UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-07-10 16:11

Győzni megy az EYOF-ra

Napi öt óra edzéssel, jó hangulatban készül Valkusz Máté a július 14-19. között sorra kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. A tavaly a Nike Junior Touron diadalmaskodó 15 éves teniszező még nem tudja, kik ellen játszik, de ettől függetlenül győzni akar Utrechtben.

reb Néhány hete a fiatal tehetség még az általános iskolai feladatait teljesítette, és arról beszélt, hogy kondícióban és játékban is utol kell érnie magát. A napi egy-másfél óra edzőtermi felkészülés és a négyórányi gyakorlás meghozta eredményét: a múlt héten döntőt játszott Szófiában. Bár szépen menetelt, az idősebbekkel vívott küzdelemben a fináléra elfáradt, és vereséget szenvedett. Ennek ellenére jó kedvvel és jó erőben várja az utrechti viadalt, az pedig nem is kérdés, miért utazik. – Még semmit sem tudok arról, kik lesznek az ellenfeleim jövő héten, a sorsolásról sincs hír – mondta a Nike Junior Tour tavalyi győztese. – De nem is akarok számolgatni vagy a lehetséges ellenfeleken gondolkozni: magammal foglalkozom, és egyértelműen az a célom, hogy megnyerjem a versenyt. A napi öt óra tenisz most pont arra jó, hogy ne fáradjak el túlzottan, viszont csúcsformába kerüljek.
Az EYOF-ra utazó fiatal sportolók egy része életük eddigi legnagyobb versenyére készül, néhányan első nemzetközi viadaluk előtt állnak. Más a helyzet a teniszezők esetében, akik tornáról tornára járva már tizenévesen beutazzák a világot és megismerkednek a nagyszabású  események hangulatával. Épp ezért Máté nem is idegeskedik az európai „miniolimpia” miatt. – Egyébként sem vagyok izgulós típus, most sem érzek feszültséget. A többieknek talán nehezebb lesz, hogy megszokják a hangulatot, és az izgalom ne rontsa el a teljesítményüket. Ami engem illet, már várom, hogy játszhassak. És persze érdekes lesz, hogy közelről figyelhetem a többi sportágban induló magyart. A Valkusz Máté és Gálfi Dalma alkotta minicsapatért Gulyás István felel, aki szintén éremesélyesnek tartja a korosztályában európai ranglistavezető fiút. – Bosszantó, hogy azt tudjuk, mely országok vesznek részt, ám azt már nem, hogy kiket neveznek – monda a szakember. – Ettől függetlenül Máté joggal pályázik éremre, valószínű, hogy első kiemelt lesz, így pedig egészen a negyeddöntőig, elődöntőig elkerülheti a hozzá hasonló játéktudású ellenfeleket. A kiírás szerint salakszerű talajon játszanakmajd, ám egy holland játékos műfűhöz hasonlító, gyors pályát emlegetett. Utóbbi kedvezne Valkusznak (Gálfinak kevésbé), aki technikás játékos, jól bánik az laposabban felpattanó labdákkal. Ám ez csak a helyszínen derül ki – akárcsak az, hogy mire lehet képes.