UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-07-13 07:55

Jöhetnek az utolsó simítások

Bár a támadójátékon lehet még javítani, jó úton haladunk  – mondta honlapunknak a leány U16-os kosárlabda-válogatott szövetségi edzője, Mészárosné Kovács Andrea. Csapata vasárnaptól az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepel, de az idei fő versenye az augusztusi Eb lesz.

K. D. – Eredményes volt a felkészülés Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előtt, előrelépett a csapat. Még van mit javítani a játékunkon, de jó úton haladunk. A védekezés stabilizálódott, viszont támadásban időnként pontatlanul játszunk. Látjuk, hol van szükség az utolsó simításokra – értékelte az elmúlt heteket Mészárosné Kovács Andrea. A szövetségi edző szerint a németek elleni két magabiztos győzelem nem mérvadó, mivel nem a B divíziós rivális szintjéhez kell viszonyítani, a válogatott ennél magasabb célokat tűzött ki maga elé. Mészárosné Kovács Andrea elmondta: nem lehet néhány hét alatt kétszer csúcsra járatni a csapatot. Örülnek annak, hogy indulhatnak az EYOF-on, de a válogatott számára a nyár fő versenye az augusztusi Európa-bajnokság lesz. A vasárnap kezdődő hollandiai torna előtt konkrét célt nem tűzött ki a szakmai stáb, a tréner azzal már elégedett lenne, ha a középmezőnyben végezne a csapat. A csoportban a belga, az olasz és a francia válogatott lesz az ellenfél. – Nehéz négyesbe kerültünk, hiszen a tavalyi Eb legjobb négy csapata közül három a riválisok között van. Ez igazi megmérettetést jelent számunkra. Ha szoros meccseket tudunk játszani ellenük, akkor elmondhatjuk, javultunk. Az EYOF után a hollandokkal játszanak még két meccset a mieink, azon a héten a formában tartás a cél. A szövetségi edző beszélt arról is, hogy a teljesítmények alapján változhat a keret az augusztus 1-jén kezdődő Európa-bajnokság előtt, egy játékos például Utrechtbe nem utazhatott, de a kontinenstornán már ott lehet. Az egyik csoportrivális az Eb-n is a francia csapat lesz, így az EYOF segíthet az ellenfél feltérképezésében. – Az U16-os korosztály rendre fekete lónak számít, nem tudni, milyen az aktuális évjárat, de Hollandiában legalább képet kapunk a többiekről. Mészárosné Kovács Andrea szerint az Eb-n az elsődleges cél, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát a csapat, de természetesen jó lenne előrelépni a tavalyi hetedik hely után. – Sokat számít, hogy öt játékos már tavaly is a keret tagja volt az Eb-n, így nemzetközi rutinnal rendelkeznek, és kiszámíthatóbb, hogy mit várhatunk tőlük. Idén több embert lehet forgatni csapaton belül – tette hozzá.

A keret: Dubei Debóra, Böröndy Dominika, Nagy Dorottya, Bakó Patrícia, Weninger Virág, Aho Nina, Tóth Tímea, Bach Boglárka, Kuttor Enikő, Studer Ágnes, Kiss Virág, Solymosi Noémi