UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-06-07 09:05

Amerika vár

Stollár Fanny tavaly 13 évesen  minden idők legifjabb felnőtt női teniszbajnoka lett itthon. Ősszel négy hónapot töltött az Egyesült Államokban, és nyártól várhatóan végleg átteszi székhelyét a tengerentúlra. A váltás mellett a lehetőségek végtelen tárháza szól.

reb A ritka alkalmak egyike, hogy Stollár Fanny Magyarországon tartózkodik. A sok utazás közepette, ha már itt volt, Barzó Lillával megnyerte a budapesti 2-es kategóriájú ITF-juniorviadalt. A tavaszi izraeli tornagyőzelmek után így újabb trófeát gyűjtött be a 15. születésnapját ősszel ünneplő lány. „Soha nem játszottunk még együtt korábban, de megbeszéltük, hogy most kipróbáljuk magunkat – mondja . – Nagyon jól ment a játék, a nehezebb pillanatokban is képesek voltunk akárhonnan felhozni a másikat.”
Két meccset rövidítésben nyertek meg, a többi is szoros volt, ám végül a második kiemelt Békefi Bianka, Desziszlava Zlateva (bolgár) páros elleni 7-6, 7-6-os sikerrel összejött a tornagyőzelem. Hosszú távon mégsem terveznek együtt, mert Fanny valószínűleg már nem sokáig készül itthon. Tavaly szeptembertől decemberig négy hónapot töltött Kaliforniában, és nagyon megszerette Amerikát. „Hihetetlenül jó volt odakint, haza se akartam jönni. Magamban azt mondtam, hogy egy hét múlva már megyek is vissza.” Nemrég újabb tíz napot töltött odakint, ami sorsfordító lehet a pályafutásában. Ennyi idő alatt három teniszakadémián vendégeskedett, és mindenhol meggyőzte a vezetőket. Már megvan, hogy nyártól melyik akadémián folytatja, ám még nem szeretné nevesíteni. De az biztos: olyan ajánlatot tettek elé, amelyet egyszerűen nem lehetett visszautasítani. „Előbb be kell fejeznem itthon az iskolát, nyolcadikos vagyok, aztán várhatóan költözöm is. Valószínűleg kint online iskolában tanulnék, amellett edzenék. Tetszettem nekik, ismertek, és szerették volna, ha náluk teniszezem. Kalifornia után már várható volt, hogy Amerikában folytatom: sokkal jobbak a lehetőségek. Jó nevű akadémiára kerülök, rengeteg játékossal, köztük fiúkkal. Szeretek ellenük játszani, mert így sokat lehet fejlődni. Idén még ITF-tornákon indulok, de jó lenne minél hamarabb a legmagasabb kategóriában, a WTA-viadalokon versenyezni.” Édesanyja, Varga Yvette is támogatja lánya döntését, sőt! „Itthon nem elég jók a lehetőségek, nem érezzük a megbecsülést, a felkészülést is magunk álljuk: nem kapunk segítséget a szövetségtől. Ehhez képest mindenhol, ahol csak Fanny játszott, tárt karokkal várnák. Rengeteget dolgozott már, szeretnénk, ha kiteljesedhetne a pályafutása: csak saját magán, és ne a körülményeken vagy a lehetőségek hiányán múljon, hogy meddig jut. Nagyon nehéz, hogy el kell engednem a tizennégy éves lányomat, és távol lesz tőlünk, de szerencsére önálló és nagyon határozott.”