UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-03-12 21:14

Megfogyva bár...

A Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Gimnázium szerepelt a legjobban a kosárlabda amatőr diákolimpia országos döntőjében, hiszen a fiúk megnyerték a viadalt, a lányok pedig a második helyen végeztek. A sikerről az iskola igazgatója beszélt honlapunknak.

K. D. Miskolcon rendezték meg a kosárlabda amatőr diákolimpia V-VI. korcsoportjának országos döntőjét. A február végén elhunyt Európa-bajnok játékos és mesteredző tiszteletére Zsíros Tibor-emlékversenyként jegyzett nevezett viadalon mindkét nemben 16 csapat szerepelt. Több megye nem delegált csapatot, így fordulhatott elő, hogy Borsod és Somogy megyét is két-két alakulat képviselte. Az iskolák csak olyan játékosokkal állhattak ki, akik két és fél évre visszamenőleg nem szerepeltek klubokban. A fiúk között a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon együttese magabiztosan nyerte meg csoportját, majd a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium elleni 40-17-es siker már a döntőbe jutást jelentette. A fináléban a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium együttese sem tudta megszorongatni a fővárosiakat, akik 37-24-es győzelemmel végeztek az élen. A lányoknál is remekül szerepelt a VII. kerületi intézmény csapata. A csoportból egy szoros siker mellett két fölényes győzelmet aratva lépett tovább, majd kiélezett csatában, két ponttal gyűrte le a mezőtúriakat. A fináléban a javuló formát mutató Fazekas Mihály Gimnázium alakulata következett, és a debreceniek a teltházas miskolci sportcsarnokban fölényesen, 35-16-ra diadalmaskodtak a budapestiek felett. A győztes csapat tavaly még 13. volt, így hatalmas az előrelépés, Kecskeméti János edző pedig az Angyalföld téri Általános Iskola után újabb intézményt vezetett a csúcsra. Az országos döntő után honlapunknak a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója, egyben a két csapat edzője, Lásztity Jovánka értékelt. – Jó kezdeményezés az országos döntő, ami 2001 óta létezik. Remek hangulatban telnek a viadalok, óriási érzelmek szabadulnak fel, nagy a viadal presztízse. Jó lenne, ha ehhez méltóan folytatódhatna is, hiszen sajnos csökken a nevezők száma. A budapesti selejtezőben idén csak egy meccset kellett nyernünk, míg korábban hatvannál is több induló volt. A mozgás és az egészséges életmódra nevelés miatt fontos lenne életben tartani a kezdeményezést, és a csapatsportok nevelő hatás is lényeges. Bár kis gimnázium vagyunk, négy együttesünkre nagy hangsúlyt helyezünk, a kosárlabda mellett röplabdában és futballban is szerepelünk. A kosárdöntőben régóta ott vagyunk, Vajdaságban komoly kultusza van a sportágnak. A lányok voltak már utolsók és ezüstérmesek is, idén is a második helyen végeztek, de ezt nagyobb sikernek tartom, mint a fiúk győzelmét, mert egy csapatnyian voltunk csak a tornán. Az edző szerint a döntő színvonala évről évre emelkedik, egyre több az ügyes, magas, atletikus gyerek, és volt már olyan, akire itt figyeltek fel a profi klubok. Lásztity Jovánka arról is beszélt, hogy nehéz rávenni az edzésre a fiatalokat, a sportnak sok konkurenciája akadt. Óriási a csábítás más irányokból, de talán a mostani sikerek, és az, hogy jó közösségbe kerülnek, segíthetnek a motiválásban.

Végeredmény, leányok: 1. Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen 2. Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Budapest, 3. Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola, 4. Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc, 5. Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Ajka 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely 7. Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác 8. Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola, Nyíregyháza 9. Garay János Gimnázium, Szekszárd 10. Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged 12. Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium, Gyula 13. Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár 14. Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár 15. Bocskai István Gimnázium, Szerencs 16. Vajda János Gimnázium, Keszthely All Star-csapat: Várhelyi Virág (Ajka Bródy), Ljubotina Milica (Budapest, Szerb), Kovács Alexandra (Miskolc, Földes), Lakatos Dóra (Debrecen, Fazekas), Simon Emília (Mezőtúr, Református) Legjobb pontdobó: Ljubotina Milica Végeredmény, fiúk: 1. Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Budapest 2. Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác 3. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét 4. Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium 5. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Miskolc 6. Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola, Nyíregyháza 7. Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégium 8. Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Gyomaendrőd 9. Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium 10. Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger 11. Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen 12. Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár 13. Vajda János Gimnázium, Keszthely 14. Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged 15. Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros 16. Bátaszék-Alsónyék-Pörböly Mikrotérségi Bölcsöde, Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat - II. Géza Gimnázium Intézményegység All Star-csapat: Fedor Lukács (Miskolc, Fényi) Szabó András (Vác, Boronkay), Komlódi Benedek (Kecskemét, Bányai) Hyross László (Pannonhalma, Bencés) Mucibabic Momili (Budapest, Szerb) Legjobb pontdobó: Bela Zoltán (Gyomaendrőd Kner)