UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-03-28 19:01

Vezéregyéniség nélkül

A sikeres Európa-bajnoki kvalifikáció ellenére nem maradéktalanul elégedett a leány ifjúsági kézilabda-válogatott edzője. Németh Helga szerint több összetartásra lenne szükség. K. D. A Litvánia és Macedónia elleni magabiztos győzelem után a portugáloktól kikapott a magyar U17-es lány kézilabda-válogatott, de csoportmásodikként továbbjutott a szigetszentmiklósi selejtezőből. – Az Európa-bajnoki szereplés kiharcolása volt az elsődleges cél. Egy hetet dolgoztunk együtt a selejtező előtt, és a pár edzés eredményes volt, hiszen kivívtuk a továbbjutást – kezdte értékelését honlapunknak Németh Helga, a válogatott szövetségi edzője, aki számára értékmérő is volt a három találkozó, ám messze nem elégedett.

– Voltak biztató jelek is, de nem hittem volna, hogy ilyen hiányosságokkal is szembesülök. A portugálok elleni játék csalódást okozott. Azt hittem, hogy kreatívabb és mentálisan erősebb játékosokkal van dolgom, úgy tűnt azonban, hogy a bizonytalanság a játéktudásra is kihatott. A tét – bár nem tudom, milyen, hiszen megvolt már a továbbjutás – vagy a hazai pálya nyomasztotta a játékosokat, és kijött, hogy nemzetközileg tapasztalatlanok. Más a lélektani állapot a válogatottban, mint egy bajnoki meccsen. Szembe kell nézni azzal, hogy itthon meghatározónak és magabiztosnak tűnnek, de a nemzetközi élvonaltól elmaradnak. Az edző szerint a most gyengébben teljesítők nem feltétlenül játszották ki magukat az Eb-keretből, de az meghatározó szempont, ha valaki téthelyzetben a tudásának csak a 30 százalékát nyújtja. – Nem lehet csak a lányokat hibáztatni, hiszen a versenyeztetési rendszer abban merül ki, hogy négy-öt válogatott mérkőzéssel a hátuk mögött kell helytállni a nemzetközi porondon. Egyaránt fontos lenne, hogy gyakrabban legyenek összetartások, és több nemzetközi meccset játszhassanak, hiszen a mércét nem a magyar bajnokság adja.

Az Európa-bajnokságra kijutott csapatok: Magyarország Svédország, Spanyolország, Románia, Csehország, Oroszország, Horvátország, Dánia, Montenegró, Németország, Hollandia, Portugália, Norvégia, Szlovákia, Franciaország, Lengyelország (rendezőként). A meccseket Gdanskban és Gdyniában rendezik. A sorsolást április 7-én tartják.

Németh Helga felidézte, hogy novembertől összesen 14 napot töltött együtt a társaság, de nem tudott az Eb-selejtezőn látott kerettel közösen készülni, mert többen sérüléssel bajlódtak, és nem minden klub engedte el a játékosait valamennyi összetartásra. Az augusztus közepén kezdődő lengyelországi kontinensviadal előtt ugyan lesz egy hónap az összecsiszolódásra, ám addig alig látja a játékosokat, hiszen visszatérnek a klubokba. Az edző szerint a portugálok játékán látszott, hogy év közben is többet készülnek együtt. Beszélt arról is, hogy a kritikusok leírták a csapatot, és most sem örülnek a továbbjutásnak, hanem egyből a felnőtt szinthez mérik a játékot. Németh Helga elismerte, hogy hiányzott a vezéregyéniség a válogatottból – ez lehetne a győri nevelésű, ősz óta Veszprémben szereplő Tóth Gabriella, ám most nem volt tagja a keretnek. Az edző szerint szükség lenne a Görbicz-ösztöndíjas tehetségre, de ebben a kérdésben nem ő dönt. Elképzelhető, hogy a juniorok nyári Eb-jén is számítanak rá, és mivel a két torna között alig pár nap a különbség, kérdéses, hogy lehetséges-e a szerepeltetése – egyrészt jogilag, másrészt pedig erőnlétileg.

Eredmények: Magyarország-Litvánia 40-28, Portugália-Macedónia 39-26, Magyarország-Macedónia 37-25, Portugália-Litvánia 40-23, Portugália-Magyarország 32-26, Litvánia-Macedónai 33-29. A csoport végeredménye: 1. Portugália 6 p, 2. Magyarország 4 p, 3. Litvánia 2 p, 4. Macedónia 0 p