UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-03-02 08:57

Egységben az olimpiáért

Elszántan vág neki – a nehézségek ellenére – a kvalifikációs évnek a kerékpáros társadalom. Jövőre Nandzsingban négyfős magyar csapat lehet ott a II. ifjúsági nyári olimpián, ahol az országúti-, a hegyikerékpáros- és a BMX-szakág együtt versenyez. „Együtt egymásért”: a legtöbb versenyző úgy indul a pontszerző-sorozatnak, hogy jövőre már nem lesz korosztályos versenyző, így nem lehet az olimpia szereplője. Társaiknak azonban életre szóló élményt szerezhetnek.

eFBé Folyamatosan egyeztet a versenyekről, a pontszerzési esélyekről és a versenytaktikáról a két szövetségi kapitány: Somogyi Miklós, aki az országúti ifikért felel, valamint Benkó László, a hegyikerékpárosok utánpótlás-kapitánya. A 2014-es nandzsingi ifjúsági olimpián – ha kvótát szerez a kerékpársportban Magyarország – két fiú és két lány vehet részt, vélhetően egy-egy hegyikerékpáros, illetve országútis képviseli hazánkat Kínában. A kvalifikációs sorozat kettéválik: a hegyikerékpárosoknak a világbajnoki jó szereplésre kell koncentrálniuk, de a szeptemberi vébén már tudják, hogy az országúti eredmények alapján milyen esélyek vannak a kvalifikációra. Tízben végezni Az országútisok ifi-kerete Budapesten edzőtáborozik március első hétvégéjén. Somogyi Miklós nagy sóhajjal kezdi az előretekintést. A válogatottra figyel, de nehezen tud elszakadni attól a ténytől, hogy klubjának, a KSI-Schwinn Csepelnek a költségvetése gyakorlatilag a nullán áll. – Így vagyunk, de tesszük a dolgunkat, hiszen KSI-sek is komoly szerepet kell, hogy vállaljanak az olimpiai kvalifikációban. Harminckét ország vehet részt az olimpián, de a szabadkártyák, valamint a rendező ország biztos részvétele miatt tulajdonképpen a legjobb huszonnyolc közé kell kerülnünk.
– Hogyan épül fel a taktika? – Az erősségekre koncentráltan. Négy éve elkövettük azt a hibát, hogy minden versenyzőnek úgymond minden oldalát erősítettük, azaz, hogy legyen jó országúton is és terepen is. A pontozás azonban úgy alakul, hogy a versenyek győztese 1 pontot kap, a 10. helyezettig ez eggyel nő. A 11-32. helyezett azonos pontszámot kap, a helyezése tulajdonképpen nem számít. Csak akkor kerülhetünk előrébb, ha valaki, aki a képességei alapján az első tízbe kerülhet az adott versenyen, az arra készül, és akkor bízhatunk abban, hogy oda is kerül. – Kik azok, akik a tízbe kerülhetnek? – Emhő Ferenc, Móricz Dániel, Pelikán János és Varró Gergely az a négyes, amelynek kiemelt szerepe lehet a pontszerzésben. Pelikán Janó a Cube-Balaton Team versenyzője, a többiek KSI-sek. Közülük csak Móricz Dani az, aki jövőre is az ifi korosztályt képviseli, tehát ott lehet az olimpián. – Melyik versenyeken szerezhetnek pontokat a fiúk? – A Világ Kupa-futamokon, a július végi Európa-bajnokságon, valamint a világbajnokságon.  A Világ Kupára kell koncentrálnunk, persze az kell, hogy ezekre meghívjanak minket. Tavaly a 28. helyen végeztünk, sajnos az első 25 csapatot kell kötelezően meghívni, a többiek szabadkártyával kerülhetnek oda, vagy a részvételi díj befizetésével, vagy még úgy sem. Bízunk a MOB segítségében, támogatásában, valamint a leendő helyszínekkel, rendezőkkel is felvettük a kapcsolatot, hogy segítsenek. Felszerelésben is erősítenünk kell: a VK-versenyek kronóira megfelelő időfutam-kerékpárok kellenek, különben esélyünk sincs előre kerülni. A világelittel versenyeznek egész évben Benkó László vezetésével a pietermaritzburgi, Dél-afrikai világbajnokságra erősít a hegyikerékpáros-válogatott. A helyszín tavaly sikeres VK-futamként került a naptárba, hiszen a juniorok között Bányai Dominik pontszerző helyen ért célba. A PCCC-s versenyző idén is indul, és fontos szerepe lehet az olimpiai kvalifikációban. Nandzsingban viszont már biztosan nem lehet ott. – Nem úgy készülünk, hogy az országúti szakág eredményeit egészítsük ki a vébé-helyezéseinkkel. Mi is fontos pontokkal járulnánk hozzá a kvalifikációhoz. A szövetségnek leadtuk azt a tervezetet, amely a válogatási elveket és felkészülési versenyeket tartalmazza. A sikeres vébé-szereplés kulcsa az, hogy a lehető legtöbb Világ Kupa-futamon elindulhassunk.
– Ezek között kanadai viadal is szerepel, arra is elutazhatnak? – Három európai VK-futam, a Németországban, Csehországban és Olaszországban lévő jól megközelíthető. Melléjük sorolom a svájci Európa-bajnokságot is. A kanadai verseny érdekes abból a szempontból, hogy a költségvetésnek elérhetőbb, mint a további két európai viadal, az andorrai és a norvégiai. Éppen ezért a kanadait választjuk, mert az biztos, hogy időpont-egyeztetés (országos bajnoksággal egybeesés) és a pénzhiány miatt az utóbb említett háromból választanunk kell. – Kik lehetnek a pontszerzők? – A már említett Bányai Dominik mellett Meggyesi Bercel és Dina Márton a PCCC-ből, Horváth Ádám és Erdélyi Attila a Cube-Csömörből. Utóbbiról úgy gondolom, hogy ő az olimpiai részvételre a favorit, már csak azért is, mert jelenlegi korosztályát tekintve ott lehet Kínában. – És a lányok? – Sok jó hírrel nem szolgálhatok, sőt, azt kell mondjam, ebben a korosztályban elkeserítő a helyzet. Kubovics Klaudia befejezte a versenyzést, másról nem tudok. Korosztályt tekintve szerencsére csak ez az év tűnik „lyukasnak”, utána – jelen állás szerint – van honnan meríteni, tehát ha megvan a kvóta, az olimpiára lesz versenyzőnk. Azért annak a lehetőségét nem zárom ki, hogy az országúti szakágból, vagy a rokon sportágból, a triatlonból jön valaki, és felzárkózik a mountis elvárásokhoz. Van is, nincs is
A BMX-szakágban szinte biztos, hogy nem lesz magyar pontszerző. Hiába lehetne az országos bajnokságon is pontokat gyűjteni, Magyarországnak – anyagi forrás hiányában – nincs a nemzetközi szövetség, az UCI által kvalifikált pályája. Ezzel a szakág versenyzői 34 pontos hátránnyal indulnak, és a világbajnokságra sem tudnak kijutni. Más kérdés, hogy az idei korosztályos esemény helyszíne Új-Zéland, így vélhetően fedezet sem lenne az utazásra. Ettől függetlenül a „tűzben kell tartani” a szakágat, hiszen sikeres olimpiai kvalifikáció esetén fiú és leány versenyzőnek is kell a BMX-pályán teljesítenie…