UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-03-08 14:10

Jani a jövő bajnoka

Pelikán János az idei szezonban az ifjúsági olimpiai kvótáért versenyez, bár ha sikerrel jár, akkor ezt válogatottbeli csapattársának szerzi meg, mert ő maga éppen jövőre vált korosztályt. A CUBE-Balaton Team hatszoros országos bajnok kerekese tovább növelné elsőségeinek számát és szeretné letenni a névjegyét nemzetközi versenyeken is.

eFBé Az ifjúsági olimpiát is célba vehetné eredményei és tudása alapján a 17 éves kerékpáros. Egy évvel az amerikai cserediákság után és egy évvel az érettségi előtt a kvótaszerzésért száll harcba, de amennyiben sikerrel jár, akkor sem lehet ott a kínai Nancsingban sorra kerülő olimpián. Jövőre ugyanis már elsőéves junior lesz. Ebben az idényben tehát versenyzőtársának a kvótát, saját magának pedig a jövőt kell megalapoznia.
– Mit terveztél az idei évre? – Elsőként a kvótaszerzést, még akkor is, ha az biztosan nem lehet az enyém, mert jövőre már U23-as leszek. Többen vagyunk így az ifi-válogatottban, de abban is hasonlítunk, hogy társunkat, Móricz Danit mindenképp szeretnénk kijuttatni Nancsingba. Emellett a világbajnokságra, az Európa-bajnokságra, a Világ Kupa-futamokra és egyéb nemzetközi versenyekre szeretnék formát időzíteni, de az országos bajnokságot sem hanyagolnám el. – Hogyan készülsz ezekre a versenyekre? – Naponta edzek a környékünkön, Dabasról indulva hol Taksony, hol Budapest felé veszem az irányt. Esténként görgőzöm. Edzőmmel, Specziár Viktorral napi kapcsolatban vagyok, ő folyamatosan küldi nekem a felkészülési terveket, majd elemzi a visszaküldött adatokat. Hétvégén a fővárosban együtt készülök a csapattal. Márciusban edzőtábor is lesz, a KSI-sekkel elmegyek Horvátországba.
Pelikán János 2010-ben hegyikerékpárban volt országos bajnok, a serdülő korosztályban rövidtávon nyerte meg a maraton-bajnokságot. A következő évet már a Cube-Balaton Teamben kezdte: „átnyergelt” az országúti szakágba, hiszen lakóhelyén, Dabas környékén a hegyikerékpáros viadalokra nem tudott felkészülni. A váltás sikerét három országos bajnoki cím, a mezőnyverseny, az időfutam és a kritérium megnyerése jelezte. Sokáig Jani sem lógott ki kortársai közül: kisgyerekként ő is focizott, ám az azóta eltelt idő sem szépítette meg az akkori rossz emlékeket. – Az edzőnk nem figyelt ránk és sokszor beszélt csúnyán. Hiába szerettem játszani hét éven keresztül, tíz éves koromra kiábrándultam a fociból. Aztán elég volt egyetlen alkalom, amikor az unokabátyám elvitt magával bringázni. Megtetszett a sportág, az izgalmas terep. Mountain-bike-versenyzőként kerültem a gödöllői klubba, ahol unokabátyám is edzett. Boulder, Colorado: 2011-12-ben egy tanév az Egyesült Államokban. Eennek köszönhetően vette szárnyai alá idén a Felix Promotion sportmenedzser-iroda, a „Jövő bajnoka” pályázaton 2012-re nyerte el ezt a lehetőséget. A lassan épp egy éve újra itthon tartózkodó bringásnak az „amerikai álom” élménye egy életre szól. Igyekezett kiírni magából, amit lehetett. Blogját versenytársai is folyamatosan olvasták. Iskolai élet, amerikai mindennapok, kultúra, útikönyv – mind-mind érdekes, de persze Jani a kerékpárral kapcsolatosakat emeli ki.
– Az USA Pro Cycling Challenge egyik hegyi szakaszán részt vehettem a „fogadószüleim” segítségével. Emellett a boulderi bringás társadalom is örök emlék. A városban szinte mindenki kerékpározik, olyan kultúrája van a sportágnak, amit a nagy európai kerékpáros nemzeteknél is nehéz elképzelni, hát még Magyarországon. Az autósok mindenhol utat engedtek nekünk. A jót persze könnyű volt megszokni, és olyannyira sikerült nem odafigyelni a kocsikra, hogy amikor átmentünk Colorado államból Arizonába, rögtön elütött egy autós. – Visszamennél Amerikába versenyezni? – Úgy vettem észre, hogy ott a külföldi versenyzőknek szinte semmi esélyük sincs a kitörésre a hazaiakkal szemben. Ezért ha külföld, akkor csak Európában gondolkodom. Az Utensilnord-Ora24.eu olasz-magyar kontinentális csapat létrejötte pedig számomra is azt mutatja, hogy a sok nehézség ellenére itthon is van lehetőség a profi folytatásra. A továbbtanulást is fontosnak tartom, itthon szeretném elkezdeni az egyetemet, vegyészmérnöknek jelentkeznék… PELIKÁN JÁNOS Születési idő: 1995. április 19. Klubjai: Gödöllői KE (2006-10), CUBE-Balaton Team (2011-). Jelenlegi edzője: Specziár Viktor. Kiemelt eredményei: hatszoros országos bajnok (mountain-bike maraton, 2010, U17; kritérium, egyéni időfutam, mezőnyverseny, 2011, U17; egyéni időfutam, 2012, U19; cyclocross, 2012, U19); Supercross-sorozat egyéni összetett 1. hely (cyclocross, 2013, U19); Regionem Orlicka nemzetközi verseny összetett 4. hely, fehér trikó. Elit kategóriában a pécsi Lakics Kupát nyerte meg. Az idény előtt már bemutatkozott a tehetségek közül Radonics Máté (Utensilnord-Ora24.eu), Móricz Dániel (KSI-Schwinn Csepel SE) és Meggyesi Bercel (PCCC-ROSE). A csapatokat eddig a Szekszárdi Szabadidős KE, a Szekszárdi Kerékpáros Egyesület, valamint a Szegedi Kerékpáros SC és a Bikeexpress SE képviselte az idényt beharangozó sorozatunkban. Az ifjúsági olimpiai kvalifikációról két szövetségi kapitány, Somogyi Miklós és Benkó László beszélt.