UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2013-07-18 11:00

Csillaghullás

Mindkét magyar teniszező búcsúzott a nyolc között az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, ami azért különösen fájó, mert Gálfi Dalma és Valkusz Máté egyaránt első kiemelt volt. A történtekről a csapatvezető Gulyás István a helyszínről számolt be honlapunknak.

reb A két tehetséges fiatalt európai ranglistás helyezése alapján elsőként rangsorolták az EYOF-on, és ők ennek megfelelő magabiztossággal haladtak a remélt és várt győzelem felé. Gálfi Dalma az előző három fordulóban több időt töltött a pályán, mint Valkusz, kedden a 2. és 3. kör meccsei miatt összesen majdnem négy órát.
Talán ez a fáradtság is közrejátszhatott a negyeddöntős vereségben (7-5, 6-3) a moldovai Anastasia Detiuc ellen. Bár jó szervákkal kezdett, a határozott rajt után négy ki nem kényszerített hiba miatt megtorpant, négy játékot veszített zsinórban. – Két véglet között hullámzott a játéka, vagy bevágta a labdákat előkészítés nélkül, vagy kivágta  – mondja Gulyás István. – 2-4 után még egyenlített, de aztán a fontos pillanatokban hibázott, ezzel pedig elment a játszma. A másodikban közjáték nélkül, rengeteget rontott, 4-0-ra elhúzott az ellenfél. Dalma hat játék után higgadt le, de a nagy hátrányt már nem tudta ledolgozni. Gulyás szerint hiába a rengeteg tapasztalat, Dalmát feszélyezte a tét, nem volt elég önbizalma, hogy az első kiemelt magabiztosságával játsszon. A csúszós granulátummal borított gyors szőnyeg pedig nem engedte a bizonytalanságot. A csapatvezető elmondása szerint 37 nyerő mellett 53 ki nem kényszerített hibát követett el, így elsősorban magának köszönheti vereségét.
Valkusz Máté még ennél is rosszabbul járt: a Dalmához hasonlóan korábban játszmát sem vesztő, könnyedén előre lépkedő játékos nagy pofonba szaladt a svájci Marko Osmakcic ellen (6-1, 6-0). – Máté ellenfele fizikailag felnőtt játékosra emlékeztetett. Erős adogatásai és agresszív játéka ellen Máténak nem volt ellenszere. Az elképzelt taktika, amely salakpályán még sikeres volt, itt nem működött: lelassítással, nyesett ütésekkel semmi esélye nem volt. Ezen a felületen jól kell adogatni és az első ütésekkel irányítani a játékot, nem elég a hibára várva védekezni. Ez a mérkőzés nem róla szólt, az ellenfele végig dominálta a játékot, megérdemelten nyert, és ezzel a torna esélyese is lett. A két játékosnak ezzel véget ért az EYOF, de nem sokáig pihenhetnek, hétvégén már utaznak is tovább, Moszkvába az egyéni Eb-re, Bondár Anna és Szintai Dávid társaságában.