UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2013-05-06 15:32

Kiút a mélyből, s a sportág is nyer!

Régóta dédelgetett álom vált valósággá a múlt héten: Szolnokon megyei ökölvívó akadémiát indítottak, döntően hátrányos helyzetű, roma fiatalok számára. A szövetség elnöke, dr. Csötönyi Sándor állítja: a kezdeményezéssel a sportág is sokat nyerhet, mert szélesedik az utánpótlás bázisa.

reb A kormány harmincezer roma fiatal sporttámogatására kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ). A program megvalósulásának első lépéseként 14 tanulóval bokszosztály indult Szolnokon az ORÖ fenntartásában működő a Dr. Hegedős T. András szakiskolában.
Talán dr. Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség elnöke örül legjobban az eredetileg tőlük származó ötlet megvalósulásának: „Már három-négy éve felmerült hasonló kezdeményezés, ám akkor semmi sem lett belőle. Pedig sportágunk mindig is befogadta a hátrányos helyzetű, roma gyerekeket. Példaként hosszan sorolhatnám klasszisainkat, de legyen elég csak Török Békát (Török Gyula, az 1960-as római olimpia bajnoka – A szerk.) említenem. Ha nem is annyian, mint régen, de még most is sok roma fiatal tartozik a boksz hazai élvonalába”. Az akadémia olyan tehetséges, ifjú ökölvívókkal kezdte meg működését, mint a hétszeres korosztályos magyar bajnok, tavaly már a felnőttek között is ezüstérmes Nagy Krisztián, a legjobbak mezőnyében harmadik Bene Gergő, vagy a 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstöt szerző Kalderás Erika. Csötönyi szerint a sportág kiválóan alkalmas arra, hogy a „embert faragjon” a fiatalokból. Fegyelemre tanít, hiszen a ringben nem szabad indulatból verekedni. Az elnök szerint valamit vissza is adhatnak az államnak azzal, ha jó útra terelik a nehéz körülmények közül érkező fiatalokat.
Példával érzékelteti, honnan jönnek azok a gyerekek, akiknek az ökölvívó akadémia jövőképet biztosíthat. „Legutóbb, amikor a diákolimpián jártam, a sor szélén ülve hallottam, miről beszéltek a lépcsőn lefelé jövő srácok. Az egyik azt mondta, hogy ő a világért sem szállt volna be a liftbe, aminek az ajtaja bezáródik, és nem tudja, hogy kell kinyitni. Mert még nem látott hasonlót. A másik annak örült, hogy televízió van a szobájukban, mert nekik otthon nincsen. A harmadik pedig a rántott húst dicsérte, mondván, két éve nem evett ilyet… Az ő életüket változtathatja meg a program!” És korántsem csak Szolnokon. A tervek szerint július végére lezárul az előkészítési szakasz, utána pedig öt újabb akadémiát hoznak létre. Nagykanizsa, Győr, Hajdúszoboszló a lehetséges helyszín és Budapest, duplán is: egyszer a KSI-re épülve, a második pedig várhatóan Erdei Zsolt boksziskolájára alapozva. Ha továbbgondoljuk a társadalmilag rendkívüli jelentőségű feladat felvállalását, kiderül, hogy a sportágnak is nagy szolgálatot tehet a hátrányos helyzetű fiatalok számára létrehozott akadémia. Csötönyi így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Az elsődleges cél a gyerekek felzárkóztatása, de nagyon jól illeszkedik a sportágfejlesztési koncepciónkba is, amelyben a legnagyobb hangsúlyt az utánpótlás bázisának bővítése és helyzetének javítása kapja.”