UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-06-06 09:15

Új irány, fiatalokkal

Fiatal kerettel kezdi meg a felkészülést a férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkre. Meghívót kapott az Amerikában tanuló, de budapesti születésű Rosco Allen is.

UP-info A szövetség elnöke, Szalay Ferenc szerint az elmúlt időszak eredménytelensége után olyan irányt kell venni a megfiatalított nemzeti csapattal, hogy az évtized második felére kontinentális szinten is ütőképes együttes álljon össze. Az idei nyár egyik legfontosabb kérdése, hogy a fiatalok és a rutinos játékosok hogyan tudnak megfelelő egyveleget alkotni. – A fiatalokra helyezzük a hangsúlyt, mert a múltban hiába próbáltunk ki mindenféle válogatott felállást, az eredmény elmaradt. Új irányt kell venni, és ehhez a pénz, a paripa és a fegyver is rendelkezésünkre áll – mondta az elnök. Az elnökség egyúttal bekeményít: nem fogadja el a válogatottság lemondását, hat hónap eltiltás jár érte. Ezúttal nem volt olyan, aki visszautasította volna a meghívást. Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány többeknek pihenőt adott. Hanga Ádámnak, Lóránt Péternek, Báder Mártonnak vagy Horváth Ákosnak azért nem küldött meghívót, mert fontos döntések előtt állnak, vagy regenerálódásra van szükségük.
Először készülhet a kerettel a magyar-amerikai kettős állampolgár Rosco Allen, aki a tengerentúli egyetemi bajnokságban, a Stanford együttesében játszik. Az Atomerőmű 22 éves kosarasa, Vojvoda Dávid már volt válogatott, míg paksi csapattársa, a 20 esztendős Kerpel-Fronius Balázs debütálásra vár. A Fehérvárral újdonsült bajnok Juhos Levente a napokban tölti be a 22-t, míg a kecskeméti Mészáros Máté a 21.-et fogja ünnepelni. A szakvezető kijelentette, hogy amennyiben csak rajta múlt volna, még több fiatalnak szavazott volna bizalmat, de az U20-as válogatottnak is van feladata: meg kell próbálnia feljutni az A divízióba.

A válogatott kerete: Simon Balázs, Keller Ákos, Wittmann Krisztián, Juhos Levente, Vojvoda Dávid, Kovács Péter, Trotter Obadiah, Gáspár Dávid, Tóth Ádám, Szabó Zsolt, Ferencz Csaba, Tóth Norbert, Mészáros Máté, Kerpel-Fronius Balázs, Simon László, Tóth Gergely, Rosco Allen

A keret június 24-én vonul edzőtáborba, majd a felkészülés során többször is megmérkőzik Romániával, és ausztriai tornán vesz részt. A 2015-ös Eb kvalifikációjának első körében 15 csapat harcol egy közvetlen kijutó helyért, a magyarok a D csoportban a fehéroroszokkal és a szlovákokkal küzdenek meg. Az első tétmeccs augusztus elsején lesz Fehéroroszországban.

A válogatott programja Június 24-28. és július 1-5. edzőtábor, Zalakaros Július 7. Magyarország–Románia, felkészülési mérkőzés, Kecskemét Július 6-10., július 14-18., augusztus 6-11. edzőtábor, Kecskemét Július 10-14. Románia–Magyarország, felkészülési mérkőzések Július 18-22. Nemzetközi felkészülési torna, Oberwart, Ausztria (Magyarország, Bulgária, Ausztria) Július 22-27., augusztus 2-5. edzőtábor, Sopron Július 27. Magyarország–Ausztria felkészülési mérkőzés, Sopron Július 29-30. edzőtábor, Budapest Augusztus 1. Fehéroroszország–Magyarország, Európa-bajnoki selejtező Augusztus 4. Magyarország–Szlovákia, Európa-bajnoki selejtező, Sopron Augusztus 10. Magyarország–Fehéroroszország, Európa-bajnoki selejtező, Kecskemét Augusztus 13. Szlovákia–Magyarország, Európa-bajnoki selejtező Továbbjutás esetén: Augusztus 15-21. edzőtábor Augusztus 22. Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, itthon Augusztus 25. Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, idegenben Továbbjutás esetén: Augusztus 29. Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, idegenben Szeptember 1. Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, itthon