UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-04-17 11:31

Váratlan sikerek Szlovákiában

Dobogós magyar minden korosztályban! A lényeget illetően ez történt a trnavai viadalon, ahol a mieink egy napra csatlakoztak a szlovák nyílt nemzetközi bajnokságon indulókhoz. Mezőnyverseny a szlovákok és a csehek legjobbjai ellen: számos második és harmadik helyezés a mérleg. A főszereplők számoltak be honlapunknak az eredményekről.

eFBé Az ifjúságiaknak válogatóverseny volt a trnavai esemény, az első VK-futamra alakult ki a csapat. Somogyi Miklós szövetségi kapitány honlapunknak elmondta, hogy voltak ugyan biztos csapattagok, a hatfős keret a szlovákiai verseny végeredménye alapján állt össze: Varró Gergely, Rózsa Balázs, Móricz Dániel, Pelikán János, Lengyel Zoltán és Ferencz Soma lehet ott Horvátországban. Az U19-esek 92 km-es versenyét így értékelte Somogyi Miklós:
– A rajttól kezdve a támadás volt az alaptaktika, Varró, Rózsa és két szlovák meg is szökött a mezőnytől. Úgy gondolom túl sokat vállaltak a tempóból és a szlovákok el tudtak szakadni. A többiek is jól dolgoztak a mezőnyben, annak az első harmadában. A válogatott nincs könnyű helyzetben, a kiutazást saját zsebből állják, a MOB-támogatás majd csak utólag érkezik. Három Bikeexpress SE-versenyző állhatott dobogóra Trnavában. Ha külön értékelték volna a lányokat és nem egyben a fiúkkal, Oetl Netta és Tache Marike révén további érmeket hoztak volna. Garamszegi László szakosztályvezető így is elégedett: – Megleptek a versenyzőim, ennyire fényes eredményekre nem számítottam tőlük. Az elsődleges cél minden ilyen viadalon továbbra is a nemzetközi rutinszerzés lesz. Az lenne az ideális, ha évente harminc hasonló versenyre juthatnánk el és nem csak három-négyre.
Minden körülmény ismeretében csak gratulálni tudok a srácoknak, hiszen a teljes szlovák élmezőnnyel és néhány cseh kiválósággal versenyeztek együtt. S szinte valamennyit megelőzték. Két dobogós hely Karl Ádámtól és Dian Ábeltől, Zathureczky Márk bronzérme, a lányok szép teljesítménye a fiúkkal egy mezőnyben… Ráadásul Ferencz Soma az ifik között megnyerte a mezőnyhajrát. Zathureczky Márk, aki az U17-esek között a 3. helyet szerezte meg a 70 km-es viadalon, foglalta össze tapasztalatait: – A bonyhádi idénynyitó kilométereivel és a hajnali ébredés, majd utazás fáradtságával álltunk rajthoz. A mezőnyből néhány szlovákot a cyclocross-sorozatról ismertem, de azt nem tudtam, hogy országúton mire képesek. A szekszárdi Fábián Ábellel, aki a szombati bonyhádi versenyen legyőzött, együtt mentünk az élbollyal és velünk tartott csapattársam, Epres Kornélia is (a női mezőny U19-től az U17-s fiúkkal együtt versenyzett, így a 21 éves Epres is, aki végül 6. lett. – A szerk.).
A véghajrá előtt odaszóltam Fábián Ábelnek: „Menjünk?” Ő nem tartott velem, én viszont az elszökő szlovákok után tekertem és ennek meg is lett az eredménye: beértem az ötfős első bollyal, méghozzá a harmadik helyen. Két elsőéves ifi utazott el a szlovákiai viadalra, egyikük a KSI-s Móricz Dániel így értékelt honlapunknak: – Gyurci bácsival (Hazai György, Móricz edzője) együtt úgy beszéltük meg, hogy az eredmény másodlagos, hiszen ez az első nemzetközi versenyem elsőéves ifiként, ahol a másodévesekkel nem biztos, hogy felvehetem a versenyt. Debütálásnak a 10. hely, vagy a másik elsőéves ifitől, Ferencz Somától a 11., nem rossz.
A pécsi Lengyel Zoltánnal, valamint két szlovák ismerőssel, Juraj Bellannal és David Zverkóval az első két körben bevártuk a mezőnyt, onnan már nem volt erő visszakapaszkodni az első bolyra. Hiába lószoltam, vagy mentem 50 kilométer per órás tempót a hátszeles szakaszon, most ennyire futotta. Sík volt a terep szinte végig, nekem pedig a hegyi hajrák fekszenek inkább. Azért ez a hétvége mindenképpen jó erőfelmérés volt a Világ Kupára: regenerálódás után csütörtökön indulunk Isztriára, ahol már az ifiolimpiai kvalifikáció a tét… Eredmények ITT. Magyar korosztályos eredmények: WU15/U13: 6. Oetl Netta (Bikeexpress SE; U15: 2. Karl Ádám, 3. Dian Ábel, 6. Molnár Gábor (mindhárman Bikeexpress SE); U17: 3. Zathureczky Márk (Bikeexpress SE), 7. Fábián Ábel (SzSzKE), 19. Takács Krisztián (SzSzKE), 20. Tache Marike (Bikeexpres SE, WU19); U19: 3. Varró Gergely, 4. Rózsa Balázs (mindketten KSI-Schwinn Csepel SE), 5. Pelikán János (Cube-Balaton Team), 7. Lengyel Zoltán (Pécsi JKE), 10. Móricz Dániel (KSI), 11. Ferencz Soma (Bikeexpress SE), 21. Nagy Olivér (SzSzKE), 24. Tornai Richárd (SzSzKE); Elite/U23: 27. Mogyorósi Máté (U23, Bátorfi AKTK).