UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-04-02 14:20

Töretlen a fejlődés

Megközelítette az élvonalat, az elmúlt években nagy riválisoknak számító ellenfeleit legyőzte U19-es korfball-válogatottunk a hollandiai Világ Kupán, ahonnan a hatodik helyezéssel tért haza. Négy győztes meccs, magabiztos szereplés, olyan helytállás, amilyet eddig még egyetlen magyar válogatott sem produkált.

eFBé „Akik figyelemmel kisérték az elmúlt éveket, azt, ahogy építkezünk, előbb megközelítjük a nagy riválisokat, majd döntetleneket játszunk velük, azokat nem lepte meg a mostani helyezésünk” – emelte ki honlapunknak adott értékelésében Hack Barnabás szövetségi kapitány. Az ifjúsági válogatott az ötödik helyért játszhatott a Világ Kupán a hollandiai Leeuwardenben, a helyosztón Németország 13-3-ra nyert.
– Azért sajnálom a németek elleni utolsó mérkőzést, mert a végeredmény nem mutatja reálisan a két csapat közti különbséget. Tíz ponttal nem jobbak nálunk. Viszont ilyen helyzetben még soha nem volt ez a válogatott, sőt korábban semelyik sem, hogy ötödik helyért játszhatott. Ezt nemcsak fizikailag, lelkileg is bírni kellett. Több sérültünk, betegünk volt a végére, a németek fizikálisan jobban bírták ezt a tornát. Kockáztattunk a csapatösszeállításban is, de most nem jött be ez a húzás. Volt egy teljesen szabályos gólunk az ötödik percben, amit nem adtak meg. Ettől „beragadt” a csapat, támadásban nem sikerült felpörögni. Hátul működött minden, csak négy gólt kaptunk az első félidőben, ennyivel ellenük senki nem úszta meg. De említhetem még azt a három meccsünket is, ahol tizenkét gólt dobtunk. Kiemelhető az is, hogy a hollandoknak egy félidő alatt dobtunk öt pontot, ez rajtunk kívül csak Tajvannak és Belgiumnak sikerült. Bár egy korszak mindig véget ér és kezdődik egy újabb a korosztályos válogatottakat illetően, az építkezésnek ennek ellenére mindenképpen mérhető eredménye a Világ Kupán elért helyezés. Az utánpótlásbázis nő, új iskolák lépnek be a programba, a klubok is előszeretettel építik be csapataikba a fiatalokat. A szövetségi kapitány szerint csakis így lehet előre lépni, s ütőképes csapatot kialakítani.
– Nem volt fix kezdősorunk, mert annyi jó játékos állt rendelkezésünkre, hogy közel azonos erősségű sorokkal állhattunk fel. Ez a kellemes gond, amikor az edzőknek azt kell számolgatni, hogyan osszák be minél jobban a játékperceket. Ebben az egész csapat partner volt. A srácok tökéletesen látták azt, hogy ezúttal nem arról van szó, hogy két-három kiemelkedő játékosra építünk, akik aztán a végére teljesen kimerülnek. Szeretném megköszönni a négy rangidősnek a hozzáállását: Tran Jenna, Babicz Gergő, Bellusz Attila és Jakab Gergő három-négy éve folyamatosan ott van ezen a tornán, s talán akadt olyan korábban, amikor több játékpercük volt. Most ez megváltozott, folyamatosan rotáltuk a csapatot. Ők négyen maximálisan alárendelték magukat a válogatott érdekeinek. KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: A torna összes mérkőzésének eredménye és a magyar gólszerzők ITT. Az első nap összefoglalója. A helyosztók napja. Évről évre több dobott góllal és győzelemmel térhet haza a hollandiai Világ Kupáról az adott korosztályos válogatott. Idén a serdülőket a hó megakadályozta abban, hogy eljussanak a VK-ra, az U19-eseknek szerencséjük volt. Így elérték a céljukat, a korábban rendre csak megszorongatott portugál, lengyel és orosz válogatottat biztosan győzték le. Két akadály tornyosul előttük: előbb a német és angol duót kell utolérni, majd jöhet Hollandia, Belgium és Tajvan trió. –  Az első lépés a továbbiakban az, hogy stabilan játsszunk két félidőn át. Leeuwardenben a jó végeredmény ellenére egy olyan meccsünk sem volt, amelyikre ez lett volna a jellemző. Ha összerakjuk a játékunkat, a későbbiekben még több góllal legyőzhetjük Portugáliát, vagy Oroszországot. A nyolcból most már nem szeretnénk kicsúszni. Számomra a cél az, hogy Németországot, vagy Angliát verjük a közeljövőben. Nem lesz könnyű, erős korosztályaik vannak. Most gyengébb eredményt értek el a csehek, de ők is jó rendszerben dolgoznak, velük is számolnunk kell. Hollandia, vagy Belgium? Úgy gondolom, hogy nem megközelíthetetlenek. Ha töretlen a fejlődésünk, három-négy év múlva visszatérhetünk erre a kérdésre…

A magyar csapat: Tran Jenna, Horn-Barta Csengele, Berki Rozália, Vajda Boróka, Vakulya Barbara, Dombai Kamilla, Berényi Hanna, Görgényi Tünde, Jakab Gergő, Bellusz Attila, Berényi Balázs, Bellusz Viktor, Berényi Tamás, Majer Zsolt, Veres Tamás, Babicz Gergő. Szövetségi kapitány: Hack Barnabás, edző: Végh Boldizsár, csapatmenedzser: Kerek Csaba.