UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2013-05-10 11:16

Aranyat ér-e a hazai pálya?

Huszonöt év után holnaptól ismét teke világbajnokságnak ad otthont Magyarország. A szombati ünnepélyes megnyitóután vasárnaptól öt napon keresztül az U18-as korosztály képiselői lesznek a főszereplők Zalaegerszegen, a Németországból hozatott nyolcsávos pályán. A fiatalok esélyeiről szövetségi kapitányaikkal, Weinacht Jánossal (lányok) és Fehér Lászlóval (fiúk) beszélgettünk.

reb A magyar kereteket ugyan már a hét elején kihirdették, ám mindkét szakvezető az utolsó pillanatig,ma estig vár a zalaegerszegi vb-n szereplő csapat névsorának kihirdetésével. Öt játékosból négy játszhat és egy a tartalék, terveik szerint lehetőséget biztosítanak mindenkinek. „Az utolsó edzés után látom majd, hogy a fiúk mennyire tartották be azt, amit a múlt hétvégi meccs után kértem. A versenyzőim képességét és a többi nemzet válogatottjának erejét összehasonlítva az első négy közé várom magunkat. Számunkra a csapatverseny az elsődleges, szeretnénk jól szerepelni” – mondta Fehér László. Jelöltjei többsége év közben a felnőtt szuperligában játszik, így már fiatalon is rutinosaknak mondhatók. Azonban a kapitány szerint ügyelni kell rájuk, nehogy elragadja őket a hév.
Míg a fiúk kapitánya a nyitónap előtt várhatóan elárulja versenyzőinek, hogy az egyes számokban ki indul, kollégája a lányokkal mindig csak az adott esemény előtti este közli a másnap csatasorba állók névsorát. „Hosszú ideje ez a jól bevált taktika, így szeretném jobb teljesítményre ösztönözni őket” – indokolja módszerét Weinacht János. Ő egyébként egy kicsit bajban volt, mert a hétvégi, szerbek elleni válogatott mérkőzésen hullámzóan teljesítettek versenyzői: akiktől jó teljesítményt várt, elmaradtak ettől, míg legjobban az gurított, akitől erre kevésbé számított. Csapatát az első hat közé várja, s bár szerinte akár éremesélyeket is emlegethetne, nem akar előre számolgatni. A csapatteljesítmény azért is lesz fontos a kezdő napon, mert az itteni eredmények alapján dől el, ki indulhat egyéniben. Országonként négy versenyző lép pályára és mivel nincs korlátozás, szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy 4-5 nemzet indulói alkotják a 16-18 fős egyéni döntőt. A vb egybeesik az érettségi időszakkal, így az összes lányt külön el kellett kérni az iskolából. „Ilyen szempontból nagyon rossz időpontban rendezzük a világbajnokságot. Ettől függetlenül lelkesen készülnek, nagyon feldobja őket, hogy itthon versenyezhetnek. Ilyenkor a rokonaik és a barátok is a közelükben lehetnek.” Az U18-asok versenyét ingyen tekinthetik meg a nézők. A viadal végén a sprint eredményét leszámítva a többi alapján összetett világbajnokot is hirdetnek. Két éve, Szarajevóban Tóth Dorottya egyéni vb-győzelmet ünnepelhetett, öt nap múlva eldől, követőre talál-e, itthon mire képesek a fiatalok?

A vb-keretek U18 leány csapat: Urbán Brigitta, Urbán Viktória, Hannig Viktória, Tóbiás Anett, Tóth Katalin, szövetségi kapitány: Weinacht János. U18 fiú csapat: Brancsek János, ifj. Horváth Péter, Nagy Gergő, Czeilinger Gábor, Farkas Ádám, szövetségi kapitány: Fehér László.

Pontos program (U18-as korosztály) május 10. megnyitó május 11. U18-as leány csapatverseny május 12. U18-as fiú csapatverseny május 13. leány és fiú páros verseny május 14. vegyes páros, majd leány és fiú sprint verseny május 15. egyéni leány és fiú döntő