edző, a volt szövetségi kapitány Szauder Gábor úgy érzi, Szofi cserben hagyta a közösségüket. Árkovics Lajos, a szövetség elnöke nem érti, miért nem vártak türelemmel az állami támogatásra. Kettőjükkel próbáltuk kibogozni az ügyet. Részben sikerült, ám Szauder bejelentette, hogy lenne még egy-két (utó)szava..

Sajó Annamária Kiss Szofi jelenleg Szauder Gábor a Czékus, Kiss olimpiai páros edzője, volt szövetségi kapitány közreműködésével három hónapig edz az Egyesült Államokban. Szauder szerint a légkör csavarhatta el a fejét. „Jól érzi magát, emberibbek a körülmények, és megbecsülik.” Az edző nem elsőként és nem első kézből értesült tanítványa döntéséről. „Először az édesapjával beszéltem, aki azt mondta, hogy kint teljes ösztöndíjat ajánlottak neki. Akkor még örültem is. Felhívtam az amerikai kollégát, aki viszont nem tudott róla, hogy a lányt valamelyik egyetem is megkereste volna.”
Nem sokkal ezután az edző skype-on érte utol Szofit. „Azzal érveltem, hogy három hét tükrében persze, hogy mindenki kedves vele, hiszen nincsenek elvárások. Miért is lennének, ha három hónap után hazajön? A sportösztöndíjra azt mondta: majd intézi. Könyörgöm, itthon fürdőruhát nem tudott magának elintézni, miből gondolja, hogy most elrendezi a vízumot, az érettségit és a vizsgákat? Egy biztos: ami itthon van, abból elege lett a gyereknek. Ennek ellenére nem így kellett volna intéznie. Szezon közben nem hagyom cserben a társamat, hiszen létezik betyárbecsület. Eszterrel például a mai napig nem közölte a hírt. Hárman megbonthatatlan egység voltunk: én senki vagyok nélkülük, ők senkik egymás nélkül, és senkik nélkülem. Harcoltunk az elemekkel, mert úgy gondoltuk, az eredményeink miatt csak dotálnak majd minket.” „Kiss Szofi hivatalosan bejelentette, hogy 2013-ban nem kíván a magyar válogatott színeiben indulni - mondja Árkovics Lajos, a szövetség elnöke. - Ez két versenyt érint: a junior Európa- és a felnőtt-világbajnokságot. Nem indokolta a döntését, ám annyit elárult, hogy mivel jelenleg az Egyesült Államokban edz, ott szeretne tanulni és versenyezni is. A szüleivel beszéltem, a döntés még nem végleges, vagyis később esetleg visszatérhet.” Szauder Gábor szerint a műúszó döntése folyamat eredménye. „Az olimpia után egy hónappal, a junior-világbajnokságon a szülőknek kellett finanszírozniuk a lányok utazásának költségeit, mert a szövetség nem tette meg. Ahogy az olimpiai kvalifikációs versenyen sem. Illetve, hogy pontos legyek: hatvanezer forintot fizettek. Ami pedig ezzel a két lánnyal január 15-ig történt, az az egész magyar sporttársadalomra nézve szégyen. Ameddig a Medúza SE nem fogadott be minket, ezeknek a gyerekeknek olimpikonként be kellett állniuk az uszodai pénztárhoz, hogy megvegyék a belépőjegyüket.” Árkovics Lajos szerint a válásnak személyes oka van. „Több helyről hallom, hogy Szofi azért nem akar idén a magyar válogatott színeiben készülni, mert a szövetség nem támogatta a tavalyi év folyamán. Én viszont nem hivatalosan úgy értesültem, a háttérben az áll, hogy megromlott a kapcsolata az edzőjével.” Ezt Szauder Gábor határozottan tagadja. És ezzel elkezdődött az eredetileg közzétett írásunk utóélete. Szauder sorolja: "Szofi az elutazása előtt három héttel egy hosszú hétvégét töltött a feleségemnél és nálam Pozsonyban, még a bécsi karácsonyi vásárba is átmentünk. Nem sokkal később együtt ebédeltünk, adtam neki egy Robin Cook-könyvet, hogy ne unatkozzon a repülőúton, majd megöleltük egymást. Azóta körülbelül háromszor beszéltünk. Feltűnt volna, ha valami megváltozik.”
A készülés körülményeit illetően az elnök a szövetség anyagi helyzetére hivatkozik. „Tavaly februárban úgy vettük át a vezetést, hogy huszonhét-ezer forint volt a kasszában. Ilyen helyzetben nem ígérhettünk felelőtlenül, meg kellett várnunk a 2013-as állami támogatás mértékét. Attól függően tudtunk volna lehetőséget biztosítani a párosnak. Húszéves a sportág, hosszú ideig természetes volt, hogy a klubokban készültek a válogatottak. Az elmúlt négy évben Szauder Gábor módszerét választották, ennek köszönhetően ki is jutottak az olimpiára. A szövetség azonban majdnem tönkrement abba, hogy a két lány az olimpiai ciklusban edzőtábor jelleggel készült.” Az edző azonban nem vár az állami támogatásra, mert szerinte nem érkezik. „Medvegy Iván, a MOB képviseletében az egyik közgyűlésen határozottan kijelentette, hogy a sportág nem kap állami támogatást, ameddig inkasszó van a szövetség számláján. Az uszodabelépőket én vettem, a kűrhöz Szofi talált zenét, a koreográfiát a feleségem készítette ingyen, hogy mást ne is soroljak, amit mi tettünk bele a lányok edzésmunkájába.” A folytatásról annyit tud, hogy a szezont végigviszi Eszterrel, a szövetség pedig annyit, hogy keresi a megoldást. „Ha már elkezdtem, végigcsinálom, ha Eszternek egyéniben van esélye tisztességes szereplésre a junior Európa- és a felnőtt-világbajnokságon. A körülmények miatt lehet, hogy ez a rossz döntés. Ha ez beigazolódik, leülünk és megbeszéljük" - mondja Szauder. „Kérdéses, ki tudna felkészülni Eszterrel, a párkeresés azonban csak a volt szövetségi kapitány közreműködésével történhet. Ha aktuálissá válik, akkor vizet és egyéb feltételeket biztosítunk. Az egyéni versenyzéshez nem szükséges az a feltétel, ami a párosnak korábban rendelkezésre állt” - szögezi le Árkovics Lajos. Szauder erre is felkapta a vizet: „Hol gyakoroljon az a gyerek? A levegőben? A kűr az kűr. Egyéni versenyzőnek, párosnak, csapatnak és kombinációs számra készülőknek ugyanazok a feltételek kellenek. Nem kellene inkább visszahozni Szofit? És ha már csak az egyik lány marad, nem kéne beállni mögé?” Itt tartunk most.