UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-05-07 10:02

Nem állnak csehül

Az országúti ifjúsági válogatott Terezin környékén, a serdülőgárda Jevíčkóban versenyzett a világelittel május első napjaiban. A csehországi erőpróbákon nem vallottak szégyent a mieink: az ifik VK-futamán minden etapra jutott egy-egy kerekesünk, aki az  első bollyal haladt át a célvonalon. A serdülők között Gyöngyösi Kevin az elmúlt évek legjobb magyar eredményét érte el.

eFBé Az időfutam-kerékpárok hiánya megpecsételte az ifjúsági válogatott sorsát a „Kis Békeversenyen” (Course de la Paix Junior, május 2-5.). Egyedül a magyar válogatottnak nem volt ilyen gépe, a második napon így visszacsúszott az összetettben, mivel a 19 csapatból az utolsóként zárta az időfutamot. Pedig jelentős időhátrányok csak itt jeletkeztek, a mezőnyversenyek során ugyanis a komoly hegyi szakaszok sem rázták szét a százhúsz fős mezőnyt. Így aztán hiába érkezett meg a Móricz Dániel, Pelikán János, Varró Gergely hármas valamelyik tagja mindig az első bollyal, döntően nem sikerül javítani az összetetten és a magyar válogatott a 17. helyet szerezte meg.
– Az első szakaszon meglepő volt az út állapota, ilyen kátyús, lyukas szakaszon itthon nem engednek megyei versenyt sem rendezni – mondta honlapunknak Somogyi Miklós csapatvezető, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. – Sajnálom, hogy a végeredményt döntően befolyásolja az a körülmény, amin nem tudunk változtatni. Ugyanakkor azt is meg kell említenem, hogy három éve, amikor részt vettünk ezen a viadalon, a harmadik napra már nem maradt versenyzőnk. Most pedig hárman is befejezték, egyedül Karl Dávidnak kellett feladnia, de ő betegen érkezett. Hiába indult el, az első etap alatt be kellett ülnie a buszba. Dánia, Hollandia, Belgium, Olaszország, USA… Ellenük is felvesszük a versenyt, de el kell fogadni, hogy jóval mögöttük járunk. Mégis elmondhatjuk, hogy valamennyi etapon volt magyar a mezőny első negyedében. A legjobb egyéni eredmény az elsőéves ifi, Móricz Dániel nevéhez fűződik. A KSI versenyzője az utolsó, 100 km-es szakaszon ért be a 25. helyen. Varró Gergely (szintén KSI) 29. helyezése, Pelikán János (Cube-Balaton Team) 45. pozíciója lehet bíztató. Móricz Dániel esetében kiemelendő, hogy az elsőéves ifik között összesítésben a 13. helyen zárt.

A Kis békeverseny összetett végeredménye : Egyéni: 1. Mads Pedersen (dán, 8:40.22), 2. Logan Owen (amerikai, +35 mp), 3. Mathieu van der Poel (holland, +38), … 25. Varró Gergely (+4 perc 31 mp), … 50. Pelikán János (+7.56)., … 79. Móricz Dániel (+17.14). Csapat: 1. Franciaország (26:05.46), 2. Hollandia (+28 mp), 3. Belgium (+39),… 17. Magyarország (+26 perc). Teljes eredménylista ITT.

A sorozatban 37. GP Matoušek (Jevíčko, május 3-5.) a serdülő korosztály nagy nemzetközi versenye Csehországban. Az idei viadal az elmúlt évek egyik legjobb magyar eredményét hozta  a KSI-s Gyöngyösi Kevin jóvoltából. Százötvenen vágtak neki a versenynek, Kevin a 26. pozícióban zárt.
–Minden szakaszról van emlék – kezdte a három nap összefoglalóját Gyöngyösi Kevin. – Az elsőről a zuhogó eső és a 12. hely. A másodikról az, hogy nem mondták el angolul, hol van a részhajrá. Ezért az öt körből háromban elsőként haladtam át a célvonalon, hátha sikerül hajrát nyerni – sikerült is! A harmadik szakaszt emlékezetessé tette az újra zuhogó eső, a brutális meredek a végén, valamint a második helyezésem a mezőnyhajrában. Az összetettben ekkor bent voltam az első húszban. A feketeleves az utolsó napon jött: a tizenöt kilométeres időfutamon vigyázban álltak a lábaim az előző napok megerőltetésétől és az összetett 26. helyére csúsztam vissza. Nem vagyok csalódott, többnapos nemzetközi versenyen ez az eddigi legjobb eredményem. – Sajnos se időfutam-gépünk, se könyöklőnk nem volt, utóbbit elvitték az ifik a VK-viadalra. Fábián Ábel így is remek eredményt ért el az időfutamon – értékelt Kaló Viktor csapatvezető. – Gyöngyösi Kevin szépen versenyzett, mindig az első sorral jött el. Volt komoly hegyi szakasz, három kilométeren tizenkét százalékos emelkedő, sajnos ott ő is megúszott. Istlstekker Zsoltnak nem volt szerencséje, rögtön az első lassú rajtban kitekeredett a pedálja. Itt olyan hátrányt szedett össze, amely megpecsételte a versenyét, de nem tört meg, szépen folytatta. Voltak nehézségek, de összességében mindenki a tudásának megfelelően teljesített. A mezőny első felében három magyar van, ennél többet most nem kívánhatunk… A 37. GP Matoušek összetett végeredménye: Egyéni: 1. Matias Jörgensen (dán, 5:02.25), 2. Vojtěch Pezlar (cseh, +53 mp.), 3. Sören Sigaard (dán, +01:01),… 26. Gyöngyösi Kevin (KSI SE, +05:33), … 39. Fábián Ábel (SzSzKE, +08:16), … 62. Zathureczky Márk (Bikeexpress SE, +16:57), … 100. Beregszászi Bence (KSI, +39:03), … 102. Istlstekker Zsolt (SzKE, +40:11), … 113. Balogh Tamás (SzKE, +50:46). Csapat: 1. TJ Kovo Praha (cseh, 15:11.05), 2. Szlovénia U17 (15:13.13), 3. Ausztria U17 (15:18.48), … 11. Magyarország U17 (15:38.01). Teljes eredménylista ITT.