UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-05-30 16:17

Égi pályán játszik

Hétfőn, egy nappal 92. születésnapja után hunyt el Bárdy György színművész, aki nemcsak a világot jelentő deszkákon alkotott nagyot, miután szinte egész életében „megszállott” teniszező volt, ennek köszönhetően a róla elnevezett alapítvány évente díjazza a legjobb 14 év alatti fiatal játékost. Székhelyi József, az alapító és szintén jeles színész, meg teniszező reméli, hogy barátja halála után tovább élhet a remek kezdeményezés.

reb Hét éve minden május 26-a kétszeresen ünnep: 2006 óta Bárdy György Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész születésnapján kapta meg a róla elnevezett elismerést a legjobb 14 éven aluli teniszjátékos. Idén is megtartották a ceremóniát és a már hagyományos tornát, ám a Vígszínház tagja már nem lehetett jelen: az életéért küzdött, másnap érte a halál. Székhelyi Józseffel elevenítettük fel a díj születésének hátterét.
„Gyuri és a tenisz mindig elválaszthatatlanok voltak. Már egészen fiatal korától kezdve szenvedélyesen látogatta a Davis Kupa-meccseket, és mindig érdekelte a fiatal nemzedék” – kezd bele a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója. Sokszor teniszeztek együtt, a pályán kívül is jó barátságot ápoltak: forgatások, rádiófelvételek után gyakran vitte haza kedves barátját (hosszú ideig mindketten a Pasaréti úton laktak). Székhelyi szívesen emlékszik vissza arra, amikor még a BSE-pályán játszottak és látták edzeni a kezdő Temesvári Andreát: teljesen elámultak azon, milyen nagyokat üt a pöttöm kislány. Ugyanitt többször párosozhattak a Szörényi-lányokkal. A színészek mindig nagy megtisztelésnek vették, hogy a profik beveszik őket a játékba, sokat tanultak Angéla és Judit oldalán. Bárdy György számára ez a sport örök szerelem volt, a 85. születésnapján a másik kedves barát és tenisztárs Salinger Gábornak jutott eszébe, hogy alapítványt hozzanak létre, mely a nevét viseli.
„Roppant büszke volt arra, hogy választott hobbijában ilyen elismerést kötődik hozzá, egészen meg volt hatva” – mondja Székhelyi, aki szerint a család is örült a kezdeményezésnek. Annak rendje és módja szerint bejegyeztették az alapítványt, így 2006 óta minden év május 26-án díjat adnak át az adott év első négy hónapjában legeredményesebb 14 éven aluli teniszjátékosnak. (Tavaly az anyagi helyzet nem tette lehetővé a díj kiosztását, a jelölt Gálfi Dalma volt - a szerk.) „Ezeken a napokon kisebb tornát rendeztünk, amelyet általában bájos társasági esemény zárt. Ilyenkor díjaztuk a szövetség által javasolt fiatalokat: az első két évben például Babos Tímea kapta az elismerést, akinek a neve ma már sokat mond a teniszkedvelőknek.” Azóta a díjazottak közé került még Madarász Gergely, Bíró André, Szlavikovics Szabina, Békefi Bianka, legutóbb, idén pedig Soha Lénárd. Az elismerés mellé jelentős összeg is jár, idén félmillió forintot gyűjtöttek össze a tehetséges ifjúnak. „Még régebben, a Pasaréti úti pályán évekig rendeztünk jótékonysági teniszviadalokat a sérült sportolók megsegítésére. A nem egyszer ezer nézőt is vonzó események mindig sikeresek voltak, ám idővel megszüntek. Kicsit ezt szerettük volna visszahozni, mert fontos, hogy figyeljünk embertársainkra” – mondja a Jászai-díjas művész.
Sajnos azonban a legutóbbi díjátadón már nem lehetett ott a névadó… „Évtizedes barátság után nehéz elengedni a szerettünk kezét, de arra gondolok, hogy gyönyörű élete volt, és szép kort élt meg. Csak abban reménykedhetünk, hogy nem szenvedett, hanem átaludta a nagy utazást, és most már az égi teniszpályán ütöget, vagy az ottani színpadon lép fel. Ami az alapítványt illeti, még nem tudom, mit hoz a jövő. Szegényedik a világ, ám szeretnénk, ha tovább élne, és ezután is minden évben díjazhatnánk egy tehetséges ifjút. Azzal a szörnyű szépséghibával, hogy innentől Bárdy György-emléktornának kell neveznünk az eseményt…”