UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-03-06 08:33

Aranyos uszonyosok

A hazai fiatalok nyolc aranyérmet szereztek a március első napjaiban Egerben rendezett junior és felnőtt uszonyosúszó Világ Kupán: Varga Krisztina háromszor, Kardos Laura és Kosina Gergő pedig kétszer állt a dobogó legfelső fokán.

Sajó Annamária
Kardos Laura volt az első magyar aranyérmes: 800 méteres felszíni úszásban csapott elsőként a célba (7:15.66 p). Aztán maradt ereje, energiája arra is, hogy még aznap duplázzon, s nyerjen 1500-on (14:01.21), majd 200-on ezüstérmet szerezzen (1:36.61). Hogy teljes legyen az éremkollekciója, ahhoz jött másnap 400 méteren egy bronz (3:32.40). „A tavalyi junior világbajnokságon a legnagyobb riválisom nyerte a hosszú távot, így a Világ Kupa előtt tartottam tőle - mondja Laura. - Kicsit beteg is vagyok, így nem tudtam, milyen formában leszek. Aztán sorra úsztam a jő időket, megnyertem a 800 métert és megjött az önbizalmam. Az 1500 méteres versenyben különösen jól érzetem magamat, mert egy idősebb, tizenkilenc éves lány úszott mellettem, akivel hatalmasat csatáztunk.” Az idei évben Laura a korosztályos kontinensviadal dobogójának tetejére szeretne fellépni a hosszútávok eredményhirdetése során, sőt, még egy cél érlelődik benne. „Nem sokkal maradtam el a felnőtt világbajnokság szintidejétől. Ha kijutnék, ráadás lenne, mert ott, ahogy mondani szokták, egyelőre csak a részvétel volna fontos.” Kosina Gergő eredményeit már a Világ Kupa előtt is sokáig kellett sorolni: junior világ- és Európa-bajnok, a korosztályos rekordot pedig a tavalyi, hazai diákolimpián úszta. Rajtkőre áll-medencébe csobban-győz: ez a menetrend az egri viadalon sem változott. 50 méteres uszonyos gyorsúszásban (20.23 mp) és 100 méteres felszíni úszásban (44.18) is győzött. „200 méteren a felnőttekkel közös versenyben is a csúcsra értem, tehát jól indult a szezon - mondja Gergő. - Annál inkább, mert a legnagyobb ellenfelem is ott volt, és mindenben megvertem. Ezt persze egyszerű kimondani, de hatalmas munka van mögötte.” Ami az idei szezont illeti, Gergő nem csupán a részvétel miatt várja a felnőtt világbajnokságot. „Remélem nem megy lejjebb  a szint a tavalyi évhez képest, szeretném megvédeni 200 méteren szerzett junior Európa-bajnoki címemet, ez a fő cél. Tavaly kizártak a 100 méteres versenyből, revasként most dobogóra állnék. Kvalifikáltam magam a felnőtt világbajnokságra. Meglátjuk, mire elég az erőm kétszázon.”
A hét vége klasszisa vitathatatlanul Varga Krisztina volt, aki 50 (22.83), 100 (49.67) és 200 méteres uszonyos gyorsúszásban (1:49.88) is aranyérmet szerzett. „Tavaly is úgy indítottam az évet, hogy mindhárom számomat megnyertem. Az, hogy az első verseny ilyen jól sikerült, azt bizonyítja, idén is jó felkészülésünk volt. Ez most azért különösen fontos, mert 2013-ban felnőtt világversenyen is szeretnék indulni. De ez még messze van, meglátjuk, milyen állapotban leszek a junior Európa-bajnokság után. Első lépésként szeretnék az országos csúcs közelébe kerülni 50, 100 és 200 méteren is.”