UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2013-05-23 16:53

Az Európa-bajnokot választottuk + VIDEÓK

Budaörsön kisorolták az augusztusi, fiú ifjúsági kézilabda-világbajnokság csoportbeosztását. Kovács Péter szövetségi edző a németek és a norvégok mellé „kérte” a magyar csapatot, és csoportgyőzelem esetén el lehet kerülni a nagyágyúkat.

UP-info Az Európa-bajnoki címvédő Németország, továbbá Ausztria, Norvégia, Venezuela és Gabon lesz a magyar ifjúsági válogatott ellenfele a világbajnokság csoportkörében. Házigazdaként a harmadik kalapból sorsolt Magyarország kiválaszthatta, melyik csoportba kerüljön, és a szakmai stáb némi tanakodás után a D jelű hatos mellett döntött. Ezen elsőre néhányan meglepődtek, de Kovács Péter megindokolta a választást. – Úgy érzem, a második kalapból sorsolt csapatok közül Ausztria legyőzhető, Norvégiával pedig játszottunk idén, és hazai pályán ellenük is győzelmi esélyekkel lépünk pályára. Szeretnénk megnyerni a csoportot, ez ugyanis azt jelentené, hogy a nyolcaddöntőben minden valószínűség szerint elkerülnénk Spanyolországot, Horvátországot és Franciaországot. Azt mondtam a fiúknak, hogy hazai pályán nyerjük meg a világbajnokságot, remélem, ezt a célt magukévá tették. Mázsányi terhet azonban nem szeretnénk a csapatra tenni. A legfontosabb, hogy küzdelmes, jó meccseket lássunk, és a jelenlegi U19-es csapat tagjai közül később mind többen a felnőtt-válogatott értékes játékosaivá váljanak – mondta a szövetségi edző.
Az ifjúsági világbajnokságok történetében ez lesz az első alkalom, amikor a versenyt a felnőtt versenyek mintájára bonyolítják le: a válogatottak négy, egyenként hatcsapatos csoportban kezdik a tornát. A csoportok ötödik és hatodik helyezettjei a 17-24. helyért, az Elnöki Kupáért folytathatják a vb-t, míg a csoportok első négy helyezettje egyenes kieséses rendszerben folytatja. A torna augusztus 10-én kezdődik, a finálét augusztus 23-án rendezik. Az A és B csoport székhelye Budaörs lesz, a C és a D hatosok meccseit pedig Érden rendezik, de várhatóan a magyar válogatott mindkét városban megmutatja magát a közönségnek. Vetési Iván, a szövetség elnöke, a szervező bizottság vezetője szerint nagy próbatétel lesz a viadal, de készen állnak a rendezésre. Mint mondta, nemcsak jól szeretnék megrendezni az vb-t, hanem az is a vágyuk, hogy a magyar együttes eredményesen szerepeljen. Eddig kedvezőek a tapasztalatok, a hazai rendezésű világversenyeken rendre jó helyezést értek el a mieink. – Fontos számunkra, hogy Magyarország legalább kétévenként otthont adjon kézilabdás világversenyeknek Szerencsére mostanában még túl is tudjuk teljesíteni a tervet, hiszen augusztusban a legjobb ifjakat látjuk vendégül a magyarországi világbajnokságon, míg 2014 decemberében felnőtt női Európa-bajnokságnak adunk otthont, Horvátországgal közösen. Idén nem csupán jól szeretnénk megrendezni az U19-es világbajnokságot, hanem az a vágyunk, hogy Kovács Péter csapata is ott legyen a legjobbak között. Remélem, augusztus végére Faluvégi Rudolf, Kovacsics Péter, Borbély Ádám, Stranigg János és a többiek neve minden kézilabdabarát számára sokat mond, mert az azt jelentené, hogy ezek a fiúk a játékukkal elismertek lettek – közölte az elnök. Simicskó István sportért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kormány kiemelten támogatja a Magyarországon sorra kerülő világversenyek rendezését, így a vb sikeres lebonyolításához is hozzájárul 50 millió forinttal. Úgy vélte, Budaörs és Érd méltó helyszíne lesz a viadalnak. A sorsoláson mutatták be a vb hivatalos indulóját, a Legenda leszek című dalt, amit Kovács Áron és a Káosz Központ szerzett. A klipben az ifjúsági játékosok mellett feltűnik Nagy László, Császár Gábor, Mikler Roland, Szöllősi Szabolcs, Ancsin Gábor és Mocsai Lajos is. – Arra gondoltam, hogy a sportolók szemszögéből közelítek: mi az, amiért ők küzdenek, lelkesednek. Ez a dal a sportoló üzenetét közvetíti ellenfeleinek: reszkess, ez az én napom, most én jövök! Te is lehetsz győztes, de nem ma! – mondta Kovács Áron a dalról.

A világbajnokság csoportbeosztása: A csoport: Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile B csoport: Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Koreai köztársaság, Románia C csoport: Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország D csoport: Németország, Ausztria, Magyarország, Norvégia, Venezuela, Gabon