UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2013-03-06 20:21

Mentette a becsületet

A légfegyveres Európa-bajnokságon huszonöt fős magyar csapat vett részt a dániai Odensében, ám egyedül a 16 esztendős futócéllövőnknek, Major Veronikának sikerült éremmel, mi több, arannyal hazatérnie.

K. A. Major Veronika a múlt heti kontinensviadalon először a negyven lövéses vegyes számban volt érdekelt, ennek az a lényege, hogy a versenyzők nem tudják kiszámítani, mikor érkezik lassan és mikor gyorsan a lőlap. Előbbi 5, utóbbi 2 másodperc alatt fut végig a pályán. A magyar lány a mezőny második legjobbja, vagyis ezüstérmes 360 körrel, hat egységgel lemaradva az orosz Okszana Szokolovától, s héttel megelőzve a francia Louis Florence-t.
– Nagyszerű formában voltam. Az ellenfelek és az egész légkör csak fokozta a harci kedvem, nagyon elszántan versenyeztem – értékelte Veronika a saját teljesítményét. Ilyen bíztató kezdet után következett a második megméretés, aminek a vége 369 körös produkció, egyéni csúcs és Eb-arany lett. – Megmentette a magyar csapat becsületét, neki köszönhetően arany- és ezüstéremmel zártuk az Eb-t. Mindkét versenyén keményen odatette magát, s a medálmeccsén sem csökkent a koncentrációja, nagyon stabil eredményt hozott – fogalmazott Kissné Oroszi Edit utánpótlás-kapitány, aki szerint borítékolható volt a jó szereplés. – Sokat álmodtam a bajnoki címről és most végre megvan! Ez az első évem, hogy válogatott vagyok, az első Eb-m… A boldogságomra még az is rádob egy lapáttal, hogy az egyéni rekorddal saját magamat is legyőztem, nemcsak az ellenfeleket – értékelt érthető elégedettséggel a hangjában Veronika. Az újdonsült bajnokról érdemes megemlíteni, hogy alig több, mint három évvel ezelőtt kezdte a lövészetet, de a jelek szerint hamar elsajátította annak fortélyait. Az utánpótlás-kapitány szerint a tehetséges versenyzőre nagy jövő vár. – A szakág, miután a kétezres évek elején kivették az olimpiai versenyszámok közül, sajnos a háttérbe szorult. Most viszont bízom benne, hogy újraéled, s megerősödik – jegyezte meg az edző. A többi a juniorversenyző teljesítménye mellett sem mehetünk el szó nélkül. Igaz, döntőbe egyikük sem jutott, de néhányuknak sikerült az élmezőny közvetlen közelébe kerülnie: a légpuskás Péni István (617,5 kör) a 14., a légpisztolyos Mihalkó Nikoletta (371 kör) a 19. helyen zárt. Első- és másodéves felnőttként Kapás István (621,3 kör), Veres Kata (413,2 kör) és Babicz Sára (378 kör) is az első húszban végzett. – Amennyire nyáron el voltam keseredve az ötven méteres számok után, most annyira pozitívan értékelhetek - hallottuk a szakvezetőtől. - Péni Pisti egy körrel maradt le a fináléról és Mihalkó Niki is tartotta a lépést az élmezőnnyel. Bízhatunk benne, hogy a nyári Európa-bajnokságon eljön az ő idejük is. A fiatal sportlövők nem sok pihenőt kaptak, legközelebb egy hét múlva a légfegyveres országos bajnokságon kell helytállniuk.