UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-05-09 16:55

Ezzel a korosztállyal (is) érdemes dolgozni

Székely Norbert vette át a családi okok miatt lemondott Djokics Zseljkótól a júliusi, U20-as Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott irányítását. A korábbi szövetségi kapitány, a Sopron edzője honlapunknak elmondta: hisz abban, hogy az együttes az élvonal tagja marad.

K. D. – Sokat mérlegelt a döntés előtt? – Egyszerű volt elfogadni a szövetség felkérését, hiszen egy edző életében a legkönnyebb döntés, amikor a válogatottnál vállalhat feladatot, az mindegy, hogy a 20 vagy a 13 éveseket kell irányítani. Az a legfontosabb, hogy lehessen dolgozni egy korosztályért, egy csapatért, egy válogatottért. Amikor felkértek, az első gondolatom az volt, hogy vállalnom kell, nem is kellett a szerződésről tárgyalni. Két évig állok a szövetség alkalmazásában, tehát jövőre is dolgozni fogok valamelyik korosztállyal. – A korosztályos válogatottnál évről évre új csapatot kell építeni. Emiatt nehezebb a munka? – Másfajta munkát igényel, de nem akarok különbséget tenni. Mindegyiknek megvan a maga szépsége és nehézsége. Egy felnőttcsapat felkészítése más mezsgyén halad, mint egy utánpótlásválogatotté. – Mi a cél a törökországi Európa-bajnokságon? – Tavaly jutottunk fel az A-divízióba. Nehéz csoportba kerültünk, de hiszek abban, hogy van elég erőnk ahhoz, hogy bent maradjunk. Ha úgy gondolnám, hogy nincs esély erre, akkor nem mondtam volna igent a felkérésre. A csoportban a francia, az olasz és az orosz együttes lesz az ellenfelünk. Mindhárom riválisnál a komoly nevelőmunka jó eredményekkel párosul, így nehéz lesz felvenni velük a versenyt. Borzalmasan kemény a feladat, hiszen a négyesből hárman esnek ki. A három csoportmeccs alapvetően meghatározza az Eb kimenetelét, de megismétlem: hiszek abban, hogy bent tudunk maradni. – Milyen ez az U20-as válogatott? – Jó korosztály, amelyikkel érdemes foglalkozni. Már öt-hat éve dolgoztam velük, amikor az utánpótlásválogatottak közé kerültek. Azt láttam, hogy elég széles alapokon nyugvó csapat, normális, kiegyensúlyozott személyiségekkel megáldva. Néhányan voltak a játékosaim, de a többiek pályafutását is figyelemmel kísértem. A válogatott edzőjeként megpróbálom maximálisan hozzátenni azt, ami még kell a fejlődésükhöz és ezen keresztül a magyar kosárlabda megítélésének javításához. – Hogyan zajlik a felkészülés? – Május 20-án kezdünk, az öt és fél hetes közös munka intenzív és gyors lesz. Június 21-23. között Berlinbe, egy hárommeccses túrára utazunk, és még öt találkozót tervezünk, például a szomszédos országok válogatottjaival, így jól fel tudunk készülni az Eb-re. – Kikre számít? – A bő keretbe 22 játékot hívtam be, de az első hétvégére komoly szűkítést tervezek. Azt szeretném, hogy minél többen kerüljenek képbe, hogy tisztába legyünk azzal, kik érhetnek oda hosszú távon a felnőttválogatott keretébe. A legtöbb játékost a juniorbajnokság dobogósai, vagyis a Vasas, a Sopron és a Pécs adja, de bajai és BSE-kosaras is található a keretben. A perspektívát és az aktuális állapotot egyaránt szem előtt tartva viszek Törökországba 12 olyan játékost, aki talán megnyeri az Eb-t – hiszen azt nem mondhatom nekik, hogy csak a bentmaradás a cél.

A bő keret: 1-es poszt: Koch Dóra (1993, Vasas), Czirják Noémi (1993, PEAC), Miháczi Diána (1994, BSE), 2-es poszt: Fuisz Viktória (1993, Nagykanizsa), Katona Szidónia (1993, Vasas), Szabó Fanni (1994, Sopron), Csutorás Fanni (1994, PEAC), 3-as poszt: Vágvölgyi Petra (1993, Sopron), Hegedűs Janka (1994, Vasas), Balla Dorottya (1994, PEAC), Vukov Szonja (1994, BSE), Gorjanácz Ágnes (1994, Baja), 4-es poszt: Suppán Anna (1994, BSE), Licskai Zsófia (1993, Sopron), Szamosi Amadea (1994, PEAC), Fejes Fruzsina (1994, Vasas), 5-ös poszt: Barnai Judit (1994, Vasas), Papp Regina (1994, Szekszárd), Határ Bernadett (1994, Vasas)