UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2013-03-06 17:45

Régi elnök, új tervek

A szövetség hétvégi tisztújító közgyűlésén a tagság újabb négy évre szavazott bizalmat  dr. Magyar Zoltánnak. Milyen tervei vannak a sportág utánpótlásának fejlesztésére, mikorra lesz látható eredménye a Sport XXI programnak? - kérdeztük az elnököt.

Sajó Annamária A közgyűlés után a négy évre újraválasztott dr. Magyar Zoltán fő feladatának a Sport XXI programon belüli utánpótlásfejlesztést jelölte meg. „Ez egy merítési szint - mondta a régi-új vezető. - Az a célunk, hogy azokban a vidéki, vegetáló egyesületekben élesszük újra a sportágat, amelyekben maradtak még aktív edzők. Első körben tizenkét klub került be a programba. Fontos szempont volt, hogy legyenek női, férfi, illetve mindkét szakosztályt működtetők is. Így Békéscsabán, Szegeden, Debrecenben, Nagykanizsán, Sopronban, Veszprémben, Miskolcon, Dunaújvárosban, Tatabányán, Győrött, Kalocsán és Kiskunhalason fut a program.” Az eredetileg várt tizenöt millió forintos támogatás helyett húsz milliós összeghez jutunk, ennek köszönhetőenl a Sport XXI programban részt vevő klubok számát húszra emelnék. Az elnök szerint a szakosztályok újraélesztésén túl a közös képzési módszer és a tehetségek kiválasztása a legfontosabb feladat mind a Sport XXI program, mind saját magam szempontjából. „Soprontól Veszprémig ugyanazt a mozgást kell elsajátítaniuk a sportolóknak, az edzőiknek pedig egységes módszer alapján kell tanítaniuk őket. Ezért idén a tatai olimpiai edzőközpontban háromszor is tartunk nekik oktatást, és DVD-s segédanyagot is biztosítunk számukra.”
Dr. Magyar Zoltán szerint ezzel a módszerrel érhetik el azt, hogy az alsó korosztályban ugyanazzal a mozgásanyaggal ismerkedjenek meg a gyerekek. A szintek egymásra épülése így nézne ki: a tanár felfedezi a tehetséget, aki az idén, vagy a jövőre beindítandó régiós központokban készülne tovább, majd a válogatott keretbe jutna. A 2016-os riói ötkarikás játékokig hátralévő tervekről, feladatokról azt mondta: „A tizenhárom-tizennégy évesek korosztálya nagyon jó, láttam őket, és úgy érzem, három-négy esztendő alatt beérhetnek. Vágner Levente, Selmeczi Bánk az ifjúsági Európa-bajnokságon negyedik, illetve hetedik helyezést ért el, de Makra Noémit is ki tudom emelni. Az olimpiára való kijutásért így nagy harc lesz. A világ legjobb tizenkét csapata közé még nem tudunk bekerülni, de az reális cél, hogy a tizenhatba bejussunk és két egyéni indulóval képviseljük magunkat.”