UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-07-03 10:22

Cél a bentmaradás

Azzal a céllal utazott el a női U20-as kosárlabda-válogatott a törökországi A divíziós Európa-bajnokságra, hogy az élvonalban maradjon. Székely Norbert szövetségi edző szerint gyorsaságban kell felvenni a versenyt a riválisokkal. K. D. Befejeződött az U20-as válogatott másfél hónapos felkészülése, a Székely Norbert vezette együttes útnak indul a törökországi Samsunba. A kontinenstornán csütörtökön kora este a tavalyi ezüstérmes Oroszország lesz az ellenfél, másnap az olaszok, végül szombaton a franciák ellen lépnek pályára a mieink. A csoportban már egy győzelem is azt jelentheti, hogy biztosítja élvonalbeli tagságát a válogatott, míg ha a negyedik helyen végez, még akkor is javíthat: a négy csoportutolsó körmérkőzéses rendszerben dönti el, ki a legjobb, a többi három viszont búcsúzik. – Elvégeztük azt a munkát, amit terveztünk, bár az edző sosem lehet teljesen elégedett. Akkor fog kiderülni, hogy mennyire dolgoztunk jól, amikor elkezdődnek a meccsek – summázott Székely Norbert. A keret az utolsó napokat Pasaréten töltötte, és a taktika tökéletesítésén dolgozott, miután előtte bő egy hét alatt öt meccset játszott. A németek ellen két győzelem, egy vereség, míg a szlovákok ellen egy fordításos siker és egy kudarc volt a mérleg. – Az öt találkozóval elértük a célunkat. Olyan csapatokat akartunk választani ellenfélnek, amelyek hozzánk hasonló képességűek. A szlovákok némileg előrébb tartanak, de velük is jó meccseket tudtunk játszani. Komoly volt a sebességkülönbség, de másban felvettük a versenyt a riválisokkal, az öt az öt elleni játékban egészen jól teljesítettünk. A német csapat erőszakos kosárlabdát játszik, ez minden ellenfelünkre igaz lesz az Eb-n, a szlovákok pedig gyorsaságban az oroszokhoz hasonlítanak. Lényeges volt, hogy győzelmeket is arattunk, mert így önbizalmat is szereztünk, de az fontosabb lett volna, hogy még jobban mutassa az erejét a csapat, ám ezt nem mindig tudta megtenni. A szakvezető elismerte, arra is van esély, hogy a helyosztókon is találkoznak a mieink ezzel a két válogatottal, de az szóba sem kerülhetett, hogy bárki tartalékoljon, hiszen már a helyszínen is látni fogják a többiek találkozóit.

A keret tagjai: Koch Dóra (MKB Euroleasing Vasas), Czirják Noémi (PEAC-Pécs), Fuisz Viktória (Kanizsa Vadmacskák), Katona Szidónia (MKB Euroleasing Vasas), Licskai Zsófia (Soproni Darazsak Akadémia), Vágvölgyi Petra (Soproni Darazsak Akadémia), Vukov Szonja (BSE), Szamosi Amadea (PEAC-Pécs), Barnai Judit (MKB Euroleasing Vasas), Határ Bernadett (MKB Euroleasing Vasas), Böröndy Vivien (Soproni Darazsak Akadémia), Horváth Bernadett (Csata DSE)

Székely Norbert az utolsó keretszűkítésen Pap Reginától, Fejes Fruzsinától és Balla Dorottyától köszönt el, de azt mondta, nehéz volt a döntés. – Azt láttam, hogy egyforma képességűek a lányok, nüanszok döntenek közöttük. Taktikai kérdés volt, hogy ki kerül be az utazó keretbe. A névsorban öt olyan játékos található (Fuisz Viktória, Czirják Noémi, Vágvölgyi Petra, Licskai Zsófia és Katona Szidónia), aki tavaly szerepelt a feljutást kivívó együttesben, és a kora miatt még az idei viadalra is nevezhető, ketten pedig (Szamosi Amadea és Határ Bernadett) az előző évben az U18-asokkal hajszállal maradtak le a feljutásról. Ott lesz a válogatottal a két fiatalabb játékos, a 18 éves Böröndy Vivien és a 16 esztendős Horváth Bernadett is, mivel teljesítették azt, amit a szakvezető várt tőlük. Székely szerint kulturált játékra képesek, és nagy hasznára lesznek a csapatnak. Reméli, hogy a riválisok a két kosarast kevésbé ismerik, de nem feltétlenül ez volt a döntő érv mellettük. A szakvezetőt a csapat erősségéről is kérdeztük. – Sok változtatást tudunk végrehajtani. Magasságban nincs gondunk, remélem, hogy képesek leszünk eljuttatni a labdát a belső területekre. A gyors játékban még jobbak a riválisok, ebben fel kell melléjük zárkóznunk.

Az Eb csoportjai: A csoport: Szerbia, Hollandia, Ukrajna, Fehéroroszország B csoport: Lengyelország, Spanyolország, Szlovákia, Görögország C csoport: Magyarország, Olaszország, Franciaország, Oroszország D csoport: Németország, Litvánia, Törökország, Svédország