UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-06-21 16:35

A mag már kialakult

Gőzerővel zajlik az U20-as női kosárlabda-válogatott felkészülése, az Izrael elleni két győztes találkozó után Németországba utazott Székely Norbert csapata. A törökországi A divíziós Európa-bajnokság előtt két héttel a szövetségi edző azt mondta: az együttes magja kialakult, és elégedett a két fiatalabb játékossal is. K. D. – Egyelőre nehéz pontos következtetéseket levonni, mert sokat edzettünk és keveset játszottunk, de sikerült érdemi információt kapni a játékosokról. A keret 19-ről  15 tagúra szűkült – kezdte értékelését Székely Norbert.

A szövetségi edző azt mondta, az első mérkőzések alapján egyszerre tudott meg mindent és semmit. – Mindent, mert újabb impulzusok értek, amelyek segítettek abban, hogy döntéseket hozzak a csapattal, egyes emberekkel és a játékrendszerrel kapcsolatban, ugyanakkor pedig semmit, mert 14 emberrel játszottuk le a két találkozót, szokatlan ennyit cserélni, ilyen szempontból az eredmény értéktelen. Az Izrael elleni két meccs azt mutatta: a csapat egységes játékra képes. A rivális ugyan a B divízióban szerepel, de okos, gyors, erőszakos kosárlabdát játszik, ami nekünk kiváló felkészülési lehetőséget nyújtott, hiszen az élvonalban is ilyen együtteseket láthatunk majd. Székely szerint a csapat előrelépett, de a cél az volt, hogy kiderüljön, min kell még javítani. – Kialakult az a mag, amelyik köré szerveződik a csapat. Sok értékes kosaras található a keretben, közülük aktuális pillanatban mindig lesznek, akik kicsit többet vagy kevesebbet játszanak, attól függően, hogy mire van szükségünk. Elég jól variálható a társaság. A tréner beszélt arról is, hogy többen sérülés miatt nem vállalták a szereplést a válogatottban, de egy játékos, akit nem kívánt megnevezni más okból maradt távol. – Nem akarok neki rosszat, bár a szövetség tudja, hogy kiről van szó. Azokkal szeretnék foglalkozni, akik itt vannak, és belőlük kihozni a legtöbbet.
Székely két, a kora alapján az U18-as válogatottba is alkalmas játékost, a soproni Böröndy Vivient, valamint a Csata DSE-ből a Diósgyőrbe igazoló Horváth Bernadettet is meghívta a keretbe. Ennek okairól ezt mondta: – A csapat legnagyobb problémája az volt, hogy nem láttam olyan 1-2-es poszton bevethető játékosokat, akiknek gyors a lábuk, dinamikus bontásra lennének képesek, ezért került képbe a két fiatal. A felkészülés alatt mindketten bizonyítottak, szépen fejlődnek, és nagy esélyét látom annak, hogy az utazó keretbe is beférnek. A szakértők egyöntetűen nagy kincsnek tartják Határ Bernadettet, a Vasas centerét, aki 208 centijével kimagaslik a mezőnyből. Róla a szövetségi edző azt mondta, hogy nagy fegyvere lehet a válogatottnak, bár még kevés ideje játszik, így nehéz messzemenő következtetést levonni. – A fizikai paraméterei mellett jó koordinációs készsége is van. Ha majd a palánk alatt is domináns szerepet tud betölteni, akkor komoly játékos lehet, akár egész Európában. Remélem, hogy az Eb-n ki tudjuk használni az adottságait, a csapatjátékban is komoly szerepet kaphat. A válogatott Berlinbe utazott, ahol péntektől vasárnapig három mérkőzést játszik a szintén A divíziós németekkel. Székely Norbert a hazaérkezés után egy vagy két kerettagtól elköszön, majd június végén Szlovákia ellen folytatódik a felkészülés. A csoportriválisokról az edző azt mondta: az olasz, az orosz és a francia együttes is Európa elitcsapatai közé tartozik. A kereteket már közzétették, de videófelvételt még nem sikerült szerezni. Elég ugyanakkor megnézni, hogy az olasz és a francia felnőttválogatottban is két-két olyan utánpótláskorú kosaras szerepel, akik a magyarokkal is szembenéznek a július 4-én kezdődő tornán. A keret tagjai: Koch Dóra (MKB Euroleasing Vasas), Czirják Noémi (PEAC-Pécs), Fuisz Viktória (Kanizsa Vadmacskák), Katona Szidónia (MKB Euroleasing Vasas), Licskai Zsófia (Soproni Darazsak Akadémia), Vágvölgyi Petra (Soproni Darazsak Akadémia), Balla Dorottya (PEAC-Pécs), Vukov Szonja (BSE), Szamosi Amadea (PEAC-Pécs), Pap Regina (Szekszárd), Fejes Fruzsina (DKSK-MISI), Barnai Judit (MKB Euroleasing Vasas), Határ Bernadett (MKB Euroleasing Vasas), Böröndy Vivien (Soproni Darazsak Akadémia), Horváth Bernadett (Csata DSE )