UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2013-06-03 18:33

Kitartás és fair play

Kiváló eredmény az egyéni összetett 8. helyezés, amit Karl Ádám ért el az U15 Kis békeversenyen, Csehországban. A Bikeexpress SE a csapatversenyben felállhatott a dobogóra, ami Molnár Gábor sportszerű cselekedete nélkül nem sikerült volna.

eFBé Karl Ádám (Bikeexpress SE) 8. és Ács Vince (Szekszárdi KSE) 10. helyezése mutatja, hogy a haladó korosztályban a magyar országúti kerékpárosok felveszik a versenyt az európai élmezőnnyel. A haladóknak (U15) rendezett 43. Kis békeversenyen (Malého Závodu Míru) a csehországi Lanškroun környékén 77-en álltak rajthoz és 75 versenyző fejezte be a május 31–június 2-i viadalt. Cseh, horvát, lengyel, magyar, német, osztrák és szlovák korosztályos kerékpárosok, fiúk (U15) és lányok (U17) indultak a háromnaposon, ahol a Bikeexpress-esek ismét kivívták többek közt az osztrák csapatvezető elismerését. A viadal krónikáját az utolsó nappal érdemes kezdeni, hiszen a 4. etap előtt a Bikeexpress csapata az élen állt. A korábbi három etapból kettőben, az elsőben és a harmadikban is a dobogó közelébe kerültek a srácok: az elsőben Karl Ádám, a harmadikban Dian Ábel érkezett meg a 4. helyen. Az utolsó futamban Ábel lánca elszakadt, Molnár Gábor (aki addig 26. volt az összesítésben) azonnal odaadta neki a kerékpárját, ezzel lemondott arról, hogy befejezze a versenyt és egyéniben javítson, ám az összetett dobogó 3. fokára segítette csapatát! Fotók a versenyről ITT, készítette: Schneider Gábor (Szekszárdi Szabadidős KE) – Volt tartalék-kerékpárunk a kísérőautón, de elöl voltunk, mert Ádámot kísértük. Így Ábel megvárta Gábort, aki odaadta neki a bringáját. Kitartásból és sportszerűségből is jelesre vizsgázott a kis kompánia – értékelte a háromnapos viadalt Garamszegi László, a Bikeexpress SE szakosztályvezetője. – Az időfutamot leszámítva valamennyi etapban egy, vagy két versenyzőnk az első tízben volt. A kronó egyébként sem a mi világunk, abban még erősödni kell, ráadásul a magyar csapatoknak nincs időfutam-kerékpárjuk, így az ellenfelek itt mindig előnyt szereznek az összetettben. Kiemelkedő volt, ahogy a hegyen mentek a srácok, az osztrákok edzője gratulált, és azt mondta, el sem hitte, hogy a sík vidékről érkező magyarok hogyan lehetnek ennyire jók hegyen. Karl Ádám folyamatosan az első háromban volt a hegyen, a vasárnapi, talán legnehezebb hegyi szakaszon tudták csak leszakítani a folyamatosan lószolgató csehek, akik öten dolgoztak egy ellen. Garamszegi László elmondta, hogy a Szekszárdi KSE versenyzője, Ács Vince is futamról futamra javult, és megérdemelten végzett összetettben a 10. helyen. A tolnai megyeszékhely másik egyesülete, a Szekszárdi Szabadidős KE két elsőéves haladói, Schneider Sebestyén és Borsos Áron számára tapasztalatszerzés volt a négyfutamos viadal: mindketten szépen végigmentek, és náluk idősebb versenyzőket is megelőztek az összetettben. Ezt edzőjük, Schneider Gábor is megerősítette: – Decemberi születésűek a fiúk, azaz a haladó korosztályban a lehető legfiatalabbak. Tapasztalatból pedig kijutott nekik bőven: kemény hegyi szakaszokon tekertek, nagy eső is volt… Egyes szakaszok a felnőtt versenyzőknek is komoly kihívást jelentettek volna.
A viadalt a szlovák Matúš Štoček nyerte, akivel kapcsolatban kedves történetet mesélt Garamszegi László: – A szlovák srácról tudni kell, hogy hiába egy korosztály a többiekkel, legalább egy fejjel mindenkinél magasabb. Karl Ádámnál másféllel. Amikor kiszólították az első tízet, az egyik szervező rögtön kiszúrta a magasságkülönbséget, és egymás mellé állította Štočeket és Karl Ádámot. Ez a fizikai különbség néhány éven belül vélhetően el fog tűnni – mondta Garamszegi Lászó, s mi csak annyit teszünk hozzá: reméljük, hogy a töretlen fejlődés végén a centiméterekkel együtt az időeredmények is kiegyenlítődnek… Teljes eredménylista ITT.