UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2013-05-30 09:42

Rapport vb-döntőst mattolt, tornát nyert

Rapport Richárd, a 17 éves sakknagymester újabb tornát nyert, amint arról már gyorshírben beszámoltunk: a hétfordulós Malmö Openen 4,5 pontot gyűjtve diadalmaskodott. Még ketten szereztek ugyanennyi pontot, de a hármas összevetésből ő jött ki legjobban, miután a 20 évvel ezelőtt világbajnoki döntőt játszó Nigel Shortot legyőzte, Nils Grandeliusszal pedig remizett.

Sz.P./Sportgeza.hu Csillogó, erőteljes, felszabadult, szellemes – ezek a jelzők jutottak Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány eszébe, amikor Rapport Richárdról kezdett el beszélni. Kállai szerint az igazán nagy dolog az volt, ahogy az 1993-ban a világbajnoki döntőig eljutó, igaz, azt Kaszparovval szemben elveszítő Shortot felülmúlta. – Short tudása nyilván azóta egy kicsit megkopott, a világranglistán nincs is az ötvenben, de egy ilyen tudású játékost legyőzni mindig hatalmas eredmény. Élmény volt nézni, hogy nemcsak húzogatta az oroszlán bajszát, hanem tudatosan, előre megfontoltan fárasztotta, amíg az ellenfele tényleg elfáradt. Short egy lépésnél kihagyott, Rapport pedig azonnal lecsapott és az 52. lépésben mattolta. Félelmetes volt. Egy pillanatra sem elégedett meg a döntetlennel, nem nyugtatta meg a lelkét, hogy egy ekkora sakkozóval szemben esetleg összekapar fél pontot, hanem egyértelműen többet akart.
Kállai kijelentette, hogy Rapport már most nagyon jó sakkozó és minden remény megvan arra, hogy az év végére elérje a 2700 Élő-pontot. Ez a következő jelentős szint a sportágban. – De talán még ennél is fontosabb, hogy azt érzem, ez neki messze nem a végállomás lesz. Eljuthat a 2800 feletti mezőnybe is, ahová pillanatnyilag hárman tartoznak: Carlsen, Aronyan és Kramnyik. Rapport malmői produkciójával 5 Élő-pontot gyűjtött, ha ezt jóváírják május végén, akkor máris megerősíti a helyét a legjobb hatvan között a világranglistán. 2679 pontjával megközelíti a 2700-as határon lévő Polgár Juditot és Almási Zoltánt, Lékó 2737-tel jelenleg a tizenkilencedik.