UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-05-09 10:07

Tizenhárom éves óriás

Bobróczky Róbert 216 cm magas, pedig még csak 13 éves. Az ifjú kosaraspalántát a meccseken az ellenfelek közül ketten, hárman veszik körül, de így sincs sok esélyük ellene. Csapattársai szerint Robit 20 évesnek nézik. Édesapja nyilatkozott honlapunknak.

Szegő Tibor Az Aradon élő fiú a Best Kosárlabda Klubban készül, és magassága miatt fél Európa udvarol neki. A legnagyobb klubok, így a Real Madrid és a Barcelona is szeretné leigazolni, ám Bobróczky Zsigmond – a papa – nem foglalkozik a kérőkkel, sőt még abban sem biztos, hogy fia ezt a sportágat választja majd... De kezdjük az elején! – Amikor Robi született, akkor már voltak jelei annak, hogy ilyen magas lesz? – Semmi nem utalt erre. Normális méretekkel született, de miután én 217 centi magas vagyok, a feleségem pedig 186, így lehetett számítani arra, hogy nem lesz egy pigmeus. Amikor iskolába került, akkor már érzékeltük, hogy nagy darab, de nem volt még óriás, aztán egyszer csak elkezdett nyúlni. Elgondolkodom azon, hogy amikor a gyerek még csak iskoláskorú, és ilyen magas, akkor kézenfekvő, hogy a szülők melyik sportágat választják majd, de Zsiga – így szólítják a papát a környezetében – meglepő választ ad:
Még egy centit nő és olyan magas lesz, mint a papája
Még egy centit nő és olyan magas lesz, mint a papája
– Hét éves korában kezdett kosarazni, de nem nyomjuk komolyan. Inkább tornázunk és úszunk, hogy erősebb legyen a gyerek csontozata, mert a magasságához képest még nem elég izmos. Kosáredzésre csak szórakozásból jár, hetente egyszer. Egyelőre az a cél, hogy a fiam biztosabb legyen magában. Sokat csúfolják, sértegetik, szeretném ezek ellen felvértezni. Itt eszembe jut egy hozzászólás, amit az egyik internetező írt a bb1. hu-n, miután látta a fiút Hódmezővásárhelyen egy nemzetközi tornán: "... Nem is beszélve, hogy (ahogyan a képen is látszik) rettentő vékony szerintem 60 kg alig van, egy fele ekkora magas játékos is (aki mondjuk rendelkezik egy kis izomzattal) olyan simán fel tudja borítani, hogy csak na..." Elbeszélgetünk a papával arról, hogy Róbert még nagyon fiatal, tehát rengeteg ideje van arra, hogy eldöntse, mivel akar foglalkozni majd, ha felnő. Egyelőre a család fontosabbnak tartja, hogy tanuljon. Mellesleg kicsit össze is kötik a két dolgot, már ami a nevelési elveiket illeti: ha jó jegyeket hoz, akkor mehet edzésre, ha nem, akkor otthon kell készülnie a következő tanítási napra
Ennyi a különbség
Ennyi a különbség
Rákérdezek néhány praktikus dologra, melyekkel egy szülőnek számolnia kell, például, hogy milyen módon szerzik be a ruhákat, cipőket a srácnak? – 48-as lába van, így nem kapok minden boltban cipőt neki, de a ruhával is az a helyzet, mint nálam, Amerikából kell rendelni, de nem gond. Átutalom a pénzt és jön a postás a csomaggal. – A családban van még egy kétéves kisleány is. Hasonló adottságai lesznek? – Nem foglakozunk a méreteivel. Nőjön fel békében, boldogságban! Visszatérünk a kosárlabdára. Kíváncsi vagyok, hogy igazak-e a hírek miszerint Európa legnagyobb klubjai szeretnék soraikban tudni a fiát? – Mindenki érdeklődik. A Barcelona és a Real Madrid mellett számos európai és román egyesület is megkeresett már minket, de engem ez nem érdekel. Sőt, továbbmegyek, maga a kosárlabda sem érdekel, mert sokkal fontosabb, hogy a gyerek egészséges legyen, összeszedje a szükséges önbizalmat, tanuljon, szerezze meg a tudást, mert azt nem veheti el tőle senki. Ha akar, menjen egyetemre, ha máshoz van kedve, akkor csinálja azt! Legyen boldog, az összes többi ráér!
Húszévesnek nézik
Húszévesnek nézik
Ezen picit elcsodálkozom, mert miközben a papa azt mondja, hogy a kosárlabda nem érdekli, ő az elnöke az aradi Best Kosárlabda Klubnak. – Alig három éve jött létre az egyesület, jelenleg több mint száz gyerekünk van. A picik a kilencven csapatos mezőnyben a 14. helyet szerezték meg a bajnokságban. Elég nehéz az életünk, mert anyagi támogatást nem kapunk, így a szülők „hátán megyünk". Kis cégeket be tudtam vonni támogatónak, de azok inkább termékekkel segítenek bennünket. – Milyen tervei vannak a klubbal? – Semmi komoly. Róbert miatt hoztam létre, mert bele volt gabalyodva a sportágba, ám az az egyesület, ahol kezdte, nem tetszett nekem. Nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellett volna, és a gyerekekkel sem bántak megfelelően, így inkább összehoztam Robi köré egy saját csapatot, ami aztán kicsit kinőtte magát. – Jól értem, hogy ha a fia nem lenne ilyen magas, akkor nem is létezne a Best Baschet Arad? – Biztos, hogy nem. – Akkor mivel foglalkozna? – Nem tudom, de 217-es magassággal biztos találnék magamnak valamilyen állást.